Kopátsy Sándor PH 2014-06-14
A test vagy az agy
Örülök minden
olyan írásnak, ami a történetünk alakulásában a fejlett agyunk szerepét
igazolja. Számomra a történelmünk kulcsa szinte minden esettben a fejlett
agyunk. Abból kell kiindulni, hogy az ember a biológiai fejlődésben minőségi
ugrást jelent azzal, hogy a környezethez való alkalmazkodásában már nem a
mutáció és a szelekció lassú útján történik, hanem az agyával alakítja,
illeszti a környezetéhez a viselkedését. Csak ezzel magyarázható, hogy fajunk
néhány tízezer év alatt a földünkön található szinte minden természeti
környezetbe képes volt beilleszkedni. Annak ellenére, hogy a fizikai
adottságaink mindegyike a biológiai elődeinkhez képest nagyon gyengék.
Az ember
esetében az is köztudott, hogy az agya viszonylag nagy energiaigénnyel
dolgozik. Ebből fakadóan viszonylag nagy a táplálékigénye is. Az agyunk ugyanis
a testsúlyunknak alig 2 százalékát teszi ki, mégis a táplálékunk ötödét
használja fel.
Ezért olvastam a
The Economist két hete megjelent számában, hogy a német Planck Institut, és a
kínai Tudományos Akadémia tudományos kutatást végzett abba az irányba, hogy a
táplálékukon hogyan oszlik meg a testünk és az agyunk igénye.
Először olvasok
tudományos felmérést arról, hogy a fizikai erőnk a csimpánzénak alig harmada.
Ennél fontosabbnak tartanám, hogy a fizikai képességeink tekintetében mekkora
az elmaradásunk. Mekkora az ember lemaradása a távolságlegyőző képesség,
reflexe, látása, hallása, szaglása terén. Ezek a fajunk életében sokkal
fontosabbak lehettek, mint a kisebb fizikai erőnk. Ezeket a gyengébb fizikai
adottságainkat ugyan kezdettől fogva igyekeztünk eszközökkel javítani, de
jelentős eredményeket csak az elmúlt századokban, azon belül is a legutolsóban
értünk el.
Ma, a gépeknek,
eszközöknek köszönhetően szinte minden fizikai képesség tekintetében messze
felette állunk a biológiai társaink előtt.
- Szárazföldön,
vízen és levegőben mi vagyunk a leggyorsabbak, a legnagyobb távolságra eljutni
képesek.
- Mi tudunk a
legnagyobb terheket megmozgatni, legnagyobb távolságra eljuttatni.
- A látásunk,
szaglásunk, a hallásunk, üzeneteink, az eszközeinknek köszönhetően, messze
megelőz minden állatot.
Az eredményeket
annak köszönhetjük, hogy a táplálékunkat az emésztésre előkészítettük. Nemcsak
az volt fontos, hogy mit eszünk, hanem az még fontosabb, hogyan készítjük elő a
táplálékunkat. Még nem olvastam arról felmérést, hogy az ember nemcsak
mindenevő, hanem azon belül az élelmek változatossága is páratlan.
Elég volna arra
gondolni, hogy mennyi munkát áldoztunk arra, hogy a nehezen emészthető
gabonából könnyen emészthető táplálék legyen. Nem volt elég a gabonát
megtermelni, meg kellett oldani a tárolását, a megőrlését, a megörült gabona
szelektálását, a liszt dagasztását, élesztővel, majd sütéssel emészthetővé
tételét.
Az elejtett
állatot fel kellett darabolni, a kemény húsát megtörni, megfőzni, megsütni,
fűszerekkel fertőtleníteni. Csak megbecsülni tudom, hogy az idős vadak nyers
húsának a megemésztése milyen alacsony hatékonyságú lett volna, ha nincsenek
étellé átalakítva.
A tejfogyasztás
hatékonyságát, tárolhatóságát, mennyire felfokozta a különböző tejtermékekké
átalakítása.
Arról is csak
sejtéseim vannak, hogy mennyi munkát igényelt a nyers termékekből könnyebben
emészthető termékeket készíteni. Az elmúlt ötven évben, talán e munkáknak a
gépesítése volt a nők felszabadítását eredményező forradalom. Ennek ellenére a
társadalomtudományok alig értékelik. Pedig, ha ezzel is számolnának, kiderülne,
hogy az ipari forradalom legjelentősebb találmányai a hűvösebb éghajlatot
elviselő gabona, a rozs, majd a burgonya és az istállós tehéntartás, ezzel a
fűfélék felértékelődése sok technikai találmánynál jelentősebb változásokat
okoztak Európa történelmében, mint a politikusok.
Az ember agyának
felértékelődése arra is rámutat, hogy amíg fajunk múltjában az alultápláltság
volt a fő halálok, most a túlsúlyosság. Ez ugyan igaz, de arra nem gondol
senki, hogy a test túltápláltsága az agy bőséges energiaellátását is jelenti.
Márpedig a várható életkor elsősorban az agyunk fejlettségétől függ. Jelenleg a
nők iskolázottsága már meghaladja a férfiakét. Ezért joggal feltételezhető,
hogy a jobb táplálkozás magasabb iskolázottsággal jár, az pedig a hosszabb
élettel. A túlsúlyosság ugyan veszélyes, de a butaság még inkább az. A diplomás
kövérek továbbélnek, mint az iskolázatlan nem túlsúlyosok.
A jelenkor problémáiból sok minden
érhetőbbé válna, ha az életünk minőségét elsősorban az agyunk érdekének
szempontjából vizsgálnánk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése