Kopátsy
Sándor EE 2015 03 23
Társadalomszemléletem
Táplálkozási forradalom
(Kézirat)
Az emberi faj
történelmének 99 százalékában az elsődleges feladata a táplálkozásáról való
gondoskodás volt. Ez csak a jelenkorban változott meg, de még most is csak az
emberiség fejlettebb felében. Ez csak azért nem vált nyilvánvalóvá, mert az
élelmezésre fordított munkának jelentős részét figyelmen kívül hagyták.
Megelégedtek azzal, hogy a mezőgazdaságot és az élelmiszeripart tekintették a
táplálkozás feltételét megteremtő szektornak. A háztartási munkát, az annak
többségét jelentő, a nyersanyagokból ételt készítést nem tekintették
értékterelő munkának.
Még nem találtam
olyan felmérést, ami megmutatta volna, hogy mennyi munkát fordítottak az egyes
korokban arra, hogy a nyersanyagokból étkezésre alkalmas élelem, annak
elkészítéséhez tüzelőanyag, víz legyen. Pedig egy ilyen felmérés megdöbbentő
tényeket tárna fel. A nők munkaerejének, az összes potenciális munkaerőnek
jelentős hányadát a nyersanyagokból élelmet előállítás, az érkeztetés töltötte
ki. Ez volt a társadalom felének, a nőknek és öregeknek az elsődleges feladata.
Amennyire
hangsúlyozzuk, hogy az ipari forradalom mit jelentett az iparban, annyira
figyelmen kívül hagyjuk, hogy a háztartási munkák, az annak többségét jelentő
ételkészítés területén mekkora forradalom történt az elmúlt száz évben.
Szinte minden
reggeli során eszembe jut, hogy a reggeli elkészítése hogyan történt nyolcvan
éve. A hideg konyhában tűzet kellett rakni a reggeli elkészítéséhez. Erre
ráment jó fél óra. Ma meleg a konyha, egy kattintás és ég a gáz, illetve meleg
a villanysütő. Nem a kútról kell hozni a vizet, a pincéből a tejet. A hideg és
a meleg víz folyik a csapból. Könnyű a mosogatás. A hűtőszekrényből kell kivenni
az élelmiszert. Azt már nem is teszem hozzá, hogy mennyi munkát jelentett a
kenyérsütés, a tüzelőről való gondoskodás.
Most az sem
gond, hogy akár mindenki maga is percek alatt megoldhatja a reggelizését.
Az ebéd
elkészítés sokkal nagyobb munkaigényéről nem is beszélek.
Az elmúlt ötven évben a háztartás
vezetésében is forradalmi változás történt. Ennek köszönhető, hogy a munkaerő
felét, a nőket csak ennek köszönhetően vonhattuk be a munkába.
Az élelmiszerek
alapanyagát megtermelő mezőgazdaság és élelmiszeripar forradalma sokkal
közismertebb. Az mégsem kap kellő
hangsúlyt, hogy a mezőgazdasági forradalom lényegében a családi
kisvállalkozások győzelmét hozta. Ahol a legfejlettebb, a leghatékonyabb a
mezőgazdaság, ott a megtermelt érték nagy többségét családi vállalkozások,
farmok adják. A marxisták dogmája szerint a családi mezőgazdaság szüli a
kapitalizmust. Nem vették tudomásul, hogy a mezőgazdaságban a családi gazdaság
szinte felszámolta a nagyüzemeket. Az Egyesült Államokban a munkaerő 3
százaléka dolgozik a farmokban, és a termelése meghaladja az ország belső
igényét, bőven jut exportra is.
Történik ez
annak ellenére, hogy a hústermelésben még csak a baromfi súlya nőtt meg. Ez is
forradalom volt, ha meggondoljuk, hogy a baromfihús előállítása negyed annyi
takarmányt termő területet igényel, mint a marhahúsé. A túlnépesedett emberiség
számára aligha van fontosabb adat annál, hogy egy kiló marhahús termeléséhez
10, sertéshús termeléséhez 5, baromfihús termeléséhez 2.5 kiló takarmányra van
szükség. Ez a különbség még lényegesen nagyobb, ha a termelési ciklus hosszát
is figyelembe vesszük. Hőstermeléshez szükséges takarmányt a művelhető terület
harmadán termeljük. Azt még nem is ismerem, hogy az állattartás során melyik
hús termelése mennyi levegőszennyezést okoz. Azt tudom, hogy az összetett
gyomúak metántermelése aránylag nagyobb. Túlzás nélkül állíthatom, hogy a
jelenleg takarmánytermő terület eltartó képessége elsősorban attól függ, milyen
húst fogyasztunk. Ez pedig azért fontos, mert száz éve még másfélmilliárd ember
élt a földön, és a század végére minimálisan 9 milliárd fog élni.
Jelenleg a
háromféle hús aránya közel azonos. Ez az arány azonban változik. A baromfi nő a
leggyorsabban, aztán a sertés, és csökken a marhahús aránya. Az elmúlt évben
érte el a baromfihús mennyisége a marhahúsét.
A jövő azonban a
vízben élő állatoké. Azok szaporaságának köszönhetően a hal, és a tenger
gyümölcsei lesznek a jövő fehérje dús táplálékai. Jóslatom szerint, száz év
múlva az emberiség húsfogyasztásának négyötöde hal lesz.
Mindez azért
jutott most az eszembe, mert egy tudományos folyóírtban azt olvasom, hogy a
Szilikon Völgyben a fiatal tudósok a növényből közvetlen nyerhető húsok
kifejlesztésével foglalkoznak. Azt keresik, hogyan lehet a növényekből
közvetlenül, az állattal való etetés nélkül húsértékű fehérjéket készíteni. A
húsértékű alatt azt értik, hogy látszatra, ízre is hússzerű legyen.
Számomra a
növényi fehérjék, húspótlók korábban is történelemformáló szerepet játszottak.
A húst pótló
növényi maguk jelentősége már az ókori Egyiptomban olyan fontos volt, hogy az
egyiptomi babot szentnek tartották. Ez nem az amerikai bab, hanem a fáva,
aminek a napja szent ünnep ma is Észak-Afrikában, és ezt ma is megünneplik
Dél-Olaszországban. Ezen a napon mi is csak ezt a babot ettük. Ekkor döbbentem
rá, hogy Dél-Baranyában a rácok, sokácok szinte babon éltek. A kiváló földeken
minden második kukorica mellé futóbabot ültettek.
Azt is csak
magamtól ismertem fel, hogy a babból azért jósoltak, mert azt tartotta a városi
lakosság, hogy a szegények számára a bab pótolta a drága húst.
Úgy is le lehet
írni a történelmet, hogy mikor és hol mi volt a lakosság fő tápláléka.
A kőkorban a
puhatestűek, a dagályjárta tengerpartokon a tenger gyümölcsei, a szárazföldön a
tojás, a csiga.
A vadászó
őseink, majd a pásztorok összetett gyomrú állatok húsát ették. A közelmúltban
értesültem róla, hogy Kínában már ötezer éve tartottak disznót. Az a gyorsan
romló húsa miatt a meleg éghajlaton nem terjedhetett el. A nyúl és a
tengerimalac a háztartási tartalékon élt. A baromfi pedig a házak udvarán
kereste meg a táplálékát.
A 20. század
második felében robbant be a nagyüzemi baromfitermelés.
A jelenkorban
pedig elindult a folyamat, hogy a hal válik az elsőszámú állati fehérjévé. Még
nem találkoztam olyan tudóssal, aki felmérte volna, hogy a vizek megművelése,
azaz a halak és a tenger gyümölcsei mekkora kapacitást jelenthet a jövőben.
Felmérhetetlen, sokkal több, mint a szárazföldeké.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése