2013. június 18., kedd

Foglalkoztatás

Kopátsy Sándor               PG                     2013-06-12

Foglalkoztatás.

Az EU legnagyobb problémája a foglalkoztatás. Ennek ellenére szinte másodlagosnak tekintik, mind Brüsszelben, mind Magyarországon.
Brüsszelről soha nem volt jó véleményem, eleve halálraítélt koncepciót szolgálnak nagyon másodrangú kárderekkel. Ott csak azzal foglalkoznak, amivel az ostobák is tudnak. Ennek klasszikus példája, amikor a mediterrán országok nemcsak pénzügyi csőd előtt állnak, de a társadalmi felzárkózásuk is egyre inkább zsákutcának bizonyul, akkor ők azzal foglalkoznak, hogy milyen formában kell a vendéglők asztalára hozni a só és a bors mellett az olíva olajt. Nem kisebb az a piszkálódás, amivel a jelenlegi jobb-közép magyar kormánnyal szórakoznak.
A foglalkoztatási vállság valóban nálunk a legnagyobb, de ezt fel sem vetik. Ebben mi is hibásak vagyunk, mert nálunk olyan módszerrel mérik a munkanélküliséget, amiben az a munkanélküli, akiket a hatóságok annak minősítenek. Ennek a trükkünknek köszönhetően nálunk kisebb a munkanélküliek százaléka, mint az EU átlag, annak ellenére, hogy a munkaképes korosztályok foglalkoztatásában a tök utolsók vagyunk.
Csalás, torzítás ide, vagy oda az EU-ban minden nyolc munkaképes közül egy munkanélküli. Ez is óriási társadalmi veszteség, és egy nagyság renddel nagyobb kárral jár, mint az ilyen vagy olyan alkotmány, a sajtó, vagy a jegybank függetlensége. Mégis az utóbbiakkal szórakoznak.

Arról Brüsszelben alig van szó, hogy Spanyolországban a fiatalok 56, Görögországban a 64 százaléka munkanélküli. Az olyan politikust, vagy közgazdászt, akinek nem ez a legnagyobb problémája, a brüsszeli főtéren kalodában kellene mutogatni. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése