Kopátsy
Sándor PA 2013-08-13
AQUAKULTÚRA
Mikor az 50-es
években először találkoztam azzal, hogy a baromfitartásban forradalom van
Nyugaton, nem csak azt ismertem fel, hogy ez nem véletlenül a legszaporább
állat esetében történ, hanem megjósoltam, hogy a még nagyobb forradalom a
vízben élő állatok, elsősorban a halak és a puhatestűek világában fog győzni.
Ez következik abból, hogy ezek egyrészt sokkal szaporábbak, ezért sokkal
gyorsabb a szelekciójuk, másrészt sokkal hatékonyabb táplálék feldolgozók,
harmadrészt közel 50-szer annyi művelhető vízfelület van, mint művelhető szárazföld.
Ezért lestem
megkülönböztetett figyelemmel a halfarmok működését.
Az elmúlt évben
már a halfarmok termelték a tengeri halak és puhatestűek 40 százalékát.
Most olvasok egy
cikket, hogy 2011-ben a halfarmok terelése elérte marhahúsét tonnában. Hatvan
év alatt a marhahús termelése 30 millió tonnáról 60 millióra nőtt. Ugyanezen
idő alatt a halfarmokban termelt hal 1 millióról, 60 millióra. Az utóbbi húsz
évben, a tengerben fogott hal ára kétszeresre, a farmokban termeltté csak
ötödével nőtt.
Ezek az adatok arról tanúskodnak, hogy a
mintegy 6 ezer éves szárazföldi termelés, vagyis agrárforradalom után leindult
a vizekben történő termelés, vagyis az aquakultúra is. Azt, hogy ennek a
kapacitása. egyelőre felmérni sem lehet. Az biztos, hogy sokszorosa a
szárazföldi termelésének. Tehát annak az aggodalomnak, amit Malthus fogalmazott
meg, hogy nagyon korlátozott a bolygónk élelmiszertermelő képessége, minden
alapja megsemmisült. Malthus idejében 1 milliárd embert kellett eltartani, ma 7
milliárdnál is többet, de ez a hétszer annyi, ha nem is jól, de jobban van
élelmezve, mint az 1 milliárd volt.
Egy másik
tanulmány azt jósolja, hogy a következő 40 évben a húsfogyasztás 70 százalékkal
nő. Jelenleg a növénytermelésre alkalmas szárazföld harmadán termelik meg,
részben legelőkön, rézben takarmánytermő szárazföldön. Aligha várható el, hogy
ezt a többletet a jelenlegi területen képesek lesznek megtermelni. Ennek többségét
a vizekben kell majd előállítani.
Ez azért is
indokoltnak látszik, mert a jelenlegi állattartás hozza létre a levegő
metánszennyezésének 18 százalékát, amit nehéz lesz 70 százalékkal nagyobb
mennyiségben is elviselni. Lehet, hogy a levegőszennyezés csökkentésének is a
vizekben történő hústermelés lesz a hatékony módszere.
A tengereknek a tudományok által feltárható
élelmiszertermelő képessége, minden esetre, sokszorosa lehet a szárazföldének.
Az agrikultúránál jelentősebb lehet az aquakultúra. Erről a változásról azonban
alig tájékoztatják a közvéleményt.
Egyelőre még
csak a ragadozó halakat termelik farmokban, és gyermekcipőben jár azok
tenyésztése, egészségvédelme, takarmányozása. A nagy áttörést azonban a
tengerekben történő növénytermelés és a növényevő halfajok termelése fogja
meghozni.
De nemcsak
Malthus riadalma volt alaptalan, hanem ötven éve a Római Klubba tömörült
tudósoké is, akik a nyersanyagok kimerülését jósolgatták.
Valójában
egyetlen kapacitás maradt korlátozott, a természeti környezetünk teherbíró
képessége. Minden bizonnyal ezt is meg fogják oldani az utódaink.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése