2018. július 22., vasárnap

A napelemek társadalmi jelentősége

Kopátsy Sándor                EH                   2018 07 21

A napelemek társadalmi jelentősége
Harari könyvhöz

Amennyire köztudott, hogy a mobiltelefon elterjedt az elmaradt világban, annyira meglepett, amikor azt olvasom, hogyan terjednek a napelemek még a leginkább elmaradott és túlnépesedő világban is. Gyermekkorom Magyarországában még a falvak többségében, és a tanyákon pedig nem volt villany. Óriási különbség volt a még petróleumlámpás és a villanyvilágítós életvitel között, pedig akkor még a népnek nem volt rádiójuk, hűtőszekrényük, porszívójuk sem. A villany hiánya még csak azt jelentette, hogy sötétedés után luxus volt az olvasás. Pedig a maiaknak fogalmuk sincs arról, hogy milyen kevesek járattak újságot, olvastak könyvet.
Ezért értékeltem nagyra a falvak és tanyák villamosítását.
Azt még sehol nem olvastam, hogy mit jelentett Finnországban a mobil telefon. Ebben a nagyon ritkán lakott országban ugyan a településeken volt áram, a lakások között lehetett telefonálni, de az attól távol nem volt lehetőség a kommunikációra. Tehát nem véletlen, hogy ez az ország volt az úttörője a hordozható, azaz mobil telefonnak.
Minőségi különbséget jentett, ha volt villany. Kína és India közti minőségi különbséget azzal illusztráltam, hogy Kínában gyakorlatilag mindenki számára elérhető a villanyáram, Indiában a lakosság ötöde még ma is áram nélkül van. Ezt ugyan ma már meg lehet oldani a mobil telefonnal. Ez az oka annak, hogy a mobil telefon az elmaradt országokban is gyorsan terjed. Kommunikációt biztosít a lakástól távol tartózkodó családtagok között. A jelenkor egyik legnagyobb tudatformáló technikai találmánya a mobil telefon, ami a közvetlen beszélgetésben is legyőzte a távolságot. Ennek a tudatformáló hatását jobban kellene hangsúl

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése