Kopátsy Sándor
EH 2018 04 24
Állati
fehérjetermelés
Betoldás a Harari
könyvhöz
Nemcsak a történészek általában,
de Harari sem foglalkozik súlyának megfelelően a Homo sapiens élelmezésével,
legfeljebb azzal, hogy mennyire érezte a gyűjtögetést kellemesebb munkának,
mint a termelést. Abban ugyan igaza van, hogy a keresés, a találás nem volt
nehéz, sőt sikerrel járó munka. Ezt én is elfogadom, de csak akkor, ha egyben
azt is mindig hozzátesszük, hogy az eredménye nagyon bizonytalan volt. mert
csak ennek a szembeállításnak alapján lehet mondani, amint Harari hangsúlyoz,
az ember becsapását. Ha a gyűjtögetésnek az eredménye olyan biztos lett volna,
mint a munkával végzett termelésé, az ember nem tért volna rá a biztosabb
eredménnyel járó, de kevesebb örömöt okozó munkával való megélésre.
A gabonatermelés ugyan nem volt
örömmel végzett munka, de a betakarított, egy évre biztosított élelem egy éves
biztonságot jelentett. Az ipari forradalom még kevesebb örömmel járó munka
volt, mint a szántóföldi növénytermelés, de az pedig biztosította a hétvégi,
illetve a hónap végi bért, az azért megvehető fogyasztási igények
elérhetőségét. Az ember és az állat közti egyik minőségi különbség, hogy az
ember igényli a jövőjének biztonságát.
Hosszú életem is bizonyítéka volt
annak, hogy a társadalom legalsóbb szintjére szorultak, napszámot vállaltak, a
fizikai munkások heti, a tisztviselők havi bért kaptak. Mara szinte mindenki
havibérért dolgozik. Az mégis egyértelművé vált, hogy a cigány etnikum számára
a havi bér hosszú beosztást követelő, tehát nem megfelelő megoldás. A többségük
képtelen egy hónapra beosztani a bérét. Még a havonta kapott munkanélküli
segélyt is azonnal elköltik.
Ezért a Homo sapiens történelmét
azzal is ábrázolni kellene, hogy milyen hosszú távra osztja be a jövedelmét.
Ezt egyértelműen bizonyítja egy felmérés a nagyon gazdag Egyesült Államokban. A
havi munkabérből élő családok éves jövedelméhez viszonyított megtakarított vagyona
a családfő képzettségével arányos.
A túlnépesedett társadalom
válsága éppen abból fakad, hogy az éves jövedelmükhöz viszonyított vagyont nem
képesek előteremteni. Ez a mutató ugyanis a jövő biztonságának is mércéje.
Gyermekkorom falusi világában a
jövő biztonságát a betakarított gabona, a téli tüzelő és levágott disznó
jelentette. A falusi lakosság a családokról alkotott véleményét, elsősorban
ezzel a biztosítottsággal mérte.
A 20. század elején aztán
elsősorban az egészségvédelem forradalmának köszönhetően felgyorsult a
népszaporulat a lakosság eltarthatóságának, élelmezésének a problémáját vetette
fel. A gabonatermelés gyorsan növekvő hatékonysága a kenyérrel való ellátást
viszonylag jobban biztosította. Ezért inkább a húsellátás veszélyeztetett.
Annak ellenére, hogy ez alig kapott nyilvánosságot, az állattenyésztők
felismerték ezt a fogyasztói igényt.
Mi a hidegháború alatt kevés információhoz jutottunk, mégis értesültünk
arról, hogy a fejlett Nyugton beindult az iparszerű baromfitermelés. Az
agrártudomány az iparszerű hústermelést elsősorban a sertéstartásban és a
tejtermelésben iparosította. A nagyüzemi mezőgazdaág döntően a szántóföldi
növénytermelésre épült. Az istállókban csak a vágósertést és a tejet termeltek.
Az agrárszakemberek felső oktatása is csak ezt tartotta nagyüzemi feladatnak
technikai.
A baromfi húsának és tojásának
termelése szinte csak a falusi házak udvarai voltak. A liba volt az egyetlen
baromfi, amit pásztorkova tartottak.
Ezért meglepetéssel fogadtuk az
ipari baromfi húsának és tojásának a termelését. Az nem lepett meg, hogy a
baromfi az első nem emlős háziállat, egy fennmaradt Dinosaurus, ami viszonylag
nagyszámú tojásaival szaporodik, tehát gyorsan szelektálható, gyorsan
kifejlődik, tehát hamar kész a szaporodásra. Épen e tulajdonságai alapján
tartottam a térhódítását gyorsnak. Ez be is következett, ötben év alatt
harmincszorosa nőtt a baromfihús és a tojás termelése. Ma már a súlya alapján is
megelőzi a szarvasmarhát.
Ekkor, tehát az ötvenes években
előre láttam, hogy a baromfinál is sikeresebb lesz az iparszerű haltermelés. A
tengerek művelésre fogása lesz a jövő elsődleges állati fehérje forrása. Mára
ez is megvalósul, a tengeri farmok megelőzték a szarvasmarhát és a sertést is.
Még becslést sem olvastam arról, mi várható száz év múlva. Azt ma még
megbecsülni sem lehet, mi várható a halak táplálásának biztosítására, nyilván
az is valamilyen sósvízi növény, vagy állat lesz.
Azt biztosnak tartom, hogy a
tengerek megművelése az ember számára is több táplálékforrást jelenthet, mint a
szárazföldeké.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése