2015. október 12., hétfő

Fenegyerek

Kopátsy Sándor                 PP                  2015 10 07

Fenegyerek

A múlt hétvégi Népszabadságban Tömpe István, közgazdász, Fenegyerek címmel elemezte Orbán Viktor politikáját. Örömmel olvastam a színvonalas elemzést. A kritikai megállapításaival egyetértek, de hiányolom a várható páratlan siker megállapítását. Egy politikusokat nem a stílusuk, hanem az eredményük alapján kell megítélni. Orbán és kormányának stílusa egy közép-európai, közép-jobb, közepesen fejlett társadalom stílusa. Nem lehet a magyar társadalomban elseprően népszerű az a kormány, amelyik stílusa az angolokéra hasonlít. Orbán Viktor azért olyan népszerű, mert úgy viselkedik, ahogyan a magyar társadalom viselkedne.
Az olyan politikus, aki úgy viselkedik, ahogyan egy angol diplomata, hasonló helyzetben viselkedne. Nem értené meg a magyar közvélemény, mit is akar. Ez különösen igaz a közel-keleti bevándorlás kezelésére.
A kerítésépítés sikere felett nem filozofálni kell, hanem megnézni, hogyan alakult az óta Orbán és a Fidesz, illetve a Jobbik támogatottsága
A napokban emlékezett meg a magyar értelmiségi elit Göncz Árpád államfői kinevezésének évfordulóján. Ott csupa viselkedni tudó értelmiséget láttam a fényképen. Nekik kifogástalan a stílusuk, de éppen egy olyan pártot akartak kormányra hozni, amelyik mögé ma már a választáson részt venni akarók 2 százalékon áll a támogatása. A stílustalannak minősített Fideszé pedig 51 százalék.
Nem használható politikus, aki nem alkalmazkodik a népe stílusához. Aki ezt spontán teszi, politikusnak született, aki ezt tudatosan vállalja, elég bölcs ahhoz, hogy politikus legyen.
Tömpe a kormány ellenzékét, vagyis a kerítés emelés ellen felháborodottan tiltakozók támogatásának csökkenését nem is említi. Erejéhez viszonyítva, a Jobbik a legsikeresebb. Még sikeresebb lenne, ha a kormány kevésbé jobboldali volna, nem építene kerítést.
A baloldalon a szocialisták későn ébredeznek. Gyurcsány Ferenc pedig lejártja nemcsak a mindig stílusos liberálisokat, de még saját magát is. Hozzá képest Szíjgyártó Péter is diplomata. Ráadásul a szereket azonnal meglátogatta. Még fontosabb eredmények tartom, a jelenlegi magyar kormány hisztérikus ellenzőjét, az osztrák kancellárt azonnal meglátogatta. A horvát kormány pedig a választás előtt nem tárgyalóképes.
A közel-keleti beáramlásnak a legfontosabb külpolitikai eredménye, hogy a varsói négyek felismerték a közös érdeküket. Ezen belül különösen jelentősnek érzem Csehország támogatását. Nyolcvan éve azon kesergek, hogy ezer éve mindig abban tévedtünk, hogy nem a csehek után mentünk. Ezt már akkor elhibáztuk, amikor a királyi koronát nem a császártól kértük, hanem a pápától.
Kossuth sem ismerte fel, hogy a csehekkel közös érdekünk volt az osztrák befolyás csökkentése.
Trianon után pedig a csehek felelősségét harsogtunk.
Nagy örömömre most a kerítés hatékony működéséhez Csehország küld katonai és technikai segítséget. Ezt történelmi jelentőségű ajándéknak tartom.

Meggyőződésem szerint, a kerítés építése fontos szerepet játszik majd abban, hogy a következő két választáson már nem lesz a Fidesznek szoclib ellenzéke. Az erejét a Jobbik ellen fordíthatja.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése