Kopátsy Sándor EH 2016 06 19
Mit eszünk
Közgazdász szakmára állásom óta
lelkesen keresem azokat a mutatókat, amik reálisan letürközik a társadalmak
fejlettségét. Szerencsém volt, hogy nagyon
hamar találkoztam a testmagasság alakulásával. Találkozhattam volna előbb
is, de nem érdekelt. Amikor pedig már érdekelt kiderült, hogy ennek a mutatónak
az első tudományos megalapozója Dr. Véli György kaposvári gyermekorvos, aki a
gimnáziumban az egészségtant nekem is tanította. Mint zsidót deportálták, elégették.
Csak a nemzetközi szakirodalom tudja, hogy ezt a mutatót neki köszönhetjük.
A testmagaság.
A testmagasság alakulása két számomra
fontos tanulságot adott.
Beigazolta, hogy indokolt a bolsevik rendszerről a hivatalosnál
lényegesen jobb véleményem. Ráadásul éppen egy olyan kérdésben igazolta, amire előtte
ellentétes volt a válaszom. Nagy bánatomra, a bolsevik rendszer az egyetlen
mért adatot, a sorozott katonák testmagasságát katonai titoknak minősítette.
Ezért csak 2002-ben juthattam hozzá. Megdöbbenésemre,
a sorozott katonák testmagassága a kiegyezéstől 2010-ig a leggyorsabban a
Rákosi rendszerben növekedett. Az én tudatomban azok az évek negatív
kategóriájúak voltak. Begyűjtés, kenyérhiány a boltokban, az ízetlen munkahelyi
koszt élménye alapján gyenge eredményeket vártam. A kedvenc mutatóm mégis
elgondolkodtatott. Megértettem, hogy nem a mutató tévedett, hanem én, és a
történelemtudomány és a közvélemény is téved.
Ami a begyűjtést és a padlások seprését illeti. Rádöbbentem, hogy a magyar történelemben
először volt, a radikális
földreformnak köszönhetően, szinte minden falusi családnak learatott búzája
volt a padláson. Vagyis korábban a falusi családok felének a padlásán nem is
volt gabonája. A háború alatt is volt begyűjtés, de a begyűjtőknek a családok
felénél nem is volt, mint begyűjteni. Arra is emlékeztem, hogy ezekben a
háborút követő években nagyon olcsó volt a kenyér. Aki talált a boltban,
megvehette, mert volt annyi pénze, és még akkor is megérte, ha volt már
kenyere, a hízóját etette vele.
Ami az üzemi kosztot illeti. Én csak arra emlékeztem, hogy nem volt olyan jó íze, mint
amit anyám főzött. Arra nem gondoltam, hogy nálunk csak vasárnap volt mindig
hús. Ezért nem is értettem a böjti tilalmat. Minek tiltani pénteken a húst, ha
a többi hétköznapon sem eszünk. Az üzemi konyhán viszont mindig volt húsétel
is. Ráadásul, ne a mi konyhánkból induljak ki. A paraszti koszt nagyon egyhangú
volt, sok a tészta, a krumpli, kevés a zöldség és a gyümölcs. Még a nyers
salátát, paradicsomot, paprikát is alig fogyasztottak.
Ezzel szemben a gazdagok, az
arisztokrácia és az úri középosztály, a lakosság 6-7 százaléka valóban
rosszabbul élt, az ő gyengébb étkezésük súlya eltörpült a lakosság 90
százalékával szemben.
Az újszülöttek nagy többsége kórházakban született. Már azt is tudtam, hogy a csecsemők
szakszerű gondozása az egész életteljesítményre kihat. Ezt is először a Rákosi
rendszer vezette be.
Ezek után csak jobban bíztam a kedvenc mutatómban.
Az ipari forradalom sem csak jót hozott.
Mint társadalomtudós, az ipari forradalomban csak a pozitív
hatásokat láttam. Arról a testmagasság csökkenése győzött meg, hogy a jobbágy jobban élt, mint a proletár.
Amikor először láttam, hogy az ipari forradalom után jelentősen csökkent a
testmagasság, és csak a 19. század végén lépte túl a jobbágyfelszabadítás
előtti színvonalat, elgondolkodtam. Meglepett, de azonnal megértettem. A
jobbágy a szabadban dolgozott, a proletár az emberekkel tömött egészségtelen
levegőjű csarnokban. A jobbágyok gyerekei szabadban nőttek fel, és a szülei nehéz
munkára sem fogták őket. Nem gyárban robotoltak, amikor a libákat őrizték. Ehettek
gyümölcsöt. Ezzel szemben a proletárok gyermekfejjel is 10 órás műszakokban,
zárt helyen robotoltak.
Európa magas-kultúrát eltartó kontinenssé vált.
A görög és római, vagyis a mediterrán
kultúrát egyszerűen úgy kezeljük, mint az európai kultúra megjelenését. Ez
annyiban jogos, hogy ezzel jelent meg a Földközi Tenger térségében, vagyis
Európa területén először egy magas-kultúra. Azt meg sem említjük, hogy a görög és római kultúra lényegében még
közel-keleti volt.
Az ugyan egyre vitathatatlanabbá
válik, hogy nemcsak Egyiptom, de az egész Szahara feletti Afrika a Közel-Kelet
szerves része. A történészek máig két ősi, közel-keleti magas-kultúráról, az
egyiptomiról és mezopotámiairól, mint két különbözőről beszélnek. Ez lényegében
a közel-keleti, öntözéssel búzát és árpát termelő magas kultúra volt, két
folyamvölggyel, a Nílus, illetve a Tigris és Eufrátesz árterületén.
A görög városállamok kultúrája sokkal jobban kapcsolódott a Földközi
Tenger Ázsiához és Afrikához tartozó részéhez, mint a barbár Európához.
Elhallgatjuk, hogy Európa csak az
első ezredforduló után, a közel-keleti tudósoktól szerzett arról tudomást, hogy
milyen magas kulturális szinten volt ezerötszáz évvel korábban a kis görög nép.
Ezt a kapcsolatot is két térség, Konstantinápoly, és Andalúzia nem indoeurópai
lakossága hozta meg Európának.
Európa csak akkor és azzal lett magas-kultúrát eltartó térségű, hogy az
első ezredforduló végén önellátó gabonatermelővé vált. Nem vesszük tudomásul, hogy nem lehet
magas-kultúra hordozója az a térség, amelyik nem képes a városok lakosságának
az élelmezésére. Európa csak akkor lett
egy a közel-keletitől lényegesen eltérő, önálló magas-kultúra hordozója, amikor
képessé vált arra, hogy a városok lakosságának az élelmezését biztosítsa.
Mindezt meggyőzően bizonyítaná egy
olyan statisztika, hogy az első évezred végéig miből állt, és mennyi kalóriát
tartalmazott Európa lakosságának az élelmezése. Jelenleg is csak olyan adataink vannak, hogy egy laksora naponta mennyi
kalória élelem jut, és annak mi az összetétele. A múltunk élelmezéséről
szinte semmit sem tudunk. Emlékszem, amikor először láttam Diocletianus császár
árrendeletét, elámultam, hogy egyetlen kiló árpa annyiba került, mint egy liba.
Ez győzött meg arról, hogy a Római Birodalomban hiánycikk volt a kenyér. Miért
mondta Cicero: Navigare necesse est! Ha nincsenek a hajóink biztonságban a
tengeren, nincs kenyerünk.
Az utolsó kedvencem pedig az élelmezés színvonala lett.
Öreg fejjel találkoztam egy barátomnak a magyarországi istállós
tehéntartásról készített tanulmányával.
Előtte csak annyit tudtam, hogy a kapás növények, mindenekelőtt a burgonya,
a kukorica, a bab és a paradicsom nemcsak élelmezési forradalmat hozott
Amerikából, hanem megnövelte a nők családon belüli gazdasági szerepét is.
Arra már a faluban töltött évim megtanítottak, hogy a kapa a nők címere volt,
de arra nem gondoltam, hogy e mögött óriási tartalom is van.
A nők társadalmi rangját a család gazdasági életében betöltött szerepük
súlya határozza meg. Ebből
fakadóan a pásztor- és a gabonatermelő társadalomban a nőknek nem is volt rangjuk.
Ahogyan azonban megjelent a burgonya, a kukorica, a bab és a paradicsom,
megnőtt a kapa, és ezzel a nők gazdasági szerepe.
A nők politikai egyenrangúságának óriási irodalma van. A gazdasági
szerepük változásának azonban nyoma sincs a történelmünk tálalásában.
Erre először az amerikai kapás
növények elterjedése hívta fel a figyelmemet. Európa újkori történelmére semmi sem hatott jobban, mint a
kapásnövények behozatala. A történészek még a kapás növények elterjedésének
következményét, az Alpoktól északra elterülő térség súlyának, népességének,
gazdaságának a megerősödését sem hangsúlyozzák. Európa északi felének a lakosságeltartó képességét a kapásnövények
elterjedése garantálta. Szinte nyoma sem található annak, hogy mint
jelentett a burgonyatermelés megjelenése Európa hűvösebb éghajlatú térségében.
A jelenkori ember étrendje.
Ötven éve az emberiség jövőjének
legnagyobb problémáját az élelmezésének megoldását tartottam. Ezért lepődtem
meg, amikor azt látom, hogy a száz év
alatt ötszörösére nőtt létszámunk ellenére példanélküli gyorsasággal javult a
fajunk élelmezése.
Az élelmezésünk mércéje a naponta
elfogyasztott étel kalóriaértéke és összetétele.
Az összetétel elemei: 1. Gabona,
gyökér és hüvelyes. 2. Cukor. 3. Növényi olaj, 4. Hús. 5. Tejtermék. 6. Egyéb.
A magas-kultúrák mindegyikében a kalória nagyobb fele, kétharmada a gabona
volt.
Az első európai agrártechnikai
forradalomig Európa lakossága saját forrásból nagyon kevés gabonát, tejet,
tejterméket, de viszonylag sok húst fogyasztott. Sokat mondó volna, ha a történészek azzal kezdenék, hogyan alakult a
táplálkozás összetétele a különböző korokban és kultúrákban. Ennek ellenére
erre vonatkozó adataink nincsenek.
Magyarország lakosságának
táplálkozásáról szinte semmit sem mond a történelmünk.
A magyar nép nomád életformájában,
tehát az államalapítás előtt döntően húsevő volt, mint minden pásztorkodó nép.
A kenyér ritka kincsnek számított.
Ezért volt számunkra nagy vonzása a
már földművelő, gabonatermelő népek életvitelének. Nemcsak állandó közösségben,
állandó lakásokban laktak, de kenyeret is ehettek. A magyar nép áttérését a földművelésre nem a királyaink
kényszerítették, hanem a nép találta számára sokkal kedvezőbbnek a már itt
talált életformát. Jókor érkeztünk a Kárpát Medencébe, mert itt először
találhattak a honfoglalók gabonatermelő lakosságot, akinek a sorsát
megirigyelhettük.
A hunoknak még eszükbe sem jutott,
hogy feladják a pásztoréletüket. Korukban a pásztor lenézte a gabonával vesződő
földművest. Hozzá képest jól élt.
Kezdetben az avarok sem lelkesedtek a
földművelésre térésért, hiszen akkor még ennek csak a kezdetei voltak. A
birodalmuk összeomlása után azonban a többségük földműves lett.
A honfoglaló magyarok már földműves,
falvakban élő szlávokkal, köztük avarokkal találkoztak. Ezt érezte meg László
Gyula a két háború között. A magyar
honfoglalók tehát már földművelők által lakott térségbe érkeztek.
A Kárpát Medence honfoglalás előtti történelmét csak azon az alapon
lehetett megérteni, hogy ez a térség a télálló gabonák, a patkolt lovak, a
talajforgató ekék előtt csak a pásztorkodásra volt alkalmas. A honfoglalás idejére azonban az itt
élő népek átértek a forradalmian új, a pásztorkodásnál sokkal jobb
életfeltételeket teremtő földművelésre. Az
európai agrártechnikai forradalom után a keletről idejövő pásztornépek
mindegyike boldogan áttért a földművelésre. Húsevőből kenyeret evővé váltak.
A 20. század agártechnikai forradalma.
Amennyire hangsúlyozzák a történészek
a vasút hálózat kiépülésének jelentőségét az iparosításban, a nemzetgazdaság
kialakulásában, annyira kevés hangsúlyt kap a mezőgazdaság gépesítésében
játszott, viszonylag jelentéktelen szerepe.
A kötött pályás szállítás és a
gőzekés szántás, csak a nagyüzemi mezőgazdaságban jelentett előrelépést, de a
mezőgazdaságban addigra már a nagyüzemek szerepe nagyon visszaszorult. Nagyüzemi mezőgazdaság csak a társadalmi
fejlődésben lemaradó országokban maradt fenn.
A mezőgazdaság lett az egyetlen
ágazat, amiben a családi farmergazdaságok fölénye érvényesült. Abban azonban a kötött pályás
közlekedésnek, a nehezen mozgó gőzekének nem volt esélye. Az agrártechnikai
forradalom technikai alapját az önjáró gépek, a traktorok jelentették. Még
az agrártörténészek sem hangsúlyozzák a munkaterületen, a termőföldön is
szabadon mozgó gépek, a traktorok, kombájnok megjelenésének a szerepét.
A mezőgazdaság hatezer éves problémája mindig az üzemen belüli és az üzem
és a lakóhely közti szállítás volt. Az öntözéses gabonatermelés legnagyobb előnye abból
származott, hogy a termékek, a trágya szállítása állóvízen történhetett. Aki
nem tartja szem előtt, hogy az állóvízi
csatornán, a lassú folyón egy tonnakilométer szállítás költsége tizede sem volt
annak, mint a síkvidéki szárazföldön, és ezrede a hegyvidéken történő
szállításnak, nem értheti meg, hogy az ipari forradalom miért nem hozott
forradalmat a mezőgazdaságban.
A farmergazdaság fölénye.
Az elméleti agrárközgazdászok sem hangsúlyozzák, hogy a mezőgazdaságban a
családi gazdaság, a farmercsalád legyőzte a nagyüzemeket. Az Egyesült Államokban a
szántóföldek 90 százalékát farmer családok művelik. Szakszervezetekbe tömörült
munkások szinte nincsenek. A marxista ideológia és a bolsevik rendszer a családi
mezőgazdaságot a tőkés társadalom spontán kialakulási talajának tekintette.
Ezért a családi farmergazdaság előnyeiről írni ellenforradalmi cselekedetnek
számított. A rendszerváltás óta pedig a parasztromantika olyan birtokfelosztást
teremtett, annyi ember akar eltartani az adott termőterületen, ami elve
lehetetlenné teszi a farmergazdaságok kialakítását. Jelenleg tízszer annyi
ember számára akarnak életteret teremteni a mezőgazdaságban, mint amennyi
farmercsaládra volna szükség.
A családi mezőgazdasági vállalkozás
fölénye abból fakad, hogy az időjáráshoz
való időrendi alkalmazkodást, a nagyon drága és hatékony gépek üzemelését,
állapotának megőrzését, a hatékony munkavégzésének biztosítását nem lehet
bérmunkásra bízni. Ehhez a tulajdonos rugalmas alkalmazkodására van szükség. Ugyanakkor a munkavégzés egyre kevesebb fizikai
erőt igényel, tehát az idősebb farmer, a család nő tagjai is alkalmasak a gépek
kezelésére.
A gabonatermelés forradalma.
A múlt század 60-as éveiben az
amerikai nemesítők jelentősen nagyobb hozamú, ellenállóbb kalászos gabonákat
nemesítettek ki. Előbb a búza, majd a kukorica termésátlagai kettőződtek meg.
Elérték azt a szintet, amin már nem lehet hasonló mértékben tovább lépni.
Ezekben a gabonákban legfeljebb az időjárástól kisebb függőség, a kártevőkkel
szembeni nagyobb ellenállás várható. További a hatékonyabb fajoktól várható
eredmény az elmeredt társadalmakban való terjeszkedéstől várható. A finnyás nyugat-európai mezőgazdaság ugyan
ellenáll a genetikai fejlesztésekkel szemben, de a szegény és éhező Afrika
népei lelkesen fogadják.
Ez emberiség jelenkori táplálkozása.
Ötven éve az emberiség gyorsan
növekvő lakosságának az élelmezése felett aggódom. Most került a kezembe az
ENSZ agrárrészlegének, a FAO egy kiadványa. Ebben a világ népessége napi
kalóriafogyasztását mutatja be 1970-2050 között. A megelőző negyven élvben a
világ népessége ugyan háromszorosára növekedett. Ehhez hasonló mennyiségű
növekedés soha nem volt a fajunk történelmében. Ennek ellenére az egy lakosra
jutó fogyasztás 2.400 kalóriáról 2.900 kalóriára növekedett. Ezt elképzelni sem
tudtam. A növekedés a legnagyobb a növényi olajok és a húsok esetében a
megkétszereződés volt. A növényi olajok egyre inkább kiszorítják az állatok,
mindenekelőtt a disznó zsiradékát. Azzal már találkoztam, hogy a legmodernebb
olajpálma ültetvények hektáronként 50 tonna olaj terem, tized akkora
költséggel, mint amikor disznót hizlalunk.
Gyermekkorom falujában a hízódisznó
vágásának az értékét azzal mérték, hogy hány liter zsírja lett. A hentes is
drágábban adta a zsírt, mint a legszebb húst. Ma már a húsok árának harmada az
olaj. Egyre kevesebben főznek zsírral. Ennek ellenére a jelenkor fontos
változásai, eredményei között meg sem említik a zsírról az olajra térést. Pedig
nálunk még csak a napraforgó és a repce jelentkezett a még olcsóbb pálmaolaj
még nem.
A várható jövő.
Ahogyan az elmúlt ötven év agrártermelésének útját előre nem látta senki,
még kevesebb a remény arra, hogy a következő ötven ég láthatóbb.
A tengeri haltermelő farmok viharos terjeszkedéséről máshol már írtam. A lényege, hogy a halfogyasztás nő,
elsősorban a tengeri halfarmok fergeteges növekedésének köszönhetően. A vörös
húsok között a marhahús részaránya a mennyiségi növekedése ellenére csökken. A
leggyorsabban a baromfi nő.
Az elmúlt hatezer évben messze a
leghatékonyabb a síkvidéki rizstermelés volt. Abban aligha képzelhető el a
búzáéhoz és a kukoricához hasonló siker, de a területi terjeszkedésben óriási
lehetőségeket látok. A naperőművek és a széntüzeléses erőművek, a duzzasztók,
mindenekelőtt az atomerőművek fel nm használható éjszakai áramtermelése olyan
kapacitást biztosít a vízemelésekre, amivel óriási területek válhatnak
öntözhető rizsföldekké.
Leginkább abban lehet bízni, hogy a
nagyon gyorsan növekvő lakosságú Afrika, Dél-Ázsia és Latin-Amerika, az
emberiség nagyobb felének várható élelemhiánya cselekedetekre késztet.
Népbetegség a túlsúlyosság.
Gyermekkoromban ritkaságnak számított
a túlsúlyosság. Az ilyen embert egyszerűen gazdagnak néztük. Ma ez az emberiség
felében népbetegség. Ha valamivel jellemezni akarnám, hogyan változott meg
gyermekkorom óta a világ, a sok technikai csoda mellett azt is azt mondhatnám: Gyermekkoromban
a csecsemőhalandóság és az alultápláltság volt a legnagyobb halálok. Ma a
túlsúlyosság.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése