Kopátsy Sándor
EH 2017 11 03
A háztartás forradalma
A társadalomtudomány mivel a tőkés osztálytársadalom
fénykorában született, figyelmen kívül hagyta a háztartásban végzett munkát,
annak ellenére, hogy ez az életkörülmények megteremtésében ugyan folyamatosan
csökkent, de továbbra is jelentős súllyal szerepelt még az ipari forradalom
korában is. Ezért tartottam a malomipart ebben az irányban tett jelentős
lépésnek. Felmértem, hogy a megtermelt és kicsépelt búza termelése nem igényelt
annyi munkát, mint a maguk megtörése, a megtört anyag szétszitálása, a kenyér
elkészítése, megsütése. A gabonából kenyér készítésének egyik nehéz
munkafolyamata volt a magok megtörése, és annak szétszitálása. Ezért tartottam
a nők számára forradalmi technikai változásnak, amikor a gabonából lisztek
őrlése kikerült a háztartásból, és önálló iparrá vált.
Harminc éve
foglalkoztat a probléma, hogy Amerika és Óceánia felfedezése és benépesítése
mellett a legnagyobb szerepet a kapásnövények megjelenése okozta. A kapás növények indították
el a nők gazdasági szerepnek folytonos növekedését.
Európa északi fele számára a burgonyatermelés
jelentette a nők számára a felemelkedésük felgyorsulását. Ez jelentette az első
lépését a nők szerepe növekedése felé vezető úton.
A klímaváltozás előtt a kapás növények termelése már
több ezer éve jelen volt, mint a nők házkörüli kiegészítő élelmiszer termelése.
Ezt követte a szántóföldi öntözéses gabona, azaz rizs és búzatermelése, amiben
a nők szerepe fontos maradt. Ők palántáztak, az aratásban, a kicsépelésben is
részt vettek. Ehhez viszonyítva az első évezred végén Európában megjelenő, a
természetes csapadékra épült gabonatermelésben lényegesen csökkent a nők
szerepe. Abban, egészen az aratásig, jelen sem voltak. A kicsépelt gabonának
élelem számára való hasznosítása ugyan a nők feladata maradt, de ezt figyelembe
sem vett háztartási munkának minősítette a közgazdaságtan.
Ahogy említgettem, a nőktől átvett első feladat az
volt, hogy az őrlést átvették a malmok, mint a férfiak feladatát jelentő ipari
ágazat. Nyomát sem találtam annak, hogy a gabona őrlése milyen hatékonysági
forradalmat jelentett, hogy a szél, illetve a víz erejének hasznosításával
átvettek a férfiak. Ezzel a nők egyik legnagyobb munkájuktól szabadultak meg.
Közel egy évezred telt el, amíg megjelentek és
általánossá vált az Amerikából hozott szántóföldi burgonya és kukorica
termelése. Ezek azt jelentették, hogy a nők egyrészt részeseivé váltak a
szántóföldi földművelésnek, másrészt nagyot nőtt a szántóföldi növénytermelés
lakosságeltartó képessége is. Amíg a téli fagyot kibíró árpa és búza
megjelenése elsősorban Európa déli felét emelte magas-kultúrát eltartó képessé,
az amerikai hegyekből hozott burgonya a kontinens északi felén lendített
nagyobbat.
Még az agrártörténészek sem ismerték fel annak a
történelemformáló szerepét, hogy Amerikából megjelentek a kapás növények. A kukorica és a burgonya kétszer annyi
kalóriaértékű táplálékot terem egységnyi földön, mint a kalászos gabonák.
Ez a különbség az emberek táplálkozásában, a sertések hús és zsír, és a
szárnyasok hústermelésében még nagyobb.
Ezeket a
szempontokat világosabban látnánk, ha volnának olyan adatok, hogyan alakult az
idők folyamán, és az éghajlattól függően, a lakosság táplálkozását biztosító
munka aránya. Becslésem szerint, a trópusokon a munkák nagy többsége az élelem
biztosítását szolgálta. A ruházkodás. a lakás, annak fűtése, a téli
táplálkozást biztosító élelem, csak északon jelentett nagy feladatot. Ezt jól
jellemzi egyik kedvenc mutatóm, az egy évre jutó jövedelem és a biztonságot
garantáló vagyon aránya. Ez a mutató a meleg éghajlaton alacsony, a hidegben
magas volt. Ez a két arány közti különbség csak a jelenkor fejlett
társadalmaiban csökkent, mivel a nagyon megnövekedett szellemi vagyonigény, ami
az éghajlattól független.
Érdeklődési körömben jelenős irányt változtatott,
amikor megismerhettem az istállós tehéntartás történelemformáló szerepét.
Hetven éves koromban kaptam meg egy középiskolai társam utolsó könyvét, ami a
törökök kiűzése utáni száz évben négy dél-dunántúli megyében vizsgálta a tejtermelés
elterjedését. Ebből kiderült, hogy a betelepült sváb családok tizede hozott
magával tehenet, vagy üsző borjat. Ők ugyanis olyan urbanizált nyugat-német
térségből jöttek, ahol már általános volt az lakóház telén épített istállóban tartott
fejőstehén, és tejének nemcsak házi felhasználása, de a városi lakóknak eladott
tej is. A megtartott tej nagyon fontos
eleme volt a család élelmezésének, az eladott tej pedig rendszeres pénzbevétel
biztosított az asszonyoknak. Ezért minden betelepült sváb asszonynak a
legnagyobb vágya volt, hogy neki is legyen fejős tehene. Ezt felismerték a
Bonyhádon lakó zsidó kereskedők, és Stájerből, a Dráva völgyön keresztül a
svájci szimentáli fajtát hozták az üsző borjukat. Tíz év alatt minden sváb
családnak volt istállóban tartott tehene. Ezt látva, alig tíz év késedelemmel,
a szomszéd magyar és horvát faluk asszonyai is fejős tehenet tartottak.
A városok tejkerekedői megszervezték a tej
begyűjtését, és ezzel minden családban az asszonyok havonta rendszeresen pénzhez
jutottak. A magyar történelemben először jutottak a feleségek havi rendszeres
pénzbevételhez. Ettől kedve a dohányzó férfiak az asszonytól kértek pénzt
dohányra és fröccsre a kocsmában.
Legalább ilyen fontos volt az asszonyoknak, hogy
könnyebbé és egészségesebbé vált a család élelmezése. A tej és a burgonya
értékes táplálék volt, a disznót is csak ott lehet hizlalni, zsírról,
szalonnáról gondoskodni, ahol kukorica és burgonya is van. Azt pedig csak
később tudtam meg, hogy a fejfogyasztás hatására megszűnt a két legnagyobb
népbetegség a korai gyermekhalandóság és az angolkór. Ahol van tej, ott
könnyebb a gyerekek táplálása, és ott nincs angolkór.
Számomra érdekes volt, hogy miért hívták a
magnéziumhiányból származó csontritkulást angolkórnak. Még nem találkoztam
olyan orvossal sem, aki tudta volna, pedig nagyon egyértelmű. A fűben, gazdag
Angliában a vidéken élők nem szenvedtek tejhiányban, a városokba költözött
proletárok annál inkább. A tejben gazdag táplálkozásról tértek át a
tejhiányosra. Ezért lett tipikusan angol népbetegség a gyenge csontozat.
Magyarországon pedig azért, mert nem fejték a teheneket, a szilaj magyar
szarvasmarha soha nem látott istállót, csak a borjának adott elég tejet.
A Kádár-kor
végén pedig a hűtőszekrény elterjedése javított sokat a falusi háztartások
élelmezési gondján. A lakosság számára azért volt nagy lehetőség a 70 dolláros
külföldre utazás, mert hűtőszekrényt vásárolhattak. Ez pedig az értékéhez
viszonyított legjobb befektetés volt. A városi középosztály már használta a jégszekrényt,
amik a jegesektől vásárolt jégtáblákkal működtek. A falvak gongját ezzel
azonban nem lehetett megoldani.
Az elektromos műtőszekrény volt a vidéki háziasszonyok
vágya. Ez tette lehetővé, hogy a háziállatokat akkor vághassák le, amikor erre
alkalmassá váltak. Ennek a baromfijak tartásában volt a legnagyobb jelentősége.
Baromfit a szegény családok is tarthattak, de ezeket csak akkor lehetett
levágni, amikor elfogyasztották. A hűtőszekrény azonban lehetővé tette, hogy
hetekre, hónapokra lehetett tárolni a húsokat. Akkor kiszámoltam, hogy egy
nagyobb családban a hűtőszekrény olyan beruházás, ami egyetlen év alatt
megtérül. Az ilyen ritkaság volt a mobil telefonok előtt.
Az étkezésről
történő ipari gondoskodást az üzemi étkeztetés jelentette. Arról mg nem találtam
elemzést, hogy egy étkezést hány órai munkával termel meg a konyhaipar, és
mennyivel a háziasszony. Pedig ez az ipari forradalom több nő munkáját
takarította meg, mint a varrógép. Mivel azonban nem a szakszervezeti tagokat
érinti, nem is hallottam tiltakozást miatta.
Ebbe az írásba pedig azért kezdtem, mert egy szaklap
írását arról olvastam, hogy az egyik gyorsan fejlődő ágazat a családoknak
kiszállított étkeztetés. Jelenleg évente a fejlett társadalmakban és a gyorsan
fejlődő Kínában évente 50 millióval növekszik a házhoz szállított koszt. Nem
tudok mondani másik olyan technikai változást, ami ilyen gyorsan terjedt el. Ha
azt vesszem figyelembe, hogy minden család napi öt óra munkát takarít meg
azzal, hogy nem otthon főznek, hanem a kosztot hozatják. Az ötórai munka
megtakarítása egyórai munkavérbe kerül. Erre sem tudok hasonló példát, ami
évente 50 millió családdal többet jelent.
Az is figyelemre méltó, hogy a gyors növekedést két
szektor okozza.
A felső
oktatási intézmények gyors térhódítása étkeztetést igényel.
A nők
foglalkoztatása. A kereső nők számára egyértelmű, hogy mennyivel racionálisabb dolgozni,
és pénzt keresni, mint háztartást vezetni.
Ezt a diplomás
nők viszonylagos magas keresete váltja ki. Minél nagyobbak a keresetarányok,
annál több racionális megoldás születik a társadalmi munkamegosztásban.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése