Kopátsy Sándor PG 2017 04
30
Győzhet a nádcukor
Eleve az EU egyik súlyos
hibájának tartottam az indokoltnál sokszorta nagyobb agrártámogatását. Ebben is
kiemelt ostobaságnak tekintettem a tej és a cukor magas dotációját. Tettem ezt
annak ellenére, hogy az átlagnál sokkal több tejterméket és cukrot fogyasztok.
Ráadásul szakmám jelentős részében a mezőgazdaság társadalmi és technikai
korszerűsítésén munkálkodtam. Ma is azt
tartom, hogy országunk mezőgazdasági potenciálja óriási adottság, amivel élni
kellene. Olyan ostoba mégsem vagyok, hogy a mezőgazdaságban gyapotot, rizst,
cukrot és tejet termeljünk.
A bolsevik megszállás azzal
kezdődött, hogy termeljünk gumipitypangot, gyapotot. Tanácsát Rákosi csapata
olyan hévvel kezdte, hogy 1951-ben már százezer hektáron termeltünk gyapotot.
Ekkor már az Országos Tervhivatalban mezőgazdasági vonalon dolgoztam. 1952-ben
írtam egy feljegyzést, hogyha kukoricát termelnénk a gumipitypang és a gyapot
helyett, akkor a termés áráért a Rotterdami Tőzsdén hússzor annyi nyersgumit,
vagy tízszer annyi gyapotot vásárolhatnánk, mint amennyit most termelünk. A
feljegyzést elnökünk elküldte a legilletékesebbnek, Gerő Ernőnek. Aki másnap
válaszolt: Ha ez valóban így van, állítsák le. Le is állítottuk.
Nem ekkora ostobaságnak tartottam
az EU óriási támogatását a tej és a cukor termelés érdekében.
A nagyüzemi tejtermelésről, illetve a szarvasmarhatartásról azt írtam:
Ezzel csak ott szabad folytatni, ahol nem kell a parkokban önözni a gyepet,
mert kiszáradna. Meg is lepődtem, amikor a legjobb barátomat, Burgert-Róbertet
nevezték ki a Pécsi Állami Gazdaság igazgatójának azzal, hogy elsődleges
feladata Pécs lakosságának tejjel történő ellátása. Arról győztem meg, hogy a
tej helyett baromfit és tojást termeljen. Hozzá tettem, hogy én halastavakkal
próbálkoznák. Pedig akkor még csak azt tudtam, hogy az állatok tenyésztési
eredménye a szaporaságukkal, vagyis a szelekció sebességével arányos. Aztán
Bábolnánk nem a barommal, hanem a baromfival csodát is csinált.
A cukorrépa termelés pedig
nemcsak a bolsevik politikusoknak, hanem a gazdatiszteknek is kedves volt.
Arról pedig azt tartom, hogy olcsó cukrot csak a trópusokhoz közel, öntözött
cukornáddal lehet termelni. A répacukrot Európa Napóleonnak köszönhetjük, aki a
répa cukrával akarta helyettesíteni az olcsó nádcukrot. Az agrárszakma meg is
fogadta a tanácsait, és sorra épültek Európában a cukorgyárak.
Az Európai Uniónak is kedvence volt, mind a tej, mind a cukor, ezért
aztán mindkettő állami támogatást élvezett. Napóleonnak inkább megbocsátottam, mint a brüsszeli bürokratáknak. Mégis
hatvan évig kellett várni, amíg tavaly elkezdték mérsékelni a tej támogatását,
az idén pedig folytatják a répacukor termelésének mérséklését.
A magyar mezőgazdaság politika
viszonylag jól reagált a jelen követelményeire, felszámolta a cukorgyárakat és
csökkentette a tejtermelést. Felismerte, hogy a nádcukor felébe sem kerül, mint
a répacukor, tejet pedig csak ott érdemes termelni, ahol nem kell a füvet
locsolni, mert kiszáradna és évente legalább tíz hónapot lehet legeltetni. Az
olcsó cukorhoz sok napfény, az olcsó tejhez enyhe, párás éghajlatra van
szükség.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése