2019. március 19., kedd

A pálmaolaj csodája

Kopátsy Sándor                PG                  2019 03 17


A pálmaolaj csodája

17 év alatt tizennégyszeresre, 70 millió tonnára nőtt a pálmaolaj termelése. Egyszerű az oka, hatszor, tízszer olcsóbb a termelése. Megközelítőleg az emberiség minden tagjára tíz kiló olajt jelent. A kezdeti sebessége sokszorosa annak, ahogy a brojler baromfi és a halfarmok terjedése történt. Ez ugyan nem érheti el ezek volumenét, mert a tereléséhez szükséges éghajlati és talajadottságok korlátozottabbak.
Gyerekkoromban azon ábrándoztam, hogy a falvakban csak a rossz hírek terjedtek gyorsan. A jelenkor kommunikációja sem a jelentőségük alapján szelektálja az eseményeket. Ebben a magyar televízió is az élenjár. A híreket a rémességük alapján szelektálja. Ha lezuhan egy repülőgép, szakadékba zuhan egy busz, néhány személyt elsodor a lavina, megsérül egy világhírű sportoló, születik egy váratlan rekord, nem maradhat ki a közölt hírekből. Ezzel szemben arról senki nem kap tájékoztatást, hogy megjelent egy, a korábbinál sokkal hatékonyabb étolaj, aminek a termelése hatodába, tizedébe kerül, mint a megszokott elődeié, csak véletlenül kerül a tudomásunkra.
Ezen azért botránkozom, mert hetven éve figyelmem egyre inkább oda irányul, hogy a fajunk életben mennyire fontos szerepet játszik, hogyan alakult és alakul a táplálkozásunk. Csak a közelmúltban győződhettem meg arról, hogy a fejlett agyunkat elsősorban annak köszönhetjük, hogy megtanultuk, hogyan kell hatékonyabban táplálkozni. Nem lett volna fejlettebb az agyunk, ha nem sütjük vagy főzzük meg a húst, ha a füvek kemény magjait nem őröljük meg, az őrleményt nem szelektáljuk, élesztővel nem keverjük, és nem sütjük meg kenyérként.
Jelenleg a tudósok lázasan foglalkoznak a felmelegedés megállításával, de az fel sem merül, hogy ebben mekkora szerepe van annak, hogy a létszámunk évente 70 millióval úgy növekszik, hogy a gyorsan fejlődő társadalmakban évente 30 millióval csökken a létszám, a lemaradókban pedig 100 millióval növekszik. Szerencsére, vannak olyan tudományos eredmények, amelyek elsőssorban ott segítenek, ahol nagyobb a baj. Az a tény, hogy ma a napelemek ára tizede a húsz évvel korábbiaknak, elsősorban ott segít, ahol több a napsugárzás, az egyenlítő közelében, ahol a hűtés, a légkondicionálás igénye nagyobb.

A sokkal olcsóbb étolaj is ott terem, ahol nagyobb a szegénység. Ezért tartom az olcsóbb étolajt olyan szociális eredménynek, ami a világ összes vallásának jótékonyságánál sokkal nagyobb segítséget jelent. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése