2013. június 12., szerda

Kopits Györgynek nincs igaza.

Kopátsy Sándor                 PG                   2013-06-11


Kopits Györgynek nincs igaza.

A Heti Válasz hosszabb interjút közöl Kopíts Györgytől. Mindig örülök, ha az ellenzék is hangot kap egy újságban. Főleg, ha a képességei vitathatatlanok. Kopitsot is jó szakembernek tartom annak ellenére, hogy azok közé számítom, aki azt vallja, hogy a pénzügyeken keresztül rendbe lehet tenni egy társadalmat.
Elég egyetlen mondatot idéznem a nyilatkozatából.
„A szakmában inkább a fordítottja érvényes: a fiskális politikának kell igazodnia a monetáris politika céljaihoz. A jegybanki függetlenség követelményéből adódóan az elnöki pozíció pártpolitikától semleges személyt követel.”
Aki azt hiszi, hogy a kormány programjának a jegybank független elnökéhez kell igazodnia, nem sok érzéke van a demokráciához, a népfelséghez. Mindennek a nép akaratához kell igazodni. Kopits azt hiszi, hogy a párt semleges jegybankelnök hatalma korlátlan, a törvényhozás és az általa kinevezett kormány alá van rendelve a párt semleges jegybank elnöknek.
Azzal ugyan messze egyetértek, hogy a jó jegybank elnök csak az lehet, akinek parlament, a kormányfő és a pénzügyminiszter előtt is szakmai tekintélye van. De annak nem lehet szakmai véleménye, aki nem veszi tudomásul, hogy mi a törvényhozás, a kormányfő és a pénzügyminiszter véleménye. Kötelessége mindegyiknek megmondani a véleményét, de törekedni kell arra, hogy ne álljon szembe azok véleményével.
Kopits csak azt látja, hogy a jegybank elnök legyen a nép által választott törvényhozástól, kormánytól független, de azt nem, hogy nem lehet az ellenzék első zászlós ura. Ezért azt mondanám, hogy a jegybank elnök sokkal inkább vigyázzon arra, hogy a kisebbséget jelentő ellenzéktől legyen független, ne a többség akaratát képviselőktől.
Kopitsnak is éppen elég alkalma volt arra, hogy lássa hova vezet az, ha a jegybank elnök annyira kormánypárti, hogy hagyja a kormányt, a közigazgatást és a lakosságot felelőtlenül svájci frankban eladósodni.
Az előző jegybankelnök vagy szakmailag volt alkalmatlan, vagy abban is szó nélkül tűrte a felelőtlen eladósodást, de amikor a nem neki és csapatának tetsző kormányt ültetett, méghozzá páratan mértékű támogatással a hatalomba, azonnal ellenzékivé vált. Márpedig a kormánnyal szemben ellenzéki jegybankelnök annál kártékonyabb minél függetlenebb.
Kopits Úr látott már olyan fejlett országot, ahol a jegybankelnök dacol a kormánnyal? Az ilyen országokban csak az lehet jegybank elnök, aki előzőleg bebizonyította politikai, erkölcsi és szakmai alkalmasságát. Ha ilyen nincs, az ugyan baj, de akkor a kormány hű szolgája a legjobb megoldás. Főleg akkor, ha a törvényhozás és a kormányzó párt élvezi a lakosság támogatását.

Attól pedig az isten óvja az országot, hogy a monetáris politika elsőbbségét hirdetők kerüljenek hatalmi pozícióba. Ez még annál is sokkal jobb, mintha a fiskális politika uralkodik. A jó csak az, ha az állam minden hatalmi szervében tudomásul veszik a választási eredményben megjelenő népakaratot. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése