Kopátsy
Sándor PA 2013-06-17
Hol, mennyi a húsfogyasztás
Fajunk
fejlődésében a döntő szerepe mindig az agynak volt. Az ember olyan biológiai
lény, amelyiknek szinte minden fizikai adottsága, versenytársaihoz viszonyítva,
nagyon gyenge, ezt csak a rendkívül fejlett agyának köszönhetően tudta
ellensúlyozni. A fejlett agynak azonban nagyon sok energiára van szüksége. Az
agy súlya ugyan a testsúly alig ötvened része, mégis a táplálék kalóriájának az
ötödét igényli.
Ezt az agyának
köszönhető különleges táplálkozási igényét azzal tudta megoldani az ember, hogy
egyrészt könnyen emészthető, kalóriában gazdag táplálékot fogaszott, másrészt a
táplálékát igyekezett minél könnyebben emészthetővé tenni.
Ezért indokolt
volna, ha a történészek többet foglalkoznának a táplálkozás történetével. Ennek
indokoltsága, hogy fajunk minden sikerét a fejlett agyának köszönhette. A
fejlett agynak pedig viszonylag sok energiára van szüksége. Ez az ember
ösztönösen felismerte, hiszen az agyát csak akkor tudja jól energiával ellátni,
ha a táplálkozását az agya magas igényéhez igazítja. A táplálékszerzés elsődleges
szempontja, még minden fajra általánosan jellemző. Az emberre is. Az azonban
messze túllépett ezen, mert egyrészt a táplálékát minden természeti
környezetben igyekezett az adottságokhoz igazítani. Egyedül fajunkra jellemző tulajdonság, hogy táplálkozását a nagyon
eltérő természeti környezethez igazította.
A trópusok
közelében lényegében növényevő, a tengerpartok közelben főleg a tenger
gyümölcsivel, a halban gazdag környezetben főleg halevő, a pásztorkodásra
alkalmas területen húsevő lett.
Ezt természetes
szükségszerűségként fogtuk fel, nem tartottuk csupán az emberre jellemzőnek.
Nem tulajdonítottunk ennek fontosságot.
Arra azonban fel
sem figyeltünk, hogy fajunk nagy figyelmet és sok erőforrást fordított arra,
hogy a táplálékát minél könnyebben emészthetőbbé tegye.
Az állatvilágban
is találunk példát arra, hogy évmilliók alatt kialakult a táplálékuk
emészthetővé tétele, de az emberre jellemző gyorsa alkalmazkodás példátlan.
Gyakran említem az összetett gyomrú növényevők példáját. Ezeknek az emésztőrendszerük
alakult ki ilyenné. A bendő ugyanis lényegében a silózás feladatát látja el, a
kis kalóriaértékű, nehezen emészthető növényi táplálékkal. Ez azzal az előnnyel
is jár, hogy gyorsan legelhet, és a rágást nyugodtan rejtekhelyen végezheti.
Az ember azonban
szinte minden táplálék esetében kialakította az annak megfelelő előkészítési
módszert. Ez elképesztően sok munkát igényelt. Még nem találkoztam olyan
munkával, ami felmérte, hogy az emberek munkaidejüknek mikor, hol hány
százalékát fordították az emésztést megkönnyítő munkákra. Arról sem találtam
felmérést, hogy a nyers táplálék tápértékéből mennyi maradt a megemésztés után.
Természetesnek tűnik, hogy a nyershúsnál lényegesen kevesebb energiával lehet
megemészteni a már megtört, megdarált, megsütött vagy megfőzött húst. Ez a
különbség az öreg vadak és a jelenkor fiatal állainak húsa esetében lényegesen
nagyobb. Különösen nagy, és látványos a különbség a gabonák esetében. Azok
megtörése, megőrlése, szelektálása, megdagasztása, élesztővel történő erjesztése,
megsütése sokszorosára növeli az emésztés után maradó, a szervezet működését
szolgáló energiát. A mai embernek már fogalma sincs arról mennyi időt és
energiát igényelt.
Ezek a
gondolatok jártak az eszembe, amikor a kontinensek húsfogyasztási adatait
néztem.
Az élen
Észak-Amerika áll 120 kiló
egy laksora jutó éves húsfogyasztással.
Az EU állami
ennél közel harmadával kevesebbet, 82 kilót fogyasztanak. Természetesen az
észak lényegesen több, délen, a mediterrán országokban kevesebb.
Latin-Amerikában
nagy szóródás mellett, mintegy tíz kilóval kisebb a húsfogyasztás.
A nyugaton belül
azt mondhatjuk, a különbség az egy főre jutó nemzeti jövedelemmel egyenesen, és
az átlag hőmérséklettel fordítottan arányos.
A két legnagyobb
lakosságú ázsiai kultúrában azonban óriási a különbség, ezt illusztrálja, hogy
Kínában 60 kiló ,
Indiában pedig 6 kiló .
Ez az óriási különbség bizonyítja a sok évtizedes véleményem, amely szerint
Kína az alkalmazott módszertől függetlenül felzárkózik, India pedig lemarad.
Vagyis a politikai demokráciából nem lehet megélni.
A leggyorsabban
szaporodó, az állattarásra kedvező természeti adottságú Afrikában pedig 18 kiló .
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése