Kopátsy
Sándor PP 2012-05-16
PÁR NAGYON FONTOS ADAT
A The Economist
vezércikket és elemzést ír arról, hogyan alakult az ellenzéki, vak kínai
fiatalember sorsa az amerikai-kínai találkozó idején. Ezt fontos eseménynek
tartja, de egy kis kockában közli a következőket.
„Nő a világ
húsevő étvágya. 1961-ben 22 kilo volt az egy lakosra jutó húsfogyasztás.
2007-ben ez a szám 40 kg .
Az összetétele is változott. 1960-ban még a marhahús volt a legnagyobb, de mára
a disznóhús tör előre.”
Én ezt a pár
sort az elmúlt ötven év egyik legjelentősebb történelmi eseményének tartom. Az
emberiség legnagyobb gondja még mindig az egészséges táplálkozás. Legalábbis a
nagyobbik felének. Annak ellenére, hogy az elmúlt hatvan évben
megkétszereződött az egy lakosra jutó fogyasztás annak ellenére, hogy
kétmilliárddal többen vagyunk.
Az idén voltam
kilencven éves. Ez idő alatt az emberiség három és félszeresére nőtt. Ezen
belül az elfogyasztott hús megtízszereződött. Ennek ellenére ma több embernek
nem jut megfelelő táplálék, mint amennyi ember 1922-ben élt.
Mint közgazdász,
amatőr történész és néprajzos, nem értem meg, hogy a mindegyik szakmám alig
foglalkozik azzal, hogyan oldotta, és oldja meg fajunk a táplálkozását. Teszi
ezt annak ellenére, hogy száz évvel
ezelőtti történelmünkben fajunk a munkaidejének kétharmadát a táplálkozásra
fordította. A jelenlegi hétmilliárdos népesség felének még ma is ez
jellemző.
Egyre erősebb
meggyőződésem, hogy fajunkat fenyegető
legnagyobb veszélyt a túlnépesedésünk jelenti. Sokkal jobban élhetnénk, ha csak fele ennyin lennénk. De ezt még ki sem
merjük mondani, hanem a klímaváltozással ijesztgetjük a közvéleményt. Esszük
ezt annak ellenre, hogy a felmelegedés hatásának kivédése tized annyiba sem
kerülhet, mint egymilliárddal több ember eltartása. Ráadásul már ma is legalább
hárommilliárddal többen vagyunk.
De visszatérek a
húsfogyasztásra, mert ezt is sokkal fontosabbnak tartom, mint a felmelegedést,
vagy az energiahordozók elfogyását.
A pár soros
fenti idézetről könyvtárnyi könyvet lehetne írni. Csak a lényegét említem meg.
Fajunk történetében az elfogyasztott hús
mennyiség többségét a természet ajándékaként kaptuk. Vadásztunk és
halásztunk. Az elejtett állatok maguk gondoskodtak a táplálékukról. Ezt a tudomány,
gyűjtögetésnek nevezte. A hús nem az ember munkájának terméke volt.
A vadvizek
halászata, a halfogyasztás, egészen a jelenkorig, lényegében gyűjtögetés volt.
Az állattartás
is döntően olyan táplálékot igényelt, amit emberi fogyasztásra nem lehetett
felhasználni. Vagy az állatok lelegelték azt a füvet, amivel az ember nem
tudott volna mit kezdeni, vagy az ember gyűjtötte össze azzal a céllal, hogy az
állatokat táplálja. A kérőző állatok húsa, szinte a jelenkorig, az ember
számára értételen növényekből jött létre.
Ezért van óriási
jelentősége annak, hogy eddig, mondjuk a 20. századig, az elfogyasztott hús
termelése nem az emberi táplálék termelése rovásra történt.
Az idézet csak
azt hangsúlyozza, hogy eddig a húsfogyasztásban a marhahús volt a többség.
Okosabb lett volna azt mondani, hogy eddig a kérőző állatok, a marha, a birka,
a kecske húsa volt a legfontosabb. Jelenleg a mindenevő disznó, és a baromfi
részesedése nő gyorsan. Márpedig ezeket, a teret hódító húsokat nagyrészt
gabonából, és hallisztekből termelik, ami lényegében a korábbi emberi
fogyasztástól való elvonást jelent. Becslésem szerint, ma a szántóföld
negyedén, harmadán takarmányt, azaz végső soron húst termelnek.
Azt talán még
kevésbé érthető, hogy a húsok között a tengerben termelt fehérjét nem tekintik
húsnak. A történészeknek tudni kellene, hogy a halászat is nagyon jelentős,
számos kultúrákban a fő állati fehérje forrása volt. Még történeti adat sem
találtam arra, hogy az emberiség hány százaléka volt elsősorban a vízben termő
fehérjére, halra és a tenger gyümölcseire utalva.
Ezen annál
inkább botránkozom, mivel az elmúlt évtizedekben az egyik legnagyobb technikai
forradalmat a vízben törtnő termelés jelenti. A táplálkozáson belül a
leggyorsabban a vízben termelt hal aránya nő. A tengeri farmokon és tavakban
termelt hal a leggyorsabban növekvő élelemforrás.
Az elképesztően
gyorsan növekvő emberiség számára ezerszer fontosabb, hogy mit eszik ma, és mit
ehet a jövőben. Ennek ellenére a világ legtekintélyesebb heti folyóirata
százszor annyit foglalkozik azzal, mi történik a kínai ellenzékivel, és a
becsukott ukrán volt miniszterelnök asszonnyal, mint a ma már hétmilliárd,
illetve száz év múlva esetleg tízmilliárd ember, táplálkozásnak megoldásával.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése