2019. június 16., vasárnap

Az euró övezetet meg kell szüntetni


Kopátsy Sándor                EH                 2019 06 07

Az euró övezetet meg kell szüntetni

Az EU választás után sem várható közép-jobb többség. Ez csak akkor történet meg, ha az euró övezet nem puritán tagállamai kiléphetnének, amit sem az EU tagállamok, sem a világpolitikai erőviszonyok nem engedhetnek meg. Ennek a feltétele az volna, ha az euró övezetből a latin tagországok kiléphetnének. Ezt azonban nem lehet elképzelni. Az erőfölényt élvező puritán országok nem fogják megengedni. Ezt jól jellemzi a tény, hogy a reménytelenül eladósodott euró övezeti országokat nem engedi meg sem az EU brüsszeli többsége, sem a világgazdaság pénzügyi mechanizmusa. Ugyanakkor az euró övezet fenntartása csődbe viszi az Európai Uniót. Európa nyugati fele, csak szuverén államok vámuniója lehet életképes.
Tegnap valamelyik külföldi adóban meglepődve és ötömmel olvastam, hogy Olaszországban felmerült az euro övezetből kilépés, a saját valutára való visszatérés gondolata. Ennek akkor volna értelme, ha a nemzeti valutát azonnal legalább negyedével leértékelnék, és a fedezet nélküli pénzteremtést, az inflációt évi néhány százalékkal lehetővé tennék. Nemcsak Olaszország, de az összes latin ország, még Franciaország is ezt tenné.
Amennyire napi téma a magyar kormány nacionalizmusa, senki sem veszi tudomásul, hogy Magyarország mintegy negyedével leértékelte az euróhoz képest a valutáját. Magától érthető, hogyha ezt teszik a latin országok, akkor természetessé válik, hogy javul a külkereskedelmi mérlegük és a turizmusból származó bevételük, vagyis ugyanaz történik, mint Magyarországon, ahol a turizmus adottságai sokkal szerényebbek. Az euró övezet latin országai turizmusban lévő adottságai sokkal kedvezőbbek, mint Magyarországé, tehát még látványosabb lenne a talpra állásuk. Ez után egyértelművé válna, hogy az EU lemaradásának az elsődleges oka nem is az asszimilálódni képtelen, képzetlen befogadóknál is sokkal általánosabb válságokozó a valutaközösség.
Ezért a magyar kormány sikerének sem a gyermekvállalás támogatása, hanem a valutájának a leértékelése az igazi oka. Amennyiben a négy mediterrán ország kilépne az euró övezetből, és a saját valutájára nemcsak visszatérne, de legalább negyedével leértékelné, nyilvánvalóvá válna az euró övezet működésképtelensége. Ez esetben Franciaország is belátná, hogy számára a Németországgal közös valuta elviselhetetlen teher. Ez pedig a közös valuta működtetésének kudarcát jelentené.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése