2018. július 22., vasárnap

A két atom szuperhatalom találkozik

Kopátsy Sándor                EH                   2018 07 18

A két atom szuperhatalom találkozik

Nem tudtam volna megjósolni, hogy az atomfegyverek 90 százalékát birtokló szuperhatalom a hidegháború után 18 évvel újra találkozik. Ráadásul, az az Egyesült Állam elnökének a kezdeményezésére történt. Már az is meglepett, hogy az amerikai elnök párbeszédet ajánlott a néhány atombombákkal fenyegetőző észak-koreai elnökkel találkozót kezdeményezett. Megállapíthattam, hogy még ma is az atombombát az emberiséget fenyegető veszélynek minősítik. Maga Oppenheimer, az atombomba atyja, mint amerikai zseniális zsidó atomfizikus, ugyan létkérdésnek tekintette a Japánt megadásra kényszerítő atombomba létrehozását, abban az emberiség létét fenyegető veszélyt látott.
A történészek máig sem veszik tudomásul, hogy az atombombák ledobálásakor Japánnak semmi esélye nem volt a háború megnyerésére. Hitlernek és a náci Németországnak sem kellett megvárni az atombombák erejének illusztrálását.
Eleve azon a véleményen voltam, hogy az atomfegyverek sokkal inkább a háborúk megakadályozói, mint kezdeményezői lesznek. Ezt mindennél jobban bizonyítja a tény, hogy az atomfegyverek megjelenése óta tizedénél is kisebbre csökkent az emberiség katonai költekezése. Fajunk, ami óta termeléséből él, a fegyverkezésre fordította a nemzeti jövedelmének 15-25 százalékát. Ezt az arányt a történészek máig nem számolták ki, figyelembe sem veszik, hogy a az osztálytársadalmak mennyi munkaerőt kötöttek le hazafiúi kötelességből katonának, mennyi értéket és ember pusztítottak el fegyverrel, nyomorral, járványokkal a háborúk. Ezzel szemben a jelenkori fejlett társadalmak hetven éve nem folytattak egymásközti háborút. A hadsereg által foglalkoztatottakat megfizetik.
Éppen most néztem meg, hogy a fejlett és gazdag országokban a drágán tartott hadsereg fenntartása, az Egyesült Államoktól eltekintve, a nemzeti jövedelmüknek 1.5 százalékát fordítják a hadseregükre, amit elsősorban az elmaradt társadalmakban kirobbanó háborúk megakadályozására használják. Tehát ami óta az atomfegyverek megjelentek nem volt a fejlett államok között háború, a katonai kiadások pedig a korában elképzelhetetlenül alacsony szintre csökkentek.

Jelenleg az atomfegyverek 90 százalékával az Egyesült Államok és Oroszország rendelkezik. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése