Kopátsy Sándor
EH 2019 06 18
Az utolsó vacsora
Szombaton éltem meg az utolsó
vacsorát, nem abban az értelemben, hogy valószínűleg nem utoljára vacsoráztunk,
hanem azt, hogy ez a vacsora mély misztérium lett. Jó ötven éve láttam először
Leonardo utolsó vacsoráját, amiben megéreztem, mit akart ez a zseni
megörökíteni. Az a kis közösség, amiből a Nyugat egyistenhívő vallása, a
kereszténység világvallás lett, ezek még csak zsidó résztevői, Krisztus
tanítványai utoljára vacsoráztak együtt.
Véletlenül, most először úgy
alakult, hogy a másik négy személy is követte a választásom, gyümölcsleves és
rántott borjúláb. Nekem jó tíz éve mindig ez a választásom, ha előre nem tudjuk
megrendelni a füstölt szalonnába csomagolt malaclábat. A gyümölcslevest
mindnyájan megettünk, de nekem a szokásos adag harmada is elég volt, a többiek a
borjúlábat is végig ették.
Az én életemet a borjúláb gyermekkorom óta végig kísérte. Olyan
családban nőttem fel, amelyben ugyan minden évben disznót vágtunk, amit az évek
folyamán disznót vágtunk, azt házinyulakkal és húsgalambokkal egészítettük ki.
Hentestől csak borjú és malaclábat és fejet vettünk, mint a legolcsóbb
választékot. Számomra ez megkülönböztetett minőséget jelentett. A borjúláb,
mint viszonylag olcsó választék az egyetemi éveim alatt is megmaradt
csemegének.
A bolsevik rendszerben eltűnt a
borjúláb. Már viszonylag jól keresőként véletlenül jelentkezett. Újságokba
gazdaságpolitikai cikkeket írtam. Egyszer megjelent nálam a Hetesek Újsága
szerkesztője, megkért, hogy egy írásomat leközölhesse. Kiderült, hogy
szerzetesként üldözték, ezért lett a hentesek újságának szerkesztője. Kaptam az alkalmon, és megkértem, hogy
szerezzen nemek borjúlábat, az írásaim pedig ingyen használhatja. Pár nap múlva
a szerzetesből lett újságíró egy csomagban hozott vagy tíz darab szépen
megtisztított borjúlábat. A barátságunk a rendszerváltásig megmaradt.
Tizenöt éve a harmadik
feleségemhez Miskolcra kötöztem, de hamar felfedeztem, hogy van a városban
olyan vendéglő, ahol van borjúláb. Méghozzá a kedvenc éttermünkben, és nem is a
klasszikus módon, hanem kicsontozva, szeletekben tálalva. Itt az is kiderült,
hogy van náluk a füstölt szalonnába sütött malacláb is. Ennek azonban olyan
sikere lett, hogy csak annak készítenek, aki előre megrendeli. Mivel feleségem
ágyban fekvő, egyesül mentem a meghívóimmal, két általunk összehozott
kamarazenét ápoló házaspárral. Társaságomban ezek foglalják el az első két
helyet. Nálunk találkoztak, és szoros barátságot kötöttek.
Sipos Misi egy kaposvári iskolatársam fia. Az apja számomra már
kezdettől fogva irigylésre méltó volt. Nemcsak versimádó, de a legjobb szavaló is
volt. Még inkább erősödött az irigylésem, hogy a Győrffy Kollégiumba került,
ami nekem csak álmom maradt. A Misi fiát csak 90 éves koromban ismertem meg egy
hangversenyen, ahol a Bartók-Kodály által kijelölt úton, véleményem szerint, a
világ legjobb kis együttesének a prímása lett. Ez óta tartjuk a szoros
kapcsolatot vele, és az ugyancsak népzenész feleségével.
A másik házaspár Perényi Péter és felesége Marica. A Sárospataki
Kerámiagyár tulajdonosai. Velük a véletlen hozott össze bennünket. Feleségem
autodidakta kerámiás. A házaspárt jó minőségű agyagkeresés közben találtam meg.
Közgazdász, akinek egyik kedvenc professzora voltam. Barátok lettünk. Lelkes
kamrazene pártolók, ennek érdekében Budán, talán a legszebb kilátású telket
vettek meg, ahova magunknak állom palotát építettek.
Pár éve a két házaspár nálunk
találkozott, és szoros barátságot kötöttek. Büszkék vagyunk, hogy nálunk
találkoztak össze.
A múlt héten jelentkeztek, hogy
Miskolcon lesz egy modern magyar opera ősbemutatója, amire Misi és felesége is
lejön. Előtte menjünk közös vacsorára. Így jött létre a szokott vendéglőben
ötünk közös vacsorája.
Ennyi is elég annak bizonyítására, hogy az egységesen választott közös
vacsora számomra misztikus jelentőségű lett.
Rádöbbentem, hogy a kereszténység mennyire ráérzett az utolsó vacsora
lélektani szerepére, és azt egyetlenként Leonardo értette meg.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése