Kopátsy Sándor EA 2016 06 15
Az emberiség élelmezése
Megint nagy öröm ért. A The Economist
legújabb számában részletesen foglalkozik az emberiség élelmezésével. Ahogyan
olvastam, szinte megfiatalodtam. 1951-ben kerültem az Országos Tervhivatalba, a
Mezőgazdasági Főosztályra. Végre hozzá juthattam a nemzetközi adatokhoz. Az
egyik első felismerésem az volt, hogyan
fogja az emberiség az elszabadult népszaporulatát élelmezni.
Azt már Bródy András – Rácz Jenő
könyvéből megtanultam, hogy a
népszaporulat elviselhetetlen vagyonigénnyel jár. A lakosság minden
százaléknyi növekedéséhez a nemzeti vagyont a megtermelt nemzeti jövedelem 3-4
százalékával kell növelni annak érdekében, hogy az egylakosra jutó vagyon a már
elért szinten maradjon. Ők még azt fel sem ismerték, hogy az egy lakosra jutó
fogyasztás is ennyivel kell növelni. Ráadásul a nemzeti vagyon alatt csak a
fizikai vagyont értették, a tudásvagyont figyelembe sem vették. De ebből is ki lehetett számítani, hogy a
lakosság 1-2 ezreléknél gyorsabb növekedése is elviselhetetlen teher. Ezzel
szemben az emberiség négyötöde akkor 3 százalékkal gyarapodott.
Nálunk ugyan már akkor sem kellett félni
a túlnépesedéstől. Az életszínvonal átlagos növekedése azonban nagyobb és jobb élelmiszerfogyasztással
járt. Nemcsak kalóriában, de minőségi összetételében. Elsősorban több húst,
zöldséget, gyümölcsöt fogyaszt a gazdagabb lakosság.
A bolsevik rendszer pedig éppen a mezőgazdaság fejlesztésére volt a
legkevésbé alkalmas, ezért a szocialista rendszerek számára az élelmiszer
keresett terméknek számítottak.
Ekkor már a fejlett tőkésállamokban azonban
elindult az agrártechnikai forradalom, a
farmergazdaságokban még az iparnál is gyorsabban nőtt a termelékenység. A
négy évszakos klímában termelt növények termésátlaga gyorsan megkétszereződött.
Különösen nagy visszhangja volt a
gabonatermelésben történt óriási előrelépésnek. A kenyeret fogyasztó
kultúrákban a kenyérrel való ellátás biztosítottnak látszott. Engem azonban a baromfitartás forradalma még jobban érdekelt.
Hamar felmértem, hogy a melegvérű állatok között leginkább a baromfi hús és a
tojás termelése fejlődhet. Méghozzá elsősorban a marhahúshoz viszonyítva.
Magyarországon is a húsfogyasztás
növelésének a leggyorsabb lehetősége a modern baromfitartás mellett szólt.
A fajtanemesítés várható eredménye ugyanis elsősorban a potenciális
szaporaságtól függ. Ebben
a tekintetben a baromfihoz viszonyítva a szarvasmarha ezerszeres, a setés
százszoros hátrányban van. Ráadásul akkor már a Nyugatról értesültünk, hogy korábban
elképzelhetetlen sikereket értek el. Ezt a baromfi néhány adottsága
biztosította.
A piac igényéhez való rugalmas alkalmazkodása. Ebben a tekintetben is hasonlók az
arányok. Amíg a baromfiállomány maximum hónapok alatt jelentősen alakítható, a
fejőstehenek létszámán évtizedek alatt is alig lehet lényegesen változtatni. A
sertés már sokkal jobb, mert abban néhány év is elég a létszám lényeges
alakításához. A baromfiús termelésben pedig néhány hónap is bőven elégséges.
Ezért volt világos volt számomra, hogy miért a baromfitartás forradalma
volt az első, amiben minőségi változás következett be. Az, hogy ebben még a rendszerváltás
előtt világszínvonalra emelkedtünk, barátom, Burgert Róbert érdeme, aki nemcsak
felismerte a benne rejlő lehetőséget, de iszonyú energiával meg is valósította
azt.
Az élelmezés forradalma azonban a tengerek művelése.
Már akkor, az 50-es évek elején a halhúsban, azaz a tengerek hidegvérű
állataiban láttam az emberiség fehérjeigényének egyedüli megvalósíthatóságát.
Az elmúlt mintegy hatezer évben
eredményeink alapja a szántóföldi növénytermelés volt, eljött az ideje a
tengerek megművelésének is.
Először, mintegy másfél évezredig,
csak a gravitációsan öntözhető völgyekben termeltek rizst a Távol-Keleten,
Dél-Ázsiában, búzát és árpát a Közel-Keleten a folyamok elárasztható síkságain.
Ezek eredményeit látva lassan, közel
kétezer év alatt az öntözéses rizs termelése elterjedt a csapadékban gazdag meleg
éghajlatú hegyvidékeken is, ahol a bő csapadékot fenntartották a kiépített
teraszokon. Ez a termelési mód azonban
meg sem közelíthette az árasztásos völgyekben történő rizstermelését. A
közúti és a termőföldeknek történő szállítás gépesítéséig a vízen történő
szállítással nem lehetett versenyezni. Minden, amit nem lehetett vízen
szállítani, óriási hátrányt jelentett. Különösen akkor, ha szintkülönbségeket
is le kellett győzni.
A kereket a tudomány is korszakalkotó
találmánynak tartja, de nem veszi tudomásul, hogy a keréken történő szállítás
csak a viszonylag sík és kemény talajon, ott hatékony, ahol az ember fizikai
erejét sokszorosan meghaladó igavonó állat is van. Dombos, hegyes terepen,
hóban és mély sárban a kerék még ott sem volt előny, ahol volt igavonó állat.
Hegyvidéken, havas telek idején a keréknél hatékonyabb volt a szán. Jellemző,
hogy a traktorok előtt a téli tüzelőt szánon hordták be.
A rizzsel egy időben a Közel-Kelet pedig kialakult a búza és az árpa
öntözéses termelése is.
Az időszámításunk utáni első évezredig csak a viszonylag meleg égövben,
ahol nem voltak téli fagyok, termeltek önözéssel gabonát. Erre a művelési módra azonban csak a
szárazföldnek maximum húszada volt alkalmas. Ezen a huszadnyi területen élt meg a kor emberiségének négyötöde, a
magas-kultúráknak pedig az összessége. Egészen az időszámításunk utáni első
évezred végéig ugyanis a
magas-kultúrákat csak az önözéses gabonatermelés volt képes kialakítani.
Mintegy tízszer nagyobb területen
volt pásztorkodás, de annak alig század akkora volt a népesség eltartó képessége.
Máig nem tudatosítjuk, hogy a
pásztorkodás nem volt igazán termelésre épült társadalom. Az abban
jelentett minőségi változást, hogy a természet ajándékát nem az ember gyűjtötte
be, hanem az állatállomány, ami a megkeresett takarmányán élve, eltartotta a viszonylag
gyér lakosságot. Az ember csak az állatait segítette abban, hogy kereste az
állatai számára a legelőt, az itatásukhoz szükséges vizet, és megvédte a
ragadozóktól az állatait, azok pedig a természet ajándékaiból éltek. Az ember
nem az általa megtermelt gabonával tartotta el az állatokat, csak segítéségre
volt azoknak a legelőkön mozgásában, az ivóvizek biztosításában. A pásztortársadalmakban csak a kutak
építése, a téli takarmány begyűjtése, és a ragadozók elleni védelem volt az
ember által biztosított létfeltétel az állatok számára.
Ezen közel négyezer évig alig
változtak. Csak az utóbbi ezer évben
ismertük fel, oldottuk meg a természetes csapadékra épülő, a fagyos teleket
átélő növénytermelést, és azokkal kapcsoltan az istállós állattartást, aminek
trágyája a talajerő megtartását biztosította.
Az egész mezőgazdaságot az igaerő
pépekkel való megoldása forradalmasította. Ennek következtében a termelés
mennyisége alig nőtt, de a munkaerőigény a tört részére csökkent. Vagyis nem
annyira a termés mennyisége nőtt, mint a munkaerő igénye csökkent. Száz éve még
senki sem tudta elképzelni, hogy a lakosság élelmezésének nyersanyagigényét a
munkaerő 3 százaléka is megtermeli. A Nyugat fejlett társadalmaiban a
mezőgazdaság előtt nincsen nagy feladat. Ezért
volt katasztrofális hiba, amikor az EU a forrásainak kétharmadát a mezőgazdaság
dotációjára fordította.
Az emberiség élelmezési gondja egyrészt a lemaradó, de elviselhetetlenül
gyorsan szaporodó háromötöd, és Kína, a fergetegesen gazdagodó egyötöd. Kína nem fog gondot jelenteni, mert
lesz pénze hozzá, hogy takarmány, és élelmet vásároljon. A háromötöd azonban mennyiségében gyorsan növekedik, de viszonylag
egyre szegényebb lesz. A mezőgazdasági termékek emelkedő árait nem lesz képes
megfizetni.
Az emberiség fizetőképes kétötöde
azonban elsősorban több hűst, gyümölcsöt és zöldséget fog fogyasztani. Az igazi
gondot a hússal való ellátás fogja jelenteni, mert annak a piaca a gazdag
országokban is nő, elsősorban a kenyér rovására. Az emberiség sorsának
alakulását jelző mutatók kezdettől fogva lelkesítettek. Így lettem a várható életkor, a testmagasság mutatójának lelkes híve. Korunk
változását pedig az iskolázottság és a túlsúlyosság méri.
Ezért álltam a baromfitartás mellé az
50-es években, de már akkor azt mondtam, hogy az emberiség legnagyobb
agrárforradalmát a tengerek „megművelése” fogja jelenteni.
Az első tengeri farmok a 70-es
években jelentek meg. 1990-ben már 10 millió tonnát termeltek. Jelenleg pedig
70 millió tonnánál tartanak. 2010-ben történt a történelmi fordulat, a
halfarmok termelése elérte a marhahúsét. Pedig az is gyorsan nőtt, 1950 óta
háromszorosára. A még nagyobb történelmi változást az fogja jelenteni, amikor a
tengerből kifogott halak harminc éve stagnáló 60 millió tonnás szintjét is,
tíz-húsz éven belül, túllépi a farmokban termelt halak mennyisége.
Ha valami fontos történt a
világgazdaságban 1990 óta, akkor vitathatatlanul kettőt említek. Kínában
gazdaság piacosítása és a lakosság növekedésének megállítása, valamint a
tengeri farmok előretörése.
A tengeri halászat ébredt fel
először, a kifogott halak mennyisége negyven év alatt, 1950-1990 között 20
millió tonnáról 90 millió tonnára nőtt, vagyis 350 százalékkal, többel mind a
történelem során összesen. Ez a kifogás azonban már az állomány csökkentését
jelentette. Itt meg kellett állni. Meg is álltak. Beléptek a farokban termelt
halak. Ezek mennyisége a húszas évek közepén haladja meg a tengerből
kifogottakat. Nagy annak valószínűsége, hogy a farmokban termelt halak
mennyisége már az összes vörös húst is meghaladja.
Amikor ilyen történelemformáló
eseményekkel találkozom, újra és újra megállapíthatom, hogy a társadalomtudomány képtelen a kor
eseményeit reálisan mérlegelni.
A tudomány divatos témája a
felmelegedés. Hosszú távon reálisan a tengerszint néhány méteres emelkedésével
kell számolni. Ennek a kivédése század annyiba sem fog kerülni, mint amennyit
azon keresünk, hogy a tudományok művelés alá veszik a tengereket.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése