2016. január 5., kedd

Öt év a világgazdaságban

Kopátsy Sándor                   PG                 2015 12 24

Öt év a világgazdaságban

A The Economist karácsonyi száma adatokat közöl a világgazdaság fejlődéséről. Az alkalmazott módszer ugyan nem tökéletes, de mégis a legjobb, ami külön számolások után elérhető.
De előbb, amire jó.
A világgazdaság növekedése.
2010-ben 5 százalékkal nőtt a világgazdaság. Ez ugyan világrekord volt, de ez sem jelentett az emberiség nagyobb fele számára teret az egy lakosra jutó nemzeti jövedelem és nemzeti vagyon növekedésére. Már akkor is ez a mutató csak a puritán Nyugaton és a konfuciánus Távol-Keleten, ezzel az emberiség alig kétötödében volt elérhető.
Az emberiség másik háromötöde ugyanis évente 2 százalékkal szaporodott. Ilyen népszaporulat mellett ugyanis az egy lakosra jutó jövedelem és vagyon újratermeléséhez, az ország nemzeti jövedelmének évi 8 százalékos növekedése nyújt fedezetet. Ugyanis nemcsak 2 százalékkal kell növelni a nemzeti jövedelmet annak érdekében, hogy a 2 százalékkal nagyobb lakosság jövedelme ne csökkenjen, hanem 6 százalékkal kell növelni a nemzeti vagyont, hogy az egy lakosra vetítve szinten maradjon.
Ez az újratermelés szinte csak az emberiség ötödét jelentő Indiának sikerült, de ott is lassan csökkent az egy lakosra jutó vagyon, mindenekelőtt az élettér és természeti erőforrás.
Rajta kívül néhány jelentős termőfölddel, bányakinccsel rendelkező ország nem esett vissza.
Ilyen volt az alulnépesedett, és stagnáló lakosú Oroszország. Stagnál a lakossága és égbe szökkent a nyersanyagok, közte az olaj ára.
A gyorsan szaporodó, de olajban rendkívül gazdag néhány arab ország ugyan gazdagodott, de a társadalmi fejlődésük megfeneklett.
Brazíliát is kiemelten kezelték. A lakossága ugyan gyorsan szaporodik, de termőföldben a legnagyobbak a tartalékai és bányakincsekben is gazdag.
Már a leírtak is rávilágítanak arra, hogy ostobaság volt a világgazdaság rejtett növekedési potenciái, a BRIG országok közé sorolni Indiát, Oroszországot és Brazíliát. Mindhárom jövője, ha nem is a legkilátástalanabb, de legalábbis szürke.
2010 után négy év alatt a világgazdaság növekedése 5 százalékról a 2 százalék közelébe csökkent. Ez már az egy laksora jutó jövedelem és vagyon gyors csökkenését jelentette. A növekedés aztán gyorsan 3 százalék közelire állt vissza.

A The Economist táblázata öt országot emel ki.

Ezek Kína, India, Egyesült Államok, Brazília és Oroszország. Az ötből kettő, Kína és az Egyesült Államok egészségesen fejlődik. A másik háromról már leírtam a véleményem. India fékezetlenül túlnépesedik, Oroszország és Brazília nemzeti jövedelme pedig csökken.
Kínáról azt írja a sajtó, hogy megtorpant a növekedése. Nem teszi hozzá, hogy a világgazdaság átlagához viszonyítva gyorsult. Amíg a világgazdaság növekedése 5-ről háromra csökkent, Kínáé viszont csak 10-ről 7-re.
A táblázat hiányossága, hogy az EU nem is szerepel. Ennek a teljesítménye is többet romlott, mint Kínáé.

Nem ért néha körülnézni, és nemcsak a felmelegedéssel, de a világgazdaság alakulásával is foglalkozni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése