2018. november 10., szombat

Kétségbeesés és remény 10, Terrorizmus Ne ess pániba!

III. RÉSZ
Kétségbeesés és remény
10,
Terrorizmus
Ne ess pániba!

Ezt a fejezetet Harari nagyon egyszerűen elintézi azzal, hogy ennek a veszélyességét az áldozatok számával méri. A jelenkor legnagyobb problémája nem a nagy halálozás, hanem még mindig az elviselhetetlen népességnövekedés. A második világháború óta minden tényleges társadalmi eredmény annak köszönhető, hogy egyre kevesebben születnek. Ezt annak köszönhetjük, hogy a fogazásgátlásnak és a magzatok elpusztításának köszönhetően évente mintegy 30 millióval kevesebben születtek. Még senki sem merte leírni, hogy a fejlett társadalmakban ennek köszönhetően leállt a túlnépesedés. Harari a háborúk okozta halál nagyágával méri a társadalmi események kártékonyságát és figyelmen kívül hagyja, hogy minden eredményünket ennek köszönhetjük. Nem gondol arra, hogy a jóléti társadalmak létrejöttének az előfeltétele az évi 30 milliós születéscsökkenés volt. Ha ezt a fogamzásmentes szexuális élet nem okoz ekkora születéscsökkenést, nem volna egyetlen jóléti társadalom sem.
A gazdag és iskolázott társadalmakban általánossá vált a fogamzásgátlás, ennek köszönhetően 30 millióval csökkent a születések száma. Ezt Kína 1990 óta egy másik 30 millióval csökkentette. Ezt nemcsak Harari, de egyetlen társadalomtudós sem hangsúlyozza. Kína sem csökkenthette volna a születések számát, ha nem megoldott technikailag a gyermekvállalás nélküli szexuális élet. Az emberiség sorát mindennél jobban a fogazásgátlás, vagyis a születéscsökkenés akartunktól függetlenné tételének köszönhetjük. Hetven év alatt az iparosodott társadalmakban becslésem szerint az emberiség ötödét kitevő fejlett társadalmakban ma egymilliárd emberrel többen születtek volna. Tehát két milliárd ember nem élhetne jóléti társadalmakban. Kína csak 1990-ben korlátozta a gyermekvállalást, aminek következtében ma 500 millióval több lakosa lenne. Tehát az emberiség száma jelenleg nem 7.5, hanem 10 milliárd lenne. Ez azt jelentené, hogy nem lennének jóléti társadalmak, és Kína is stagnáló szegény társadalom marad. Ilyen helyzetben nem attól kellene félni, hogy a terroristák atomfegyverekhez jutnak, hanem attól, hogy az Egyesült Államok és a Szovjetunió nem kerülheti el az egymás között folyó atomháborút.
Ha nincs megoldva a fogamzásgátlás, nem lenne elkerülhető a túlnépesedett szuperhatalma közti atomháború.
Azt is mindenki figyelmen kívül hagyja, hogyan alakult volna az erején felül fegyverkező Szovjetunió nem a nemzeti jövedelmének harmadát, hanem csak a huszadát fordítja fegyverkezésre és a lakosság életszínvonalát növeli másfélszeresére. Ekkor még egyszer gyorsabban növekedhet a népességének a növekedése, és nem bomlik etikumaira szét.
Ha Kína nem korlátozza a gyermekvállalást, az egy lakosra jutó jövedelmét és vagyonát nem növelhetné.
Azt nem vitatom, hogy a terrorizmus bolhacsípés, de azt állítom, hogy az elmúlt hatvan év legnagyobb társadalmi változását a puritán népek társadalmaiban semmi sem okozta olyan mértékben, mint a gyermekvállalás korlátozása. E nélkül, ma sem 70, hanem 140 millióval szaporodott volna az emberiség létszáma. Aki ezt figyelmen kívül hagyja, csak téves következtetést vonhat le a második világháborút követő világtörténelemről. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése