2018. július 31., kedd

A homogén társadalmak hatékonyabbak

Kopátsy Sándor                EH                   2018 07 23

A homogén társadalmak hatékonyabbak
Harari könyvhöz

Az Európai Unió sora a jövő évi EU választásokon dőlhet el. Azon ugyanis az lesz a tét, hogy az EU Európai német-francia nyomásra Európai Egyesült Államok akar-e lenni, vagy a térsége vámunióként a szuverén államok szövetsége lesz. Ha az előbbi, akkor egyre jobban lemarad mind az óceánokon túli négy angolszász országhoz, de a Távol-Keleti puritánokhoz képest. Erre a sorsdöntő választásra időben fel kell készülni.

Mit mond a történelmi materializmus.

A társadalomtudományok csak akkor adhatnak reális tanácsot a politikusoknak, ha ragaszkodnak az alapelvékhez, hogy minden társadalmi felépítményt az alépítménye determinálja. A magát történelmi materialistának tartó Marx is eltévedt, amikor nem azt kereste, hogy milyen alépítmény, milyen felépítményt hoz létre, hanem kitalálta az általa ideálisnak deklarált felépítményt, a kommunista államot, és azt akarta, akár erőszakkal is, minden alépítmény felépítményeként működtetni.
Az Európai Unió két létrehozója, Adenauer kereszténydemokrata kancellár, és De Gaulle, a hívatásos katonából lett francia államelnök, nem voltak történelmi materialisták, de létrehoznak Európa nyugati felének államaiból a vezetésük alatt működő Európai Egyesült Államokat. Ezt vámunióként kezdték, de ezt már a maastrichti elvek messze túllépték. Az EU kezdettől fogva államok egyesületeként akart működni, amikor kimondta, hogy a tagállamok inflációja, költségvetési hiánya, demokráciája közel azonos legyen.
A közös társadalmi felépítmény eleve döcögött a munkaerő szabad piacán. A fejlettek ötömmel fogadták a szegényebb tagországok munkaerejének otthon sem megfizethető elitjét, de tiltakoztak, amikor olyan munkaerő jött hozzájuk, amelyiket hazájukban sem tudtak foglalkoztatni. Az utóbbi példája a közép- és kelet-európai cigányság lett. ez a kezdettől fogva jelezte, ami aztán 2015-ben bekövetkezett, amikor a Közel-Keletről és Afrikában megindult a jóléti tagállamok elárasztása többségében olyan munkaerővel, ami a szülőföldjén sem számíthatott foglalkoztatásra.
Annak ellenére, hogy a jelenleg beáramló közel-keleti és afrikai munkaerő csak a fejlett, gazdag EU tagállamokba akar menni, a brüsszeli bürokraták jelentős hányadukat a viszonylag szegény tagállamokba akarják letelepíteni. A brüsszeli elosztókat az sem zavarja, hogy a beözönlők csak a gazdag országokban akartak társadalmi eltartottak lenni. A szegény tagországokba kényszerített menekülteket azonban nem lehetett a számukra kijelölt, de céljuknak nem megfelelő országban tartani.

A heterogén lakosságú államok nem lehetnek hatékonyak.

A történelmi materializmus törvénye szerint csak a homogén lakosságú országoknak lehet hatékony a felépítményük. Ennek a törvénynek köszönhetően Európa heterogén lakosságú birodalmai sorra nemzeti államokká alakultak át. Az első világháború kitörésekor már csak két birodalom volt heterogén, a Habsburg család Osztrák Magyar Monarchiája, és a Romanovok cári Oroszországa. Az előbbit az Egyesült Államok nyomására alkotó elemeire bontották szét.
A cári Oroszország ugyan bolsevik diktatúrává alakult át, de miden tekintetben, történelmi hagyományai, kultúrái, nyelvi, vallásai heterogén alépítményű birodalom maradt. Ennek okán 1990-ben alkotó elemire esett szét.
Jugoszláviát az első világháborúban győztes hatalmak azonban a balkáni népek heterogén államaként hozták létre. A párizsi békeszerződést diktálók el sem tudták képzelni, hogy a kis balkéni népek államai is lehetnek hatékonyak. A második világháború után Jugoszlávia kommunista diktatúra lett, amiben az etnikumok példásan szabadon működtek. Ennek ellenére a hidegháború után minden etnikum pusztította a másikat, és végül saját államot alakított.

Európában előny, ha minden népnek saját állama van.

A 20. század elején már egyértelmű volt, hogy a kis Svájc és a skandináv államok sikeresen működtek. A 20. század végére Európa hat legfejlettebb országa között tíz milliónál több lakosa csak Hollandiának van, de a nagyokhoz viszonyítva az is kicsi. E hat állam fejlettségi sorrendje, Norvégia, Dánia, Svédország, Finnország, Svájc és Hollandia. Ezek közül csak Svájc vallási, nyelvi tekintetben ugyan nem homogén, sőt színes, de kulturálisan az is nagyon az.

A nemzeti állammá vált Magyarország.

A magyar történészeknek azzal kellene kezdeni, hogy az egész Kárpát Medencét saját államukká szerveztük, de soha nem voltunk annyian, hogy a lakosság többsége lehessünk. A politikai hatalmat ugyan birtokolhattuk, de szinte egyik etnikum sem érezhette, hogy egyenrangú részese az állam működtetésének. Ezt mi, magyarok soha nem vettük tudomásul. De még arra sem voltunk felkészülve, hogy az egész Kárpát Medence feletti uralmunk esetleg elveszíthetjük. Ezért aztán készületlenül ért bennünket, hogy az első világháború elvesztése után az ország háromnegyedét is elveszítettük. Méghozzá úgy, hogy a tényleges etnikai határokat sem tarthattuk meg.
Máig nem akadt egyetlen magyar politikus és történész, aki vizsgálta volna, hogy Trianonnal Magyarország mennyit nyert és mennyit veszett. Szinte máig azok közé a kevesek közé tartozom, akik szerint a jogos sérelmeink ellenére, a Trianoni ország természetesebb nemzeti állam lett, mint amilyen előtte ezer éven keresztül volt. Ezen az sem változtatott, hogy harmadik választáson, Európában páratlan eset sem változtatott, hogy a közép-jobb Fidesz három választáson kétharmados győzelmet ért el. Az egész Kárpát Medencét uraló országban, titkos választáson a Fidesz nem kétharmadot, de még többséget sem remélhetne. Nincs olyan politikusunk, aki a Trianon előtti Magyarországban is kormányon lehetne. Az egész Kárpát Medencét uraló Magyarországon titkos választáson közép-jobb kormány lehetetlen lenne. Ez mégsem jelenti azt, hogy Trianoni Szerződés az etnikai határokat tárgyilagosan megállapító békeszerződés. Azt száz év után mégis be kellene látni, hogy az egész Kárpát Medence megtartásánál jobban jártunk Trianonnal.

A négy óceánokon túli angolszász ország összevetése.

A történelmi materializmusom jó bizonyításának a négy óceánokon túli angolszász ország sorrendjét tartőm.
A Nyugat országai között a tíz első helyen a már említett hat kis európai ország mellett a négy angolszász ország szerepel. Ezek egymás közti sorrendje, Kanada, Új-Zéland, Ausztrália és az Egyesült Államok, ami nemcsak a tíz, de egymás között is az utolsó. Ezt a tényt azonban senki nem magyarázza. Pedig egyértelmű a magyarázat: Mert a lakossága a legkevésbé homogén, abban élnek a legnagyobb súllyal a visszahúzó etnikumok. Annak ellenére, hogy az Egyesült Államok a történelemben példátlan mértékű gazdasági, katonai és tudományos szuperhatalom. Azt is hozzátehetjük, hogy a lakosság puritán kétötöde is ott él a legjobban. De még az is tény, hogy a latin-amerikaiak és négerek is ott a leggazdagabbak, a legiskolázottabbak. A másik három angolszász ország mégis megelőzi, mert ott ezek a visszahúzók súlya sokkal kisebb. Ezt tudományosan úgy fogalmazhatnánk meg, hogy az Egyesült Államok a lakossága etnikai és kulturális tekintetben a leggyengébb alépítményű. Ez kiderülne abból is, ha az Egyesült Államokon belül egymással szembe állítanánk néhány olyan államot, ahol viszonylag kevés néger és latin él, olyanokkal, ahol ezek száma magas. Még egy olyan összevetés is sokat mutatna az államok gazdagsága, amiben a republikánusok, és amiben a demokraták vannak hatalomban.
A leírtak Max Webert igazolnák, aki először mutatott rá arra, hogy a legfontosabb alépítmény a lakosság viselkedési kultúrája.

Az olasz példa.

A múlt század hatvanas éveiben hat hónapot Olaszországban tölthettem. Ott felmértem, hogy ez az ország máig büszke arra, hogy már a 19. században nemzeti állammá egyesült. Én ugyanakkor én arról győződhettem meg, hogyha két Olaszország jött volna létre, az északi fele Franciaország szintjére jutott volna, és a déli fele is előbbre lenne, mint jelenleg van, annak ellenére, hogy óriási támogatást kapott. Vagyis az ország északi felén úgy élnek az emberek, mint a franciák, a déli felén pedig, mint Andalúziában a spanyolok. Jelenleg a katalánok és a skótok függetlensége szerepel a napirenden. Aki járt Barcelonában és Sevillában érezheti, a kulturális különbséget. Az európai vámunióban, a jelenlegi kommunikációs és szállítási technikának köszönhetően megvalósult, hogy minden eltérő társadalmi alépítmény számára saját szuverén államra lett szükség. Csak így fékezhető meg, hogy a hátrányos alépítményű országok értékes lakosságát ne szívesen fogadják be a gazdagok, és a lényegesen kevésbé fejlett országokban a munkaerő egyre nagyobb hányada számára a jóléti államok jelentsék az elképzelhető megoldást még akkor is, ha ott szociális eltartottá válnak.

Ez ellen egyetlen védekezési mód lehetséges, ha a munkaerő is áruként mozog a szuverén államok között, és annyi szuverén államra van szükség, ahány eltérő alépítmény azt szükségessé teszi.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése