2015. október 12., hétfő

Recsk legyen az énekes madarak paradicsoma

Kopátsy Sándor                 PP                  2015 10 04

Recsk legyen az énekes madarak paradicsoma

Gyermekkorom óta szerettem az énekes madarakat. Apámat a madarak is szerették. Volt egy szabadon élő fülemüléje, ami a vállára szállt, ha ásott, és leste a hangyatojásokat. Az én életem azonban sokkal mozgalmasabb volt annál, hogy a madarak barátjuknak fogadjanak. Tudósként azonban megtanultam, hol érik otthon, biztonságban magukat. A parkokban, a temetőkben, a kertes nyaralókban. Az énekes madarak ugyanis csak érzik magukat otthon. ahol a költésük idején nyugalom honol, nincsenek macskák, de van sokféle fa és bokor. A monokultúrák ugyanis csak egyszer jelentenek táplálékot. A sokféleség azonban midig kínál valamit.
Ezt előszór, Siófokon az üdülők közt sétálva ismerem fel. Egyetlen óra sétálás közben több énekes madarat láttam, mint az erdőben egyetlen év alatt. Ott ugyanis a költés idején nincsenek emberek és macskák, viszont a sokféle növény gyümölcse, magja, tetvei bogarai mindig adnak táplálékot.
A nagy bakonyi kertünkben már tudatosan ültettem több tucat különböző fát és bokrot, hogy mindig legyen táplálékuk.
Öreg koromban Miskolcra kerültem, szerencsére a kis kertes házunk, feleségem kertészkedő kedvének megfelelően néhány öreg fának, tucatnyi bokorfajnak ad otthont. A közelünkben két nagy temető van, ahol szinte minden fa más fajta, és már öreg. macskák ott sincsenek. A két madarakat itató tavacskánknak és a madarak etetésének köszönhetően 16 általam is ismert madárfaj az állandó vendégünk. Fő életterünk a három oldalról üvegfalú, télre is jól szigetelt veranda. Munkánk, vendéglátásunk, étkezésünk szinte a szabadban van.
Ebben a környezetben, 94 évesen ért a hír, hogy Recsken, a száz éve meghalt első és legnagyobb magyar kertépítő arborétumát vissza lehet foglalni az erdőtől. Ötömmel ugrottam a lehetőségre. Alapítványt alapítottam a helyreállítására, és azt tervezem, hogy Recsk az énekes madarak magyar fővárosa legyen.
Recsk ugyan a legjelentősebb színesfém bányakincs az országban. A bányát a rendszerváltásig működtették. Akkor aztán leállították, mert veszteséges volt. Az óta a színes fémek kitermelésében is technikai forradalom történt. A bányászat újraindulása sem reménytelen.
Az ország legmélyebb bányája a rendszernek arra adott alkalmat, hogy az osztályellenségnek minősítetteket ide internálják. A bolsevik rendszerben talán ez a láger volt a magyar értelmiség fővárosa. Vagyis Recsk nemcsak a növényfajták arborétuma, hanem a magyar szellemi elit javának is gyűjtőhelye.
Ezért az arborétum felújítása mellett egy a ragokra emlékező kálváriát is szeretnék építetni a Tábor Emlék Alapítványának közreműködésével. Már festőt is kerestem a stációk képeinek elkészítéséhez. Tervem szerint a golgota szereplői rabok és ávósok legyenek. Az Alapítvány jelöljön ki 12 tagot az ott szenvedők közül, akik neve a stációjukon szerepelne. Minden stáció építésére keresnénk vállalkozót. Annak a neve is szerepelne az oszlopon.
Minden stáció mellé más fajta olyan fát, bokrot ültetnénk, aminek gyümölcsét szereik a madarak, és lenne mindegyiknek saját madáretetője.
A madárcsalogatásra van egy régi tervem. Az arborétumhoz vezető út mellé minden újszülött emlékére különböző fát ültessen a család, és ha menő a fa rakjon rá madáretetőt. Ezek a fák is vissza fogják csábítani az elköltözötteket.
Az arborétumba pedig a látogató iskolák állítassanak nevüket is megőrző madáretetőket.
Külföldre elszármazottaknak is biztosítsunk lehetőséget arra, hogy pihenőpadot, madárfigyelőt építsenek.
Kopátsy Sándor

Utóirat Csetényieknek.
A kastélykertben már talán húsz éve olt egy tervem, hogy a bakonyi vadvirágoknak, cserjéknek legyen gyűjteménye. Ezt akkor úgy terveztem, a község keresse meg a bakonyi erdészetet, hogy készítsen tervet arról, milyen virágok legyenek telepítve. Ezeket vállalja el egy-egy bakonyi község iskolája, aki aztán évente néhányszor ellátogatnak és ápolják.
A parkban is lehet emlék madáretetőket állítani.
Az újszülöttek emlékfái számára is lehet utat kijelölni.
A jövő héten lemegyünk és beszélgethetünk a részeltekről.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése