2015. október 12., hétfő

A FIFA BOTRÁNY TANULSÁGA

Kopátsy Sándor                PS                    2015 10 08

A FIFA BOTRÁNY TANULSÁGA

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség azért lehetett évtizedeken keresztül korrupt, mert visszaélt a liberális demokráciák egyik hibájával. A tagszövetségek nagysága között 1:100 különbség volt, de a szervezetben minden tagnak azonos joga volt. Ez a rendszer lehetővé tette a vezetőség számára, hogy kellő számú jelentéktelen tagot lekenyerezzen, és azok szavazatára támaszkodhatott. A világ labdarúgásának fél tucat nagyhatalma van, ezek mindegyikének nagyobb labdarúgása van, mint az ötven legkisebb hátterű tagországnak.
A FIFA ugyan milliárdos egyesületté nőtte ki magát, de még ez az erő is kicsi lett volna, hogy egy labdarúgó nagyhatalmat lekenyerezhessen. Század ennyi pénzért megvehető tag azonban több tucat volt. Ezt a deformációt használta fel az egyik vezető, aki aztán tejhatalmú lett.
Számomra azért volt figyelemre méltó a FIFA, mert a politikában ugyanez a trükk irritált.
A rendszerváltást követő politikában kezdettől fogva piszkálta a csőröm a kis pártok túlzott szerepvállalása. Ez az Antall-Tölgyessy Paktum után vált makacsul figyelt témámmá. Ez a Paktum ugyanis azt jelentette, hogy lehet bármilyen népszerű párt a jövőben, Magyarországon, soha nem lehet hatalma arra, hogy kétharmados többséget szerezzen a törvényhozásban, mert ehhez a választási körzetek 99 százalékának megnyerése kellett. Erre pedig demokráciában még közeli példa sem volt. Ismereteim szerint még nem fordult elő a körzetek 80 százalékának megnyerése sem.  Csodáltam Tölgyessy ügyességét, és botránkoztam Antall naivságán.
Magam pedig az óta vallom, hogy a két pártnál kevesebb ritkán jó, de a több sohasem az. Reménytelenül belenyugodtam, hogy a sok párt között kötött kompromisszumok országa maradunk.
Aztán, 2010-ben mégis megtörtént a csoda. A Fidesz és neki kiszolgáltatott MKDP megnyerte a körzetek 99 százalékát, ezzel a törvényhozók kétharmadát. A kétharmados Fidesz módosíthatta a kétharmados törvényeket, köztük a választásit is. Ezzel sem voltam megelégedve, mert a kétharmad megtartáshoz a körzetek 90 százalékának a megnyerése szükséges. Ebben a csodában sem reménykedhettem, mégis éppen megtörtént. Én meg vigasztalhatatlan híve maradtam a csak a körzetben nyerhető törvényhozóknak.
A közelmúltban került a kezembe az olasz miniszterelnök, Renzi választási terve. Az a körzetekben legtöbbet nyert pártnak annyi további képviselői helyet ad, hogy meglegyen a parlamenti többsége.
Most a görög választások során tudtam meg, hogy ott már a Renézi-éhez hasonló választási törvény alapján a körzetekben legerősebb párt 40 további törvényhozót is nyer. Ennek köszönhetően a 37.5 százalékot nyert pártnak csak 6 fő hiányzik a többséghez.
Tehát már van olyan választási törvény az egyik EU országban, ami alkalmas arra, hogy a legerősebb párt könnyen parlamenti többségbe kerül.
Az EU sem lehet működőképes, amíg minden tagországnak egyforma joga van. Csak akkor lehet az operatív vezetése hatékony, ha azok megválasztásában a tagországok szavazatának a súlya a nemzeti jövedelmükkel arányos.
Az ENSZ szervezete azért elviselhető, mert a Biztonsági Tanácsnak a többsége a nagyhatalmak állandó tagjaiból áll, akiknek vétójoguk is van. Ez azonban soknak bizonyult, a hidegháború során tehetetlenséget eredményezett. Ott is jobb volna a nemzeti jövedelmükkel súlyozott szavazat alapján a kétharmados többség.
Sajnos, a világpolitikai illetékesei a megfelelő hatalmi súllyal hozható döntések szervezeti feltételeivel nem foglalkoznak.
Talán, a FIFA katasztrofális működéséből levonják a tanulságokat.
Az ENSZ a tagjainak rangsorát minden tudománynál jobban méri, de ennek alig vesszük hasznát. A ragsort három mutató, az egy laksora jutó nemzeti jövedelem, a várható életkor és az átlagos iskolázottság, eredője alapján állítják fel, de ezt semmire sem használják.
A FIFA tagjai szavazati jogának súlyát is annak alapján kellene megállapítani, hogy mennyi éréke van a labdarúgó egyesületeknek. Ezt ugyanis az egyik vagyonértékelő világcég évről évre közli

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése