Kopátsy Sándor PK 2016 11 19
Felmelegedés III.
Most sorra kerülnek elém a
felmelegedéssel riasztgató anyagok. Ma egy hetilapban olvasok egy írást a
mezgazdaság üvegházhatásáról. Ezt az írást is a közös hiba jellemzi, hogy nem
is érinti, hogy a közölt mutatók hogyan néznek ki, az egy lakosra vetítve.
Tehát fel sem veti, hogy az üvegházhatás alakulását mennyiben befolyásolja a
tény, hogy sokan vagyunk, és gyorsan szaporodunk.
Közli például az emberi civilizáció
ökolábnyomát, ami 1961 és 1999 között a természet megújuló képességének 70
százalékáról 120 százalékára ugrott. Ez a két adat számomra arra jó, hogy
megállapítsam, ebből a szempontból az emberiség létszáma mintegy 20 százalékkal
haladja meg az eltarthatóság optimumát, vagyis mintegy 1.5 milliárddal többen
vagyunk ahhoz képest, ami a jelenlegi életvitelünknél optimális volna. Vagyis vagy
racionálisabban kellene élni, vagy ennyivel kevesebben.
Érdeklődéssel olvastam, hogy melyik
élelmünk kilójának mennyi a vízigénye, ahogy írja a vízlábnyoma.
Engem azonban évtizedek óta az
érdekelne, hogy a mintegy 4
Celsius fokkal magasabb átlaghőmérséklet mellett
mennyivel több lenne a szárazföldre lehullott és a talajokban hasznosítható víz.
A sok felmelegedéssel riogató tudós egyike sem számította ki, hogy milyen
átlagos hőmérséklet mellett hol, mekkora lesz a csapadék. Arról sem találtam
adatot, hogy hol, mennyi lehetett a jégkorszak alatt.
Kevesen figyeltek fel arra, hogy az
Északi Sarkköri tundrán, kisebb a csapadék, mint Észak-Afrikában, de az előbbi
térségben a mocsarak jellemzők, az utóbbiban pedig a sivatag. El tudom
képzelni, hogy négy fokkal melegebb átlaghőmérséklet esetén kétszer nagyobb
lesz a csapadék, de nagyobb lesz a párolgás is. A vízgazdálkodóknak lenne a
feladatuk, hogy ezeket az adatokat a közvélemény felé közölni.
Az idézett táplálékok egy kilójára
jutó vízigény sem sokat mond, mert az emészthető kalóriára kellene vetíteni.
Ebben pedig legalább akkora különbségek vannak, mint a kilójára vetített
vízigényben, de ennek nincs semmi értelme.
Ugyanebben az újságban egy másik
rövidke írás címe:
A klímaváltozás áldozatává válhat a kávé.
Azt állítja, hogy egy sor kávéfajta
máris veszélyben van. Nem vagyok kávészakértő, de mivel alacsony a vérnyomásom,
naponta megiszok két pohárkával. A minőségét nem tudom megítélni, de jól esik.
A kávéról annyit tudok, hogy sok száz fajtája van, Abesszíniában szinte minden
zárt völgyben más fajta él. Ez azért fordulhatott elő, mert a beporzásai nem
hagyták el a viszonylag izolált völgyet.
Mivel a szőlőhöz kicsit jobban értek,
el tudom képzelni, hogy ezek közül is lesz néhány olyan északi faj, amelyik jól
fogja érezni magát északabbra, de kihalni nem fog, sőt 4 fokkal melegebb
klímában többet fog teremni. A sok száz kávéfajból is lesznek viszonylag
nyertesek és vesztesek is. De ahogy a borívók nagy többségének nem a bor
minősége, hanem az alkoholja a fontos, a kávézók többsége sem esik kétségbe, ha
más ízű kávéra kényszerül.
Azon sokkal inkább botránkozok, hogy
a tudósok csak rémisztgetnek, az nem jut az eszükbe, hogy a melegebb klímában
nemcsak a bor terem többet, hanem a kávé is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése