2017. április 26., szerda

Halálbüntetés

Kopátsy Sándor                 PP                   2017 04 23

Halálbüntetés

A kommunikációs csatornák hetek óta tele vannak az Amnesty International friss beszámolójával az 2016-ban végrehajtott és elismert halálbüntetések statisztikájával. Felháborodnak azon, hogy nem minden állam adatai megbízhatók, de jó hír, hogy a kiderített halálbüntetések száma az előző évhez képest 37 százalékkal csökkent.
Az Amnesty International jó szándékában nem kételkedem, de a szakértelmében annál inkább.
Az első a szakmai hibájuk, hogy a kivégzések számát országokra vetítik, nem 1 millió lakosra. Az ő rangsorukban messze Kína az első. ezer bevallott kivégzéssel. Szaúdi Arábia csak az ötödik 340-el. Ezzel szemben 1 millió lakosra vetítve Kínában 0.7, Szaúdi Arábiában 10 a kivégzettek száma. A Nyugaton szinte csak az Egyesült Államokban 3 kivégzés jut 1 millió lakosra.
A második, az osztálytársadalomi múltunkra jellemző volt a népszaporulat szervezett féken tartása, ami évente 2-3 százalékos halált okozott. Az osztálytársadalmak mintegy 5 ezer éve alatt 2-3 százalék lett volna a népszaporodás, de az osztálytársadalmak következetes halálokozása ezt 1-2 ezrelékre csökkentette. A halálokozás fokozása a nagy többség erőszakos elszegényítése, a haderő fenntartása és háborúzása, valamint a tudásvágy elnyomása volt. Az osztálytársadalmak is bőven kivégeztek, de a többséget a fokozott nyomor és a háborúzás okozta. Arról még nem olvastam a történészek munkáiban, hogy a halálokozáson belül mekkora volt a büntetésért történt kivégzés. A mainál sokkal több, de a szervezett halálokozásnak csak a kis hányada, volt a kivégzés.
Azt sem volna szabad elfelejteni, hogy az önkéntes halálokozás, a dohányzás, az alkohol, a kábítószerek több nagyságrenddel nagyobb volt, mint amennyit a bűnüldözés okozott. A dohányzás társadalmi korlátozása százszor annyi életet mentett, mint ahányat a bűnüldözés kivégzett.

Az Amnesty International százszor több életet mentene meg, ha nem a kivégzések nagysága alapján rangsorolna, hanem azt nézné, hogy melyik országban nő a leggyorsabban az egy lakosra jutó jövedelem és vagyon, a várható életkor és az iskolázottság. A halálbüntetés ellen pedig küzdjenek a vallások, akik az elmúlt ötezer éve legtöbb gyilkosságában vezető szerepet játszottak. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése