2017. április 11., kedd

Mi szükség az ENSZ-re és a NATO-ra

Kopátsy Sándor                 EE                   2017 04 06

Mi szükség az ENSZ-re és a NATO-ra

Az ENSZ szerepe.

Az ENSZ, és elődje a Népszövetség politikai szerepe nem indokolja, hogy legyen egy ilyen, politikai hatalommal rendelkező szervezet. A Népszövetségnek nem volt semmi tényleges hatalma, az ENSZ-nek is legfeljebb a vétójoga jelentett komoly akadályt arra, hogy ne történjen semmi.
A Biztonsági Tanács állandó tagjai a győztes hatalmak voltak, a vesztesek pedig kimaradtak. Franciaországnak nem sok oka volt a győztesek szerepére. Nagy Britannia is csak az Egyesült Államoknak és a Szovjetunónak köszönhette ezt a kitüntető címet. Egyértelmű győztes csak az Egyesült Államok volt. A Szovjetunió ugyan a legnagyobb áldozatot hozta, de kezdettől fogva a kultúrája és a gazdasága messze a szuperhatalmi szerephez szükséges szint alatt volt. A Szovjetunió katonai szuperhatalmi szerepére csak az Egyesült Államoknak volt szüksége. A gyarmati rendszer gyors és következetes felszámolásának az volt a feltétele, hogy a volt gyarmattartók, ne csak a vesztesek, a nyertesek is, féljenek a Szovjetunió katonai erejétől.
A Szovjetunió szétesése, 1990 után a hidegháború ugyan megszűnt, de a tőle való félelem is indoktalanná vált. Márpedig Nagy Britannia és Franciaország vétójának soha nem volt lényeges politikai szerepe.
Az ENSZ-nek katonai szerepe csak a Koreai Háborúban volt, de ott is csak papíron. A katonai erő az Egyesült Államok volt. Még az is jelentéktelen maradt, hogy a Biztonsági Tanács két tagja, a Szovjetunió és Kína az ENSZ-szel szemben a másik oldalon harcolt, illetve segített.
Az ENSZ szerepével csak az adatközlésein keresztül találkoztam. Erre a szerepére továbbra is szükség volt, és lesz. Tapasztalatim szerint, ennek a feladatának jobban is megfelelt.

A NATO szerepe.

A hidegháború jelentéktelen lett volna, ha az Egyesült Államok nem állíthatja maga mellé a demokratikus államok hadseregét. Ez akkor is így van, ha a tagállamok összesített katonai ereje is eltörpül az Egyesült Államoké mögött. Ennek azonban csak addig volt értelme, amíg a Szovjetunió és csatlósainak az ereje jelentős volt. Jelenleg azonban a marxista oldalon Szinte csak Kína jelent katonai erőt, a magára maradt Oroszország katonai ereje csak arra elegendő, hogy a hazai nemzeti büszkeséget megjátszani tudja.
A hidegháború óta a katonai kiadások súlya a tört részére zuhant. A NATO tagok hadserege eltörpül az Egyesült Államoké mögött. De a jelen világpolitikai helyzeten a fejlett világon belül nincs veszély. Kína katonai ereje legfeljebb védekezésre ér valamit. Oroszország még békében sem képes katonai erejét fenntartani.

A NATO elvesztette világpolitikai szerepét. Itt felejtették.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése