Kopátsy Sándor EG 2017 06
06
Negyven év alatt
többel nőtt a haltermelés…
Negyven év alatt többel nőtt az
éves haltermelés, mint előtte összesen az idők folyamán. 1974-ben 74 millió
tonna, 2014-ben pedig 164 millió tonna. Vagyis 90 millió tonna a növekmény.
Ilyen eredményről ötven éve álmodni sem lehetett. Ráadásul a növekmény
négyötödét a halfarmok az utóbbi harminc évben adták. Hatvan éve mondom, hogy
csak a tengerek megművelése lehet a megoldása a 10 milliárd ember élelmezésére.
ez kezdődött az 50-es években azzal, hogy a legszaporább melegvérű állat a
baromfi vált a legjobban iparosodott állati fehérje termelésére. Akkor még
senki sem gondolt arra, hogy a vizekkel nem versenyezhet a szárazföld, a
hidegvérű állatokkal a meleg vérűk. Az utóbbi harminc évben azonban berobbant a
váltás. Évente millió tonnával nő a halfarmok termelése.
Ráadásul ez a soha el nem képzelt
eredmény még ugyanazon a fajok tökéletesebb tartásával érik el. Még az
eredményekben alig van szerepe a szelekciónak. Vagyis a vizekben élő állatok
azon a szinten vannak, mint amikor az éppen beszelídült marhát, birkát,
kecskét, lovat, baromfit tartanák korszerűbben. A halfarmok csodálatos
eredményeiben még nincs szerepe a szelektált fajok megjelenésének. Szinte a
halak termelése továbbra is a vadonélő állatok korszerű takarmányozásával érték
el csodálatos eredményeket. Fogalmunk sincs arról, milyen eredmények lesznek
várhatók akkor, ha a halak fajai is akkora lépést tesznek előre a
szelekciójukban, mint ahol tartanak a vadállatok szintétől eltávolodva a mai
háziállatok.
Most kezdjük, felismerni a halak
táplálékait, a számukra optimális vízhőmérsékletet. Csak sejteni tudom, hogy a
tengerben élő élőlények takarmányozása mekkora lehetőségeket rejt. Pedig már az
ismert lehetőségek is elképesztők. Ha a jelenlegi
termelési volumen növekvése csupán száz évig kitart, az eltartható emberiség
létszámát a táplálék igénye nem korlátozhatja. Jelenleg csak az látszik
problémának, hogyan lehet a halfarmok takarmányigényét előteremteni.
Nagyon várok már olyan felmérést,
hogy azonos mennyiségű hús termeléséhez mennyi takarmányra van szükség,
szárazföldön a melegvérű, és tengervízben a hidegvérű állat azonos súlyú
felnevelésére. Ennél is fontosabb volna annak ismerte, hogy mit jelent, ha a
nem farmokra használt tengerekben megteremtjük az utánpótlás és a felnevelés
feltételit.
A tengerek termelésre fogása a
mai technikai viszonyok mellett viszonylag könnyen megvalósítható, ha a
halászat vállalkozás marad, amihez engedélyt kell vásárolni. Ezek a díjak
akkorák legyenek, amikből fedezni lehet a halszaporítás költségeit. Az
állományukat szaporítani kívánt fajok ikráit felvásárolják, farmokban
kikeltetik és a szaporítást igénylő térségekbe kihelyezik. Vagyis azt a lehetőséget
kell kihasználni, hogy a halak gyorsan és olcsón szaporíthatók.
Nehéz konkrét tanácsokat adni, de kétségkívül óriásiak, gyorsak és
olcsók a hidegvérű állatok szaporításai.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése