2015. november 2., hétfő

A befogadási kvóta szélhámosság

Kopátsy Sándor                  EH                  2015 10 31

A befogadási kvóta szélhámosság.


Az Európai Unió megalapítói még azzal sem számoltak, hogyan fog hatni a munkaerő szabad áramlása a közösségen belül, nemhogy azt is figyelembe vették volna, hogy Nyugat-Európa érdeke milyen befogadási politikát kíván a túlnépesedő, lemaradó világból.
Amennyire figyelembe vették a fizikai tőkeáramlás szabályozottságát, annyira mellőzték a munkaerő, vagyis a személyhez kötődő a szellemi vagyon államok közti szabályozását. Ez nem véletlen, mert a hangadó Németország, és a fejlett puritán államok érdeke volt a téma elhallgatása.
Ami az Európai Unión belüli munkaerőmozgást illeti.
A közösség fejlett tagjainak fontos érdeke fűződött ahhoz, hogy az tagországok közt mozgó fizikai tőke mozgása a tulajdonos érdekét védve történjen. Ugyanakkor az is érdekük volt, hogy a munkaerő államok közti mozgásával együtt járó szellemi vagyon ne kerüljön ellenőrzésre. Amint a gazdagok exportálnak, az legyen védelem alatt, amint a kevésbé gazdagok, annak nyoma se legyen. Az ebben az egyenlőtlen cserében sértettek pedig észre sem vették, hogyan lettek átverve. A gazdagoktól a kevésbé gazdagokhoz áramlott tőke tulajdonosa a gazdagok maradnak, az övék a tőkéjük profitja, a tőkéjüket bármikor visszahívhatják. Ezzel szemben a szegényebbektől árvándorló munkaerő értéke ingyen a befogadó tulajdonába kerül, neki fizeti az adót. A kivándorló országa a felnevelés, a képzés költségeit elveszti, a befogadó ingyen megkapja.
Még nem találkoztam olyan felméréssel, mennyit kerestek a fejlettebb tagországok az EU tagországiból odavándorlókkal. Erről nemcsak Merkel kancellár asszon, de Juncker elnök úr is mélyen hallgat. Ugyanakkor az általuk bebolondított, de nekik nem tetsző bevándorlókat rá akarják kényszeríteni az eleve nagy belső munkanélküliséggel küszködő szegényebb országokra.
Az eszükbe sem jut, hogy az elmúlt húsz év során mennyi munkaerőt kaptak a kevésbé fejlett országokból. Az EU brüsszeli bürokratáinak még nem volt arra idejük, hogy kiszámolják, mennyi diplomás érkezett a fejlettekhez a kevésbé fejlettektől.

Csak a magyar adatokat tudom megbecsülni. Tőlünk százezernél több diplomás vándorolt elsősorban Németországba és Nagy Britanniába az elmúlt húsz év során. Ezzel szemben most a nekik nem tetszők közül negyven ezret ránk akarnak kényszeríteni. Azok gyengébb minőségűek, mint az az egy millió magyar, aki 25 éve munkanélküli.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése