2013. június 27., csütörtök

Török tavasz és folytatásai

Kopátsy Sándor                   PP               2013-06-21

Török tavasz, és folytatásai

A török tavasz mindennél jobban mutatja, hogy az arab világban egyetlen tavasz sem hozhat nyarat. Sem a politika, sem közgazdaságtan nem érti meg, hogy az 1-3 százalékos népesség növekedést a leggyorsabban növekvő gazdaság sem képes elviselni. Ilyen, természetesen, a centrum országaiban el sem képzelhető, de a fél-periférián nagyon gyorsan társadalmi robbanáshoz fog vezetni. A robbanások azonban nem javíthatnak a helyzeten, mert a helyzet javíthatatlan. Erre Törökország a legjobb példa. Az elmúlt húsz év átlagában 2-9 százalékkal nőtt az ország nemzeti jövedelme. Ennél gyorsabban, Kínától eltekintve, sehol. De Kínában is csak azért, mert fél százalék alá szorították a népesség növekedését. Ezzel szemben Törökországban 2 százalék felett nőtt a népesség. Ez pedig azt jelentette, hogy az 5 százalék feletti, tehát nagyon gyors nemzeti jövedelem, az ország gyors eladósodása, a jelentős tőkebeáramlás és a jelentős kivándorlás sem teremtett elég forrást arra, hogy évente másfél millió lakosnak teremtsenek nemzeti vagyont, és évente egy milliónak új munkahelyet.
Márpedig a döntően már iskolázott fiatalságot, ha nem talál munkát, nem lehet megállítani. Ehhez járul, hogy a hatalmon álló párt a valláshoz annyira kötődik, hogy a gyermekvállalást nem lehet csökkenteni. Pedig a lakosság munkaszeretete a Közel-Keleten jónak számít.
Tehát nincs reális megoldás arra, hogy a fiatalok türelmetlenségét leszereljék.
Elég volna arra gondolni, hogy a mediterrán térség latin népeinél, ahol a népesség növekedése csak tört része a törökországinak, a 30 év alattiak 30-50 százaléka munkanélküli. Azokban sincs megoldás, még akkor sem, ha túléli az euró a jelenlegi válságot.
Jelenleg azonban nemcsak Törökországban forrong a fiatalság, hanem a futball-őrületben szenvedő Brazíliában is. Ahogy kiderült, hogy a labdarúgó világbajnokság irreális költségei elviselhetetlenek, emelni kell az árakat. Ráadásul igazuk van a törő, zúzó, gyújtogató fiataloknak. A jövőre esedékes világbajnokság, és a 2016-os olimpia megrendezése ötször annyiba kerül a még szegény országnak, mint mennyiért Olimpiát rendeztek a gazdag angolok Londonban.
De az arab tavasz csak nagyon langyos előjátéka annak, mi várható lesz a gyorsan másfél milliárd lakosú Indiában, és az annál is sokkal elmaradottabb, de sokkal gyorsabban szaporodó Szahara alatti Afrikában.
A fejlett világnak csak az a szerencséje, hogy katonai ereje ernyőt jelent a lakosság százmillióit pusztító forradalmaknak a világ perifériáin.

A sok tudós csak a felmelegedéssel járó veszély felett riogat, de nem veszi tudomásul, hogy a 19. századi francia forradalom Párizsánál tízszer nagyobb népességű, több tucatnyi városban ezerszer annyi vér fog folyni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése