Kopátsy Sándor EA 2015 09 09
Kert-Magyarország
felé
I.
Tejtermelés
Tegnap a Magyar Tejtermelők
Szövetségével tárgyalt egy szakértő a magyar televízióban a világgazdaságot,
különösen Európát és leginkább a magyar tejtermelőket sújtó válságról.
Talán pontosan hatvan éve Burgert
Róbert a pécsi jó barátom jött az örömhírrel, hogy kinevezték a Pécsi Állami
Gazdaság igazgatójának. Amikor elárulta, hogy Pécs tejellátása lesz a feladata,
megijedtem, az ó dinamizmusa és a magyar tejtermelés potenciája között
áthidalhatatlan a különbség.
Akkor még nem ismertem fel a
parasztok tejtermelésre való áttérésének történelemformáló szerepét, amit a
sváboknak köszönhettünk. De a biológiai forradalom jelentőségét a
mezőgazdaságban már felfogtam. Hírét kaptam a gabonatermelésben és a
baromfitartásban elért szédületes eredményeknek.
Ezért bíztattam a barátomat, hogy ne a tejtermeléssel vesződjön, az
nálunk különösen reménytelen, inkább legyen a modern baromfitartás hazai
úttörője. A tejtermelés két okból Magyarországon reménytelen.
Egyrészt a mi viszonylag
kontinentális éghajlatunk erre eleve alkalmatlan, másrészt nagyon lassú
szaporodása miatt a szarvasmarha nemesítése nagyságrendekkel lassabb, mint az
évente 200-nál is több tojást adó baromfinak.
Ami az éghajlatot illeti.
A növényevő háziállatok tartása
csak ott versenyképes, ahol viszonylag nagy a csapadék és lassú a párolgás.
Európán belül csak a Golf áram közelében és a hegyek között, ahol még a
szántóföldi művelés is megoldhatatlan. Ezt azzal illusztráltam, hogy szarvasmarhát
csak ott lehet versenyképesen tartani, ahol nem kell a parkok gyepét nyáron sem
ötözni, vagy ahol füves pályákon teniszezhetnek.
No meg a hegyekben, ahol csak fát
és szénát lehet termelni. Ott más lehetőség hiányában tartanak sok tehenet, de
csak más lehetőség hiányában.
A magyarországi éghajlat nem a
szénának, hanem a gabonának felel meg. Ezért tartottunk mindig sok disznót,
voltunk disznóhúsevő nép.
Nekünk elsősorban a homokokon kellene zöldséget és gyümölcsöt termelni
és belterjes baromfihúst termelni.
Ami a fajtanemesítést illeti.
Minél szaporább egy faj, annál
gyorsabb nemesítési eredmények várhatók.
A baromfinál gyorsabban csak a halak szaporodnak. Ott lehetnek a
leggyorsabbak a fejlesztési eredmények. De akkor még a halak nemesítésében nem
voltak általános eredmények. Az óta a vizek művelésének a forradalma is
beindult. Most már azt várhatjuk, hogy a
hústermelésben a tavak, tengerek művelése fogja biztosítani a nagyon gyorsan
szaporodó népesség állati fehérjével való ellátását.
Burgert ugyan megértette a
tanácsomat, de két okból kudarcot vallott. Egyrészt az agrárpolitika vezetői a
tehéntartás megszállottai voltak, ráadásul a megye vezetői sem akartak
lemondani a város jó tejjel való ellátásáról, másrészt Burgert sem volt
felkészülve a modern baromfitartás egészségvédelmi feladataira. Ott is igaz az,
ami fajunk történetében végig jellemző volt, a lakosság sűrűségével
hatványozottan nő a betegségek terjedési sebessége. A sok baromfi összezárása
fokozott állatorvosi felügyeletet követel. A baromfi pusztulás Burgert
karrierjébe kerül, ha Izinger Pál, akik az agrárár értelmiség legnagyobbjának
tartottam, nem helyezi át gyorsan Bábolnára, és nem engedi meg a
baromfitartásra való áttérést, amihez akkor senki sem értett. Így lett a
bábolnai ménes és tejtermelő állami gazdaság a modern baromfitartás fellegvára
nemcsak Magyarországon, de a szocialista táborban is.
Ezek után, amikor az Európai Unió
tejtermelési támogatásáról értesültem, már tudtam, hogy csak idő kérdése,
amikor derül ki a hibás agrártámogatás. A tejtermelés csődje azonban csak most
következett be. Az elmúlt 25 évben ugyanis Kínában a tejtermékek fogyasztása
tízszeresére nőtt. A tejtermelésre legalkalmasabb országban, Új-Zélandon 30 év
alatt hússzorosára nőtt a tejtermelés. Becslésem szerint, ott a tejtermelés
költsége fele a nyugat-európai országokénak, és ötöde a magyarnak. Velük
nemcsak mi, de a franciák, vagy a dánok sem lesznek versenyképesek. Egyelőre
azonban az irreális EU tejtámogatása még nem okozott összeomlást, pedig már a
nyugati sajtó írja, hogy a tej olcsóbb, mint az ásványvíz. Nem a tej ilyen
olcsó, hanem a támogatása olyan nagy, hogy még az ásványvízzel is versenyképes
marad.
Az elmúlt másfél évben azonban a felére csökkent a tejtermékek világpiaci
ára.
A tegnapi vitában fel sem merült,
hogy mi a világgazdasági oka a magyar tejtermelés válságának.
Hatvan éve sem lehetett megtenni,
hogy a világgazdaságban történő változásokat figyelmen kívül hagytuk, de már
akkor ezért megfizettük, a jelenkorban pedig figyelem kívül hagyni, mi történik
a világban, ostobaság, amiért drágán kell megfizetni.
Magyarországon nem a belső
fogyasztást is meghaladó mennyiségű tejet kell termelni, hanem az önözött
homokon zöldséget és gyümölcsöt kell termelni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése