Kopátsy Sándor PG 2017 04
24
Magyarországon is nő
a halfogyasztás
Váratlan örömöt okozott a mai
megyei újságunkban az 1970 óta változó halfogyasztás alakulása. Több mint
hatvan éve a legjobb barátomat, Burgert Róbertet, kinevezték a Pécsi Állami
Gazdaság igazgatójának. Ezt a gazdaságot azért hozták létre, hogy gondoskodjon
a város tejellátásáról.
Nekem akkor már volt véleményem a
nagyüzem tejtermelés hazai jövőjéről. Tejet termelni háztájiban lehet hasznos
szabadidő kihasználás, de nagyüzemben nagy marhaság. Ezt tegyék azok, akinek a
fű bőven termet, de a parkokban öntözni kell, mert kiszáradna.
Akkor már az emberiség legnagyobb
problémájának azt tartottam, hogyan élelmezzük a gyorsan szaporodó népességet.
A biológia nagy tudományos feladatnak a hatékonyabb fehérjetermelés megoldását
tartottam. Ráadásul ezt fajunk elsősorban azzal oldotta meg, hogy csak a füvet
jól hasznosító, azaz kérőző háziállatokat tartottak a pásztornépek. Ezek adták
a hűsfogyasztás többségét. De mivel ezek, különösen a legnagyobb testű
szarvasmarhák nagyon lassan szaporodtak, a gyors szelekciójukra nem lehetett
építeni.
Akkor már Nyugaton óriási eredményeket értek el a baromfi hús és tojás
termelésében. Ezt az állatot ezerszer gyorsabban lehetett szelektálni,
tehát egy évtizeden belül óriási eredményeket értek el.
De már akkor is tudtam, hogy a
hidegvérű állatok még sokkal szaporábbak, ezért ha megoldják a szelekciójukat,
még gyorsabb eredményt érhetnek el. Ráadásul a hal nemcsak nagyon gyorsan
szelektálható, hanem a hidegvérű állat
sokkal hatékonyabb táplálék hasznosítható is. A hidegvérű állatok nemesítése
ugyan a lazac farmokban elindult, de a mezőgazdaság tudósai nem vették
komolyan. Megelégedtünk tehát a baromfitenyésztés fellendítésével. Minden
fantáziámnál nagyobb eredmény ért el ebben barátom, Burgert Róbert. Nem a mi
érdemünk volt az óriási siker, a fejlett Nyugat és Távol-Kelet érte el a
sikert, elég volt az eredményeit hazahozni.
75 évvel később, de felismerte a tőkés
világ, hogy nemcsak a lazacot lehet olcsón termelni a halfarmokban, hanem
minden hidegvérű állatot. Amennyire köztudott volt, hogy a növények és ezért a
növényevő állatok tartása hidegben nem lehet elég hatékony, az először rejtve
maradt, hogy ez a hidegvérű állatok esetében is így van. Eddig én is csak a
közelmúltban jutottam el. A vízben élő állatok fejlődése is gyorsabb a melegebb
vízben. Itt tartok most.
Közben a hidegvérű állatok egymás
után érik el a mérföldköveket. Tavaly
már több tonna halhúst termeltek a halfarmok, mint a szarvasmarhát tartók.
Ugyanakkor a saját országunkban a
világon az egyik legalacsonyabb a halfogyasztás, 1980-ban még csak 2.1 kiló volt. Tavaly
pedig már 4 kiló .
Ennyit ezer év alatt sem növekedett. Ez is nagyon alacsony, mert számos
országban tízszer nagyobb.
Pár hónapja pedig az izgat, hogy
hévizekkel és éjszakai árammal télen fűteni kellene a halastavainkat. Évek óta
az egyiptomi harcsa szorgalmas fogyasztója vagyok. Most közölte velem az egyik
halas barátom, hogy az a harcsa azért olcsó, mert a Nílus meleg vizében él.
Nálunk is sokkal olcsóbb lenne, ha télen nem csökkenne le a halastavak vize.
Vagyis, ha télen éjszakai árammal, hévizekkel fűtenénk a halastavak vizét, fele
lenne a növekedési idejük.
Eljött hát az ideje annak, hogy a
brojler csibék után haltenyésztők legyünk. Édesvizű halastavak építésére
páratan adottságunk a Tisza volt árterülete. Eddig azt hirdettem, hogy
Széchenyi azért volt a legnagyobb magyar, mert a tiszai árterületekből
búzatermő rónaságot teremtett. Most azzal lehetnénk a haltermelés országa, ha a
volt ártereken halfarmokat építenénk. Ehhez is egy Széchenyi István, legalábbis
egy Burgert Róbert kellene. Európa legnagyobb édesvizű haltermelője lehetnénk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése