2017. április 26., szerda

Kopátsy Sándor                 PD                   2017 04 12

Latin Amerikában leáll a túlnépesedés

Azt, hogy a gyermekvállalás mindenütt csökken, köztudott, mégis meglepett egy statisztikai adat. A latin amerikai országokban az elmúlt 65 évben a gyermekvállalási mutató 6-ról 2 alá csökkent. Az emberiség történetében ritkán fordul elő ilyen jelentős esemény. A gyermekvállalás csökkenése ugyan ebben a 65 évben mindenütt csökkent, de sehol ilyen mértékű spontán csökkenés nem volt.
Azt sokszor leírtam, hogy a világtörténelem egyik legjelentősebb változása az volt, hogy 1990-ben, Kínában erőszakkal drasztikusan csökkentették a gyermekvállalást. Ennek az lesz a század közepére a következménye, hogy a Távol-Kelet gazdasági teljesítménye meghaladja az európai és az amerikai puritán Nyugatét. Ezzel az emberiség kétötöde elképesztően meggazdagodik. Ehhez azt tettem hozzá, hogy a latin népek is javítani fognak a helyzetükön, de a puritánokhoz képest lemaradnak. Minden más kultúra pedig továbbra is túlnépesedik, és egyre jobban lemarad.
Ehhez azt tettem hozzá, hogy a latin-amerikai népek ma még az életterüket ugyan alulnépesedik be, de a népességük gyors növekedése és a lakosságuk vegyes kultúrája, latinok, afrikaiak, indiánok hátráltatni fogja az egy lakosra vetített növekedésüket. Ugyanakkor a mezőgazdasági és bányászai adottságaik egyre jobban hasznosulnak a távol-keleti országok gyors gazdagodása következtében.
Az alig egy oldalas írás idézi, hogy a kommunista Kubában megnőtt a nyugdíjasok aránya. Ott ugyan a gyermekvállalási mutató 4-ről csökkent a 2 alá, de gyorsan nőtt a várható életkor. Ez fakadt a kevésbé differenciált jövedelemből, a jobb egészségügyi ellátásból és a magasabb iskolázottságból. Vagyis az ENSZ egy lakosra jutó mutatói, az egy laksor jutó jövedelem, a várható életkor, és az átlagos iskolázottság, eredője alapján a kommunista Kuba volt a legjobban vizsgázó latin amerikai ország.

Személyes véleményem szerint a latin amerikai országok között Csille és Argentína vizsgázik a legjobban, mert a lakosságuk legkevésbé vegyes kultúrájú. Az indiánok és az afrikai feketék visszahúzzák az országos átlagokat, ráadásul gyorsabban szaporodnak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése