2017. április 11., kedd

Human Development Report 2010 The Real Wealth of Nation Pathways to Human Development ENSZ kiadvány

Tartalom
Kopátsy Sándor                 EE                   2017 04 02

Human Development Report 2010
The Real Wealth of Nation
Pathways to Human Development
ENSZ kiadvány

Néhány év után ismét a kezembe került egy hatalmas, 220 oldalas ünnepi ENSZ jelentés. Az aláhúzásokból láttam, hogy a többségét elolvastam, aláhúztam, megjegyzéseket tettem, aztán közbe jött valami, és az elemzése elmaradt. Ma került véletlenül a kezembe.
1980-as évek eleje óta nagy érdeklődéssel kísértem az ENSZ erőfeszítését arra, hogy a nemzetek társadalmi fejlettségét komplexebben, a jelenkor követelményeihez igazodva mérje. Az óta is rendszeresen használom az ENSZ tagjainak rangsorát. Nem tartom ugyan tökéletesnek, mégis minden előzőnél lényegesen jobbnak. Jobb híján ennek alapján rangsorolom a világ országainak társadalmi fejlettségét.
Azt én is hamar felismertem, hogy az országok nemzeti jövedelme több okból nem felel meg a reális jelenkori összevetésnek. Az emberiség a 20. század elejéig úgy élt, hogy minden osztálytársadalmában a lakosság létszámának átlagos növekedése 1-2 ezrelék közelében ingadozott. Ezért a kultúrák és országok növekedése és annak egy lakosra vetített értéke között nem volt lényeges különbség. Az adatok mérhetőségének a hibahatáránál közelebb voltak egymáshoz.
A történészek a nélkül számoltak be az egyes országok évszázados történelméről, hogy a lakosság számának alakulását figyelembe vették volna. A lakosság létszámának alakulását szinte meg sem említik, ha mégis igen, hasra ütés, vagy nemzeti érzelmük alapján.
Az adózás érdekében azt lehetett tudni, hogy mennyi jobbágytelek volt, annak alapján lehetett következtetni mind a létszám nagyságára, mind annak alakulására. De még ezt az adatot sem közölték következetesen. A számosállatban mért állatállomány számát időnként felmérték, ezért ez az adat megbízhatóbb volt, mint a lakosság létszáma. Azt mégis tudomásul lehetett venni, hogyan változik a lakosság létszáma, mi az ingadozásának a súlypontja. Ez a súlypont évszázadok alatt is legfeljebb 1-2 ezrelékkel növekedett.
A 20. század óta, a tudományos és technikai forradalom, különösképpen az egészségvédelem forradalma az országok népességének növekedését nagyságrenddel meggyorsította. Ráadásul a népesség növekedésnek a gyorsasága fordítottan volt arányos a gazdasági fejlettséggel. Azt már az 50-es években a Rácz Jenő, Bródy András könyvéből megtanultam, hogy a lakosság által termelt nemzeti jövedelemmel párhuzamosan növelni kell az annál néhányszor nagyobb nemzeti vagyont is. Ezért a lakosság növekedése jelentős felhalmozási igénnyel jár akkor is, ha az egy laksora vetített szintet tartani akarják. Ez a felismerés azt jelentette, hogy az országra és az egy lakosra vetített nemzeti jövedelem jelentése között megnőtt a különbség, mert az egy lakosra vetített vagyon újratermelését is biztosítani kell.
A 20. század második felében a fejlett és puritán országokban szinte megállt a népesség belső szaporodása, az elmaradt országokban pedig 3-4 százalékos volt a lakosság növekedése. Ezt számomra Magyarország és Nigéria 1920 utáni lakosságnövekedésének összevetése illusztrálja. Trianon óta Magyarország lakossága 2000-ig 20 százalékkal, Nigériáé pedig harmincszorosára, azaz 3.000 ezer százalékkal növekedett. Ebből könnyű belátni, hogy az országokra vetített növekedések nem vethetők össze.
Nyilván ezeket a tényeket látva vetették fel svéd közgazdászok az ENSZ-ben, hogy egyrészt a társadalmi változást nem országra, hanem egy lakosára kell vetíteni, másrészt nem elég a jövedelmet, a várható életkort és az iskolázottságot is fegyelembe kell venni.

Az egy lakosra jutó jövedelem.

Ez minden bizonnyal a legfontosabb mutató. A javaslattevők itt is bölcsen korrigáltak, a jövedelmeket a belső vásárlóerő paritáson kell mérni. Azt ugyanis már a klasszikus közgazdászok is felismerték, hogy a szegényebb országokban a belső vásárlóerő viszonylag nagyobb, mint a világpénzhez mért paritás. Ennek köszönhetően az egy lakosra jutó jövedelmek közti különbségek viszonylag csökkentek.

A születéskor várható életkor.

Az is logikusnak tűnik, én mégis kihagytam volna, mert az években mért életkor nem lineáris mérce. A munkaképessé válás előtti élet csak költség. Ettől kezdve válik értékké, de a munkaképesség végén ismét költséggé válik. Egyik korhatár sem egyértelmű, sőt egyedek közt is változó. Annyi biztos, hogy az egyén számára az élete az elsődleges. A gyűjtögető társadalmakban már a 6-8 éves gyerekek is hasznosíthatók voltak. Az öregek pedig otthon a ház, a tűz vigyázásában, a begyűjtött gomba, gyümölcs feldolgozásában, szárításában hasznosultak.
A jelenkorban a következő generáció értéke 18-25 éves korig felépítés alatt van. Eddig kell felkészíteni arra, hogy képessége optimálisan hasznosuljon. Vannak olyan képességek, főleg a művészetekben, tudományokban, akik szinte életük végéig képességük csúcsához közel maradnak.
Az, hogy ki, milyen korban van a képessége hasznosítására már kiképezve, nem általánosítható.
Még bonyolultabb annak megállapítása, mi a társadalom érdeke számára az optimális várható életkor. Az ugyan vitathatatlan, hogy a társadalom érdeke nem a maximális életkor, de ez sem általánosítható.
A várható életkor növelését csak a nagyon elmaradt társadalmak estében tekintem kiemelt társadalmi célnak. Nem is szólva arról, hogy a munkaképesség felső határa is kulturális sajátosság. Dél-Koreában a nyugdíjba menők átlagkora meghaladja a 71, Görögországban pedig nem éri el az 55 évet, annak ellenére, hogy a várható életkorban alig van különbség.

Az iskolai végzettség.

Az iskolai végzettség a jelenkorban minden bizonnyal alapvető mérce. Ezért ezt feltétlenül megtartanám annak ellenére, hogy az oktatás hatékonyságában óriási a különbség, mert az oktatás hatékonysága nagyon eltérő. Ebben is úttörő az ENSZ. Az általa rendszeresen készült PISA felmérések szintje és a várható társadalmi és gazdasági fejlődés között ugyanis mindennél szorosabb a korreláció. Szinte minden kiemelkedő társadalmi eredményt megelőzte az oktatás eredményessége. Ezt azzal magyarázom, hogy a következő generáció teljesítménye attól függ, ki, milyen képzést kapott.
A képzés eredményessége azonban elsősorban a családi háttértől függ. Jó húsz éve egyre erősödő mániám, az oktatási rendszer talpára állítása. Az oktatás egészét át kell állítani, arra a vágányra, mi évezredek óta a művészek és a sportolók képzését jellemzi. A képességek feltárása, fejlesztése és szelektálása minél korábban kezdődjön, és mindenkit, minél korábban a képességéhez igazodó tanulócsoportokban kell képezni.

Az egy főre jutó vagyon.

Az egy főre jutó teljes vagyont kell figyelembe venni. Tehát a szellemi vagyont is, ami a nemzeti vagyon egyre nagyobb hányada. Jelenleg az ENSZ felmérése szerint az emberi vagyon Nagy Britanniában a nemzeti vagyon 88, az Egyesült Államokban 75 százaléka!
A közgazdaságtan eddig csak a fizikai vagyonnal számolt, ami a fejlett, puritán államokban az egy főre jutó jövedelemnek a három-négyszerese. Ez az adat is azonnal jelzi, hogy a néhány ezreléknél gyorsabb népszaporulat mellett kielégíthetetlen vagyonigény lép fel. Nemcsak a fizikai, de a szellemi vagyont is ezzel arányosan kell növelni. A társadalom szellemi vagyonigénye a fejlettségnél lényegesen gyorsabban nő. Ez azt jelenti, hogy minél fejlettebb a társadalom, annál jobban kell javítani a tudásvagyont még akkor is, amikor nem nő a népesség. A fejlett társadalmak elsőleges feladata a lakosság tudásvagyonának a növelése. A jelenkori emberiség többsége még jelenleg is olyan társadalmakban él, ahol az elsődleges feladat a gyermekvállalás drasztikus csökkentése.
Ennek ellenére a népesség létszámának alakításával szinte nem is foglalkoznak a történészek. Sőt, minden társadalomjobbító próféta, forradalmár csak olyan javaslatokkal állt elő, ami növelte volna a népszaporulatot. Ezen az úton Marx ment mindenkinél a legmesszebb.

Foglalkoztatottság.

Minden társadalom elsődleges feladata a lakosságának a foglalkoztatása volt, és ez maradt a jelenkori fejlett társadalmakban is. Ezért az ENSZ mértékei közt a második helyre ezt a mutatót tenném. Előtte azonban meg kell oldani ennek a mérési módját.
A tőkés osztálytársadalmak először mérték a munkanélküliséget. Ezt is leszűkítették azokra, akiket a tőkésállam és annak felépítményei, valamint a tőkés vállalkozók nem alkalmaztak. Ez az értelmezés kizárta a kisárutermelők túlnépesedettségét. Földosztóként azt kellett látnom, hogy a két háború közt, Magyarországon a felesleges munkaerő többségét azért nem tekinteték munkanélkülinek, mert a mezőgazdaságban részfoglalkozottak voltak.
A kisárutermelők nagy többségének kevesebb földje volt, mint amennyi megművelésére képes lett volna, illetve csak olyan munkája volt, ami a munkaév bizonyos hányadára jelentett munkaviszonyt. Földosztóként azt kellett látnom, hogy a földreform során ugyan minden család földet kapott, de csak sokkal kisebbet, mint amennyit megművelhetett volna. A földreform mindenkinek földet jutatott, de csak annyi, amennyi jutott. A foglalkoztatás szintje nem változott, csak a felosztása lett más.
A statisztika csak azokat tekintette munkanélkülieknek, akik az iparban és a közigazgatásban kerestek, de nem találtak munkát. Ugyanakkor a falvak munkaereje legfeljebb 50 százalékban volt kihasználva.
Jelenleg a foglalkoztatási ráta azt méri, a 15-60 év közti korosztály hány százalékának van jövedelmet adó munkája. Ez a mutató szinte értelmetlen, mivel a 15-25 éves korosztály fele tovább tanul, azaz szellemi vagyont termel, ami a társadalom számára a legfontosabb vagyontermelés. Ezért a 15 év feletti tanulókat foglalkoztatottnak kellene tekinteni.
A másik torzító adat a 60 év felettiek foglalkoztatása. Mint említettem, Dél-Koreában a nyugdíjba menők átlagos életkora 71 év felett van. Az is vitatható, hogy az országokként változó nyugdíjkorhatár a munkaképesség reális vége.

Az objektív mérce.

Jó hetven éve tudom, hogy a társadalmak állapotának a legjobb mércéje a 18 évesek átlagos testmagaságának változása. Az ugyan tény, hogy a testmagasság nemcsak a társadalom minőségét méri, hanem életterektől is függ. A síkvidéken magasabb, a hegyek között alacsonyabb, mivel a szintkülönbségek legyőzése az ember számára viszonylag sok energiát igényel. Ezért hegyek között eleve alacsonyabbak az emberek. A nők kisebb csecsemőket szülnek, a gyerekek alacsonyabbak maradnak. Ezzel szemben a síkvidéken azonos életfeltételek mellett is alacsonyabbak az emberek. Érdekes módon, viszont tovább élnek. A mérce tehát nem a testmagasság, hanem annak változása.
Magyarországon a testmagasság növekedése a második világháborút követő tíz évben volt. Arról csak negyven évvel később győződtem meg, hogy a politikusok és a történészek számára ez az átkosnak nevezett tíz év valóban a legnagyobb társadalmi előrelépés volt. Ezt ma már annak is tartom, holott, mint átélő én is átkosnak minősítettem. Ma már tudom, hogy ez a tíz év hozott a legnagyobb társadalmi előrelépést.
Történelmünkben először volt magas a foglalkoztatás.
A magas foglalkoztatást sem tudatos célként értük el, hanem a bolsevik ideológia által elsődleges célnak tartott erőltetett iparosításnak volt a következménye. Vitathatatlan, hogy ezt a politikai terror segítségével valósítottuk meg, de megvalósult. Történelmünkben először volt teljes a foglalkoztatás.
Történelmünkben először volt, minden falusi családnak földje.
Nem több lett több a föld, nem is termett többet, de egyenlőbben lett elosztva. A begyűjtő hatóságok emberei még a padlásokon is felseperték a talált gabonát. De a történelmünkben először volt minden családnak saját gabonája. Előtte a családok felének nem termet gabona. Ezt a kegyetlenséget ellensúlyozta a tény, hogy minden családnak volt munkajövedelme és pénzbevétele. A kenyér pedig olcsóbb volt, mint valaha. Nem volt annyi, amennyi elég lett volna a vásárolni akaróknak, de aki kapott akkor is megvette, ha a disznónak adta. Annak ellenére, hogy a boltokban soha nem volt elég a kenyér, a kenyérfogyasztás több volt, mint az óta valaha.
Becslésem szerint, előtte soha annyian nem étkeztek a munkahelyen, ott pedig a szegény többség jobb táplálékhoz jutott, mint előtte.
Az üzemi konyhán minden nap volt hús is, ami előtte a családok nagyobb felében hetente csak egyszer volt. Ha nem is volt ízletesebb a koszt, változatosabb volt, mint a szegényebb rétegek házi kosztja volt.
Az is tény, hogy a lakosság tizedét kitevő gazdagok étkezése romlott, a nagy többségé azonban javult. Gyermekkoromban magasak csak az urak voltak, kövérek pedig a gazdagok lehettek.
Az a tény, hogy az 1947-56 között születtet besorozott katonák testmagassága ekkor nőtt a leggyorsabban. Az óta is nő, mégpedig viszonylag gyorsan, mert a bolsevik táborban mi voltunk a legvidámabb barakk. A rendszerváltás óta születettek is egyre magasabbak, de lassabb a növekedés. A kiegyezés óta, tehát 150 éve mért sorozási adatok megtanítottak gondolkodni.
A Somogy megyei 44-es gyalogezred sorozási adatai azt tanúsítják, hogy Trianon után, a két háború között, gyorsabban nőtt a testmagasság, mint előtte. Ezért arról a rendszerről is romlott a véleményem. A testmagasságot gyűjtő kaposvári orvos azt sejtette a háború alatt, hogy lassan, de elérjük a nyugati országokat. Ebben ugyan tévedett, de a lemaradásunk valamit csökkent. Ez a csökkenés folytatódott, de a rendszerváltás óta a növekedés lassul, mert a lakosság jelentős hányada rosszabbul él a rendszerváltás óta, mint előtte. A Szovjetunió utódállamai és a volt csatlós államok többségében ez jellemző.
A kínai csodát az is igazolja, hogy a tankokat le kellett cserélni, mert a jelenlegi generáció nem fér el bennük.

Összefoglalás.

Dicsértem az ENSZ erőfeszítését, de végül hozzá teszem, hogy a testmagasság alakulását sem mellőzném.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése