Kopátsy
Sándor EH 2013-01-19
AZ EMBERI FAJNAK NEM A TESTE, A FEJE A
FONTOSABB
Tegnap váratlan
szerencse ért. 91 évesen, jó harminc év történelemfilozófiai gondolataim
koronázódtak meg. Összeállt a már sok elemében felismert kép. Szinte egy
pillanat alatt mindaz, aminek számomra már szinte minden részlete ismert volt.
A fajunk mindent, amit elért, a fejlett
agyának köszönhet. A történetünket csak annak alapján lehet megérteni,
hogyan voltunk képesek agyunk működésének feltételeit biztosítani. Mindent, amit elértünk, az agyunk óriási
rejtett kapacitása egyre jobb kihasználásnak köszönhetjük.
A lati mondás:
„Ép testben, ép lélek.” Számomra úgy módosult. Csak az ép léleknek lehet boldog a teste.
Ha valamit, ezt
nem értik meg a hunzáért lelkesek.
Hunza –Ahol 100 évig élnek az emberek
Ezen a címen
kaptam meg egy barátomtól Bíró Tamás (birotamas@gmail.com)
rövid tanulmányát. Az egész írás minden sora annyira ellentmondott a véleményemnek,
hogy irritált, és az indulat végre megfogalmazta bennem, amit eddig csak
részleteiben ismertem fel. A hunzákért rajongók azt ismerték fel ebben a kis
népcsoportban, hogyan lehet sokáig élni. Az, hogy az élet meghosszabbításában
látják a célt, még nem különcség. Ez a fajunkra kezdettől fogva jellemző volt.
Kezdetben azzal, hogy a földi életet a halállal nem tekintették befejezettnek,
hittek az élet túlvilágon történő folytatódásában. Az emberiség nagy többsége
ma is hisz ebben, legalábbis nem cáfolja, még az sem, aki már nem ebben a hitben
él. Ezért aztán az sem tűnik fel senkinek, hogy a túlvilágban hívők is, ezen a világon akarnak minél tovább élni. Az
élethez való ragaszkodás azonban nem csak az ember, hanem minden élőlény
ösztönös tulajdonsága.
A hunza rajongók
azért lelkesek, mert ez a kis népcsoportra jellemző a hosszú és egészséges
élet. Számukra, hogy milyen ez az élet, másodlagos, fontos az élet hossza. Lelkesedésük
olyan erős, hogy nem is vizsgálják, hogy valóban milyen hosszan, és valóban
boldogon élnek-e a hunzák.
Már az írás címe
is elárulja, hogy nem tudományos munkáról van szó. A tartalomnak jobban
megfelelne, hogy Az emberek sokáig élének,
vagy Ahol sokan megérik a 100 évet
cím. A szövegben azonban erre nincsen semmi bizonyíték. Nem is lehet, hiszen
nincsen anyagkönyvezés, mindenki annyi idős, amennyinek érzi magát.
Az régóta
köztudott, hogy az izolált hegyekben viszonylag sok az öregember. Ott sokáig
élnek azok, aki már megöregedtek. Ilyen térségek, a pletyka szerint, a
Balkánban és a Kaukázusban vannak. De arról még nem olvastam, hogyan alakul az
ilyen térségekben a várható életkor, és az adatok hogyan vannak dokumentálva.
Erről ez az írás sem beszél.
Számomra csak
növeli a kétségem a szerző beismerése, hogy a lakosok büszkék, ha az idegenek
őket a tényleges koruknál 15-20 évvel fiatalabbnak nézik. Márpedig olyan
közösségben, ahol szeretnek az emberek büszkék arra, ha a tényleges koruknál
fiatalabbnak látszanak, könnyen általánossá válik, hogy a tényegesnél
öregebbnek mondják magukat. Nálunk, a nőknél inkább a fordítottja jellemező,
hogy a tényleges koruknál fiatalabbnak mondják magukat.
A tudomány két
adatot szokott közli arról, hogy hol, milyen, hosszú az élet. A születéskor, és
a 65 éves korban várható életkor. A 100 évesekre büszkélkedők pedig azzal
bizonyítanak, hogy 100 ezer lakosból hányan vannak 100 éven túliak. Ezektől
azonban említést sem tesz a hunzákról szóló ismertetés.
Abban ugyan nem
kételkedem, hogy ebben az illusztrált himalájai völgyben viszonylag sokáig
élnek. De kíváncsi lennék, hogy a mintegy 10-30 ezer lakosból hányan.
Megjegyzem, egy szenzációnak szánt írásban, egy zárt völgy lakóiról ennél
pontosabban kellene megmondani a lakói számát.
A völgy
jellemzését sem tartom tudományosnak, annak ellenére, hogy a fénykép alapján gyönyörű.
Az ismertetése sem egészen megbízható. „… kétezer évig csaknem tejesen
megközelíthetetlen volt, mivel az egyetlen be- és kijárat a környező hegyek
oldalában kanyargó ösvény volt, amelyen a közlekedés az év legnagyobb részében
igen kockázatos. Az út mindössze 60 centi széles. Veszélyesen elrojtosodott
kötélhidakon kell átkelni, az utat több helyen mindössze a meredek sziklafalból
kilógó fatörzsek tartják.”
A romantikus
megközelíthetőséget cáfolja két tény.
- A völgyön egy
jelentős vízhozamú folyó vezet át, ami nyáron tutajozható, télen pedig, amikor
befagy, sima gyalogutat jelent. A melléklet egyik fénykép alapján ez legalább 50 méter széles
folyómedret jelent, még az alacsony vízállás esetén is.
Ami
pedig a „veszélyesen kirojtosodott kötélhidat” illeti, az nem is kötél, hanem
hét, mintegy 20 mm-es sodronykötél, ami nem rojtosodik. Ahhoz sem kell
szakértelem, hogy ez a mintegy 100 méter fesztávú híd, gépek segítése nélkül
nem volt megépíthető. A gépek pedig aligha a 60 centi széles hegyi ösvényen
érkeztek.
„A nőknél
ismeretlen a klimax, a férfiak még 90 éves korukban is nemzőképesek.” Ahol,
nyilván a nők sokáig élnek, és a férfik még tovább nemzőképesek, az egy nőre
jutó szülések száma elképesztően magas, 10 szülés felett lenne. Ezzel szemben minden
zárt közösség, ahol 25 év felett van a születéskor várható életkor, és nincs
megoldva a fogamzásgátlás, 2000 év után, ma már több milliós volna.
Ez az írás fel
sem veti, hogyan védekeztek a hunzák a túlnépesedés ellen. Nyilván tartózkodni
kellett a szexuális élettől. Ezt ugyan még sehol nem tudták megvalósítani,
tehát itt sem.
A tárgyalt írás
egy közel száz éve ott járt brit orvosra hivatkozik, aki „felfedezett egy népet
– a hunzákat -, melyeknek nem voltak orvosaik és kórházaik, fiai mégis 100 éves
átlagéletkort értek el, tökéletes életerőben, és jó egészségi állapotnak
örvendezve.” Ezt olvasva már elfogyott a türelmem. Pedig a következő mondatban
már ott is van a magyarázat. „Életerejük titkát egyedül a táplálkozási
szokásaikban találta meg.” Ezért aztán mégis tovább olvastam.
„A hunzák a
zöldségeket és gyümölcsöket, gabonaféléket, a tejet és a tejtermékeket főzés
nélkül, - tehát szinte kizárólag nyersen fogyasztják!” A nyers élelmiszer fogyasztása
csak a gyümölcsök esetében indokolt. A hús és a gabona nyers fogyasztása
azonban önpusztító ostobaság.
„Minden utazó
említést tesz a hunzák hatalmas sárgabarack-ligetiről.” A minden utazó
generációnként egyet jelenthet. Ott nem sok utazó járhat, ahol nem lett
világszenzáció, hogy az átlagéletkor 100 év felet van.
Egy másik utazó,
aki történetesen orvos, megemlíti, hogy a hunzák „… valamivel több, mint 1900
kalóriát vesznek magukhoz naponta.”
Itt jöttem rá,
hogy a szerzők szerint a nagyon kevés,
főleg nyers táplálék a hosszú élet titka. Azt még elhiszem, hogy a hosszú
élet titka a kevés táplálék, csak azt nem, hogy azzal együtt jár a boldogság,
és marad elegendő kalória az agy
energiaigényének kielégítésére.
Ezzel pedig
eljutottam felfogásom igazolásához.
Aki sokáig akar
élni, az egyen keveset és azt is nyersen.
Aki azonban az agyát is hasznosítani akarja, annak 3000 kalóriánál többre
van szüksége, és az is olyan formában, hogy könnyen legyen emészthető. Azért az
agy energiaellátását csak a könnyen emészthető táplálék biztosíthatja. Csak ebben
az esetben marad elég kalória az agynak.
Az ember az egyetlen faj, amelyiknek az
agya a bőséges táplálékot meghálálja. Ez kényszeríttette fajunkat rövid
százezer év alatt arra, hogy a táplálékát emészthetőbbé tegye. A hús és a
gabona csak azzal válik hatékony táplálékká, ha a könnyebb emésztésre
előkészítik. Feldarabolják, összetörik, sózzák, kelesztik, sütik, főzik.
Egyébként csak kis hányaduk válna a szervezet energiaigényének kielégítésére. Az élelmek emészthetőbbé tétele nélkül nem
sok hasznát vettük volna az agyunk óriási kapacitásának.
Azt már korábban
felismertem, hogy a rendkívül fejlett
agyunk számára csak akkor marad elegendő energia, ha az emésztés energiaigényét
csökkentjük. Ezt azzal illusztráltam, hogy egy kiló búza kalóriája több
mint egy kiló kenyéré, de a nyers búzaszemet megőröljük, élesztővel
összegyúrjuk, és aztán megsütjük, tized annyi energiát használunk fel az
emésztése során, mintha nyersen fogyasztjuk el. A hús esetében is sokat
megtakarítunk az emésztéséhez szükséges energiából, ha megdaráljuk, megsütjük,
vagy kifőzzük. A sárgabarackot azonban én is nyersen eszem, nemcsak a hunzák.
Az utolsó
fényképen egy csoport hunzár látok. Én 30 éveseknek látom őket, de lehet, ha
megkérdezném a korukat, hatvan éveseknek vallanák magukat.
Azokkal a
véleményekkel, hogy miért élnek sokáig a hunzák, nem foglalkozom, mert nem
szeretnék hunza módon élni.
Az utolsó
fejezetben egy magyar családorvost idéznek. „A napsugárzás akkor lehet rákkeltő,
ha az ásványi anyagok és vitaminok hiányától legyengült szervezetet éri az
ultraibolya sugárzás.” Erről egy szudáni barátomnak más volt a véleménye. Náluk
az indoeurópaiak és az arabok a napsütésben felöltöznek, a hamiták levetkőznek.
Megmagyarázta miért. Az európaiak és az arabok bőre egységnyi napozás során
elegendő d vitamint termel, a hamita négereké pedig keveset. A d vitamint
termelő képességben tehát van faji különbség, ami nem azt jelenti, hogy az agyuk
kapacitásában volna.
A
kevés táplálék mellett az agyunk éhezik.
A közeljövőben
megjelenik egy könyvem. Abban értelmesebben fejthettem volna ki a véleményem,
ha a fent elemzett írást korábban megkapom. Annak ugyanis az egyik fontos
mondanivalója, hogy az agyunknak van szüksége minél több energiára. Az életet semmi sem értékelheti fel jobban,
mint az agyunk jobb hasznosítása. Ezzel lehet az élet nemcsak hosszabbítja,
de felértékelni. Az évek számát csak nagyon korlátozott mértékben, de az élet
súlyát ezerszeresre is fel lehet értékelni. Nem a hosszú, élet értékes, hanem a tartalmas.
Amit azonban
korunk sem ért meg. Az emberi fajnak sem
érdeke az, hogy minél nagyobb létszámú legyen, hanem az, hogy az egyedi minél
jobban, tartalmasabban éljenek. Az emberi faj legnagyobb problémáját abban
látom, hogy mindig gyorsabban szaporodott, mint ahogyan növelni tudta az
eltartó képességét.
Az
emberszabásúak viszonylag kis rétségben és kis létszámban éltek. Ennek ellenére
kipusztultak.
Fajunk is kis
létszámú maradt abban a térégben, ahol megjelent. A gyűjtögető életmódja nem is
tette lehetővé, hogy életterében, sűrű létszámban megélhessen. Viszont
rendkívül fejlett agyának köszönhetően, képes volt szinte minden természeti
környezetbe beilleszkedni. Nem úgy, mint előtte minden faj, szelekcióval és
adaptációval, ami évmilliókat igényel, hanem néhány generáció során azzal, hogy
a környezethez igazította életmódját.
Erre a tényre
Darwin sem figyelt fel. Az emberi faj néhány tízezer év alatt a föld szinte
minden természeti környezetben felismerte, és kialakította az annak megfelelő
életmódot. Nem ismerek adatokat, talán nincsenek is, hány száz, esetleg hány
ezer gyűjtögető kultúra alakult ki, méghozzá egymástól függetlenül.
Az egyéni
véleményem, amihez még nem találtam csatlakozót, hogy mintegy húszezer éve, vagyis javában a jégkorszakban, a tundrán
kialakult az első termelő társadalom, a kutyát domesztikáló rénszarvas
pásztorkodás. Ez azonban fejlődésképtelennek bizonyult, hiszen mindmáig
csak az változott benne, hogy a rénszarvasok vonta szánt felváltotta a modern
technikától kapott motoros szán. Az ember fejlett agya ebben a társadalmi
formában nem játszott különösebb szerepet.
Nem így, mintegy
nyolcezer éve, a csapadékos trópusoktól eltekintve, szinte a természeti
környezetet megváltoztató felmelegedés hatására a gyűjtögető életmódokat fel
kellett adni. Ez a kényszerhelyzet szülte az öntözéses növénytermelő, és az
állattartó osztálytársadalmakat.
Az emberi agy
csodájának tulajdonítható az is, hogy ezek az eredeti kultúrák egymástól
függetlenül alakultak ki. Mindegyik másik alaptermékre épült. Kelet-Ázsiában
kölesre, majd Dél-Ázsiával közösen a rizsre, Mezopotámiában és Egyiptomban a
búzára és az árpára, Amerikában, az Andokban a burgonyára, illetve a mai Mexikó területén a
kukoricára.
A háziállatok
domesztikációja, ahogyan előtte jó tízezer éve a tundrán, a kutya és a
rénszarvas esetében, mindenütt azzal az állattal történt meg, amelyik
alkalmatlannak bizonyult a darwini adaptációra. Erre egyszerű a bizonyíték.
Csak olyan állat szelídült az emberhez, amelyik vadon, abban a térségben nem
élt volna meg. Mivel a két Amerikában nem volt olyan növényevő vad, amelyik
élettere elpusztult, és elég ereje volt ahhoz, hogy talajművelésre használható
legyen. Az igásállat hiánya volt az oka annak, hogy a két amerikai
magas-kultúra jó háromezer évet késett, megrekedt az emberi erőre épülő
kapáskultúránál.
Az ember mindig túl gyorsan szaporodott.
Az elmúlt
mintegy hatezer éves történelmünk megértésének a kulcsa a túlszaporodásunk
megfékezése volt. Mivel nem erre a tényre épül a társadalomtudomány, nem
találhat magyarázatot az események alakulására.
A termelésre való áttérés olyan mértében
megnövelte fajunk szaporodását, aminek eltartásáról a fejlett agyunk nem volt
képes elég gyorsan alkalmazkodni. Ezért olyan társadalomra volt szükség,
amelyik megfékezi a túlnépesedést, biztosítja a természetes halálozás sokkal
magasabb szintjét.
A technika
jóvoltából javuló életfeltételek hatására nőtt a várható életkor, nőtt a
gyermekvállalás, és csökken a halálozás.
A 20. század
közepén azonban megindult két új jelenség.
- A fejlett világban és Kínában leállt a
túlnépesedési nyomás, az emberiség háromötöde azonban elviselhetetlenül gyorsan
szaporodik, és nincs ellene védekezés. A Nyugat botránkozik, ha valahol
próbálkoznak vele.
- A túlsúlyosság lett az új népbetegség. A
hunzákat ez a legkevésbé veszélyezteti. Jó volna, ha a túlzott táplálkozást meg
lehetne fékezni, de ha marad, akkor is század akkora kárt okozna, ha a hunzák
táplálkozására, a szinte mindent nyersen, és csak napi 1900 kalória
mennyiségben fogyasztanának. A túlsúlyosak agya ugyanis kap elég energiát, a
koplalók azonban elbutulnak.
Mindezt korábban is láttam, de a hunzákról
írt eszmefuttatás olvasása csak még jobban rávilágított. Nincs olyan ostobaság,
amiből nem lehet tanulni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése