2019. június 16., vasárnap

Trianon tárgyilagos értékelése


Kopátsy Sándor                EH                   2019 06 06

Trianon tárgyilagos értékelése

A Fidesz kormány egyik első intézkedése a Trianoni szerződés aláírásának az évfordulóját nemzeti gyásznapnak minősítették. Ezzel visszatértek a Horthy rendszer sovinizmusára. Ugyan nem tekintjük elsődleges feladatunknak a teljes revíziót, de kötelességünknek tartjuk az elszakított magyarság számára a magyar állampolgárságot, de csak azzal, hogy maradjanak kisebbségben élő magyar állampolgárok.
A békeszerződés emléknapján a Fidesz kormány is példátlan nemzeti tragédiánknak minősítette a Trianoni Békediktátumot. Az ünnepség dekorációján az egész Kárpát Medencét, mint a történelmi Magyarországot ábrázolták.
Középiskolás korom óta a Trianoni Békeszerződést az általunk kezdett háború elvesztése után számunkra is több előnnyel, mint hátránnyal járó megoldásnak tekintettem.
Elsősorban a Habsburg Monarchia eleve az egyetlen összetákolt birodalom volt. Ezt Trianon előtt tíz évvel Wilson az Egyesült Államok elnöke is politikai abszurdumnak minősítette.
Azt sem tudatosítják a magyar történészek, hogy a Habsburg Monarchiát először mi magyarok akartuk az 1848-49-es szabadságharcunkban felszámolni. A már lényegében elvesztett első világháborúban pedig a Magyar Királyság Károlyi kormánya mondta ki a Habsburg Monarchia felbontását. A magyar történészek arról is mélyen hallgatnak, hogy a Trianoni Szerződés megfogalmazásakor nem létezett a nagyhatalomnak tekinthető Habsburg Birodalom. Ebből is fakadt annak következményének tekinteni, hogy akkor a soknemzetiségű, az egész Kárpát Medencét uraló Magyarország is történelmi abszurdummá vált. Valószínű, hogy ennek nemzeti államokká való felosztása Trianonnál igazságosabb megoldás lett volna, de a háborút kezdők ne várjanak igazságos rendezést, ha elveszik azt.
Az kabarétéma volt, hogy a Horthy rendszer a háború előtti határok tiszteletben tartását követelte.
Ennél is kisebb reális alapja volt annak, amit a jelenlegi Fidesz kormány az emléknapon képviselt.
Orbán ugyan zseniális politikusnak minősült azzal, amit a rendszerváltás óta elkövetett. Azt azonban tudnia kellene, hogy az ő politikai sikere Trianon nélkül elképzelhetetlen lenne. A történelmi Magyarországon a lakosság maximálisan fele volt a magyar. Ezért a mai EU tagállamokban megkerülhetetlen az általános titkos szavazás. Tehát elképzelhetetlen lenne a kétharmados többség megszerzése a Trianon előtti választásokon. A magyar etnikum kétharmadának a megnyerése tehát legfeljebb egyharmados szavazatot jelentene. A lakosság nem magyar etikumú fele egyértelműen ellene szavazott volna.
Azt a liberális pártként induló Fideszről elképzelni sem tudtam, hogy Orbánnak sikerülhet közép-jobb párttá átformálni a liberális pártocskaként induló Fideszt, de nemcsak megtette, de stabilizálta is. A Nyugat történetében példátlan, hogy egy közép-jobb párt negyedig választáson is kétharmados többséget szerezzen. A Fidesz ezt már nemcsak megetette, de előreláthatólag még néhány cikluson keresztül meg is fogja taratani. A közelmúltban megtartott EU választáson is egyértelmű maradt, hogy nincs politikai ellenfele. A második helyen végzett bal-liberális Demokrata Forum többségi támogatottsága elképzelhetetlen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése