2017. április 11., kedd

Széchenyi István közgazdász szemmel

Kopátsy Sándor                 PH                   2017 04 08

Széchenyi István közgazdász szemmel

Pusztai Tamás felfigyelt a történelemszemléletemre. László Gyula kettős honfoglalás elmélete. Nem az a nagy történelmi személy, aki többet akart, de semmi sem volt reális. Én a többet elérőket tartom nagynak.
Ezért Széchenyi volt a minden idők legnagyobb magyarja.
Nem voltak látványos politikai céljai, de mindeninél jobban gazdagította az országot.
Hét megyényi árterületet tett búzatermővé. A gőzhajó és a vasút tizednyi közelségbe hozta a Nyugatot. Előtte mi nagyon távol voltunk.
Csak reális politikai céljai voltak. A történelmi Magyarországot csak a Habsburg Monarchián belül tartotta reális feladatnak.
A Hitel az arisztokráciától és a főpapságtól várt társadalmi reformot. Igaza volt, de tévedett. Ez még az első és a második világháború után is naiv elképzelésnek bizonyult.
Nem voltak politikai céljai. Nem említi a jobbágyfelszabadítást, Horvátország és Erdély önállóságát, a kisebbségek önkormányzatát.
Nem vette tudomásul, hogy mi várható a modern közlekedéstől. A következő száz év gazdasági, társadalmi és tudományos sikerei a magyar zsidóság polgárosodásának volt köszönhető.
Kitért még a selyemhernyó nevelésre is. Ez inspirált engem a Kádár rendszerben a háztájira, a kalákás falusi családi házépítésre, a hobby kerekre, a prémes állattartásra, vagyis az igazán hatékony reformokra.
Akkor érhet el valaki a legtöbbet, ha csak a reális célokra koncentrál.

Megelégedettségi index. Európában az utolsók közt vagyunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése