2019. április 5., péntek

Kína 13 év alatt megtízszerezte a turizmusát

Kopátsy Sándor                PG                   2019 03 08

Kína 13 év alatt megtízszerezte a turizmusát…

A Szovjetunió szétesését azzal magyarázom, hogy erejét meghaladó mértékben fegyverkezett. Kína sikerében azért bízok, mert példátlan mértékben küldi a nyugati egyetemre a tanítványait és a külföld megismerésére a lakosságát. Most csak az utóbbit ismertetem.
Tizenöt évvel a reformok bevezetése után, 2005-ben 25 milliárd dollárt kötöttek külföldön a kínai turisták 2017-ben ennek a tízszeresét, 250 milliárdot. Nem szeretek a diktatúrák katonai kiadásaira hivatkozni, mert azoknak a közölt adatai messze vannak a valóságtól. Becslésem szerint, a hidegháborúban a Szovjetunió erőforrásainak negyedét, talán harmadát kötötte a hadseregére. Ennek felét sem vallotta be.
Elég arra hivatkozni, hogy a lakossága nem utazhatott a hidegháború másik oldalára, a diákjai nem tanultak azok egyetemein.
Ezzel szemben jelenleg 800 ezer kínai diák tanul az angolszász országok egyetemein. Minden diák költsége évente minimálisan tízezer, összesen 8 milliárd dollár, ami a legjobb módja a szellemi tőke termelésének. Ez eltörpül a kínai turisták 250 milliárdos költsége mellett, aminek a hozadéka nagyon követett, és mérhetetlen. Aligha vitatható, hogy ezen háborognánk, ha hadseregükre fordítanák.
Az európai turisztikai nagyhatalmak turisztikai kiadási ez idő alatt nem változtak. Csak az Egyesült Államoké nőtt közel 50 százalékkal.

Az ilyen adatok közlése százszor többet mondana Kína jövőjéről, mint ami a klímaváltozástól várható. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése