2013. március 25., hétfő

Pénz és Hatalom


Kopátsy Sándor                 PP                   2013-03-24

Pénz és Hatalom

A The Economist e cím alatt háborog azon, hogy Kínában sok a gazdag, és azoknak a hatalma.
Kamaszkorom óta bántja a csőrömet, hogy a sikeresek mindig és mindenütt kivívják a sikertelenek gyűlöletét. Ezzel magyaráztam a hazai, és általában az antiszemitizmust. Most azt látom, hogy ez alól a sikeresek sem kivételek, mert azok is botránkoznak a náluk is sikeresebbek viszonyai felett.
Ez az írás azon botránkozik, hogy a Népgyűlés 1.000 delegátusa között 3 százalékot tesznek ki a nagyon gazdagok. Nem hiszem, hogy van olyan polgári demokrácia, ahol a gazdagok képviselete nem volna ennek sokszorosa.
Pedig ez az újság szerkesztői is jól tudják, hogy a kínai rendszerben ennek az ezertagú testületnek csak bólintási joga van. Ezt többször ki is fejtették, sőt botránkoztak rajta.
Egy angol hetilapnál különösen hiba arra hivatkozni, hogy kikből áll egy testület, amikor nálunk még mindig működik, méghozzá, ha nem is nagy, de a kínai Népgyűlésnél sokkal nagyobb, hatáskörrel a felsőház, ahol a többség nem is vagyoni, hanem vérségi alapon kerül oda.
Azt is hozzá kellene tenni, hogy a hatalommal nem rendelkezők között mennyi olyan kis ember van jelen, aki Angliában még klubtag sem lehetne.
Azt pedig épén egy gazdasági hetilap szerkesztőségében illik tudni, hogy ahol a piac szabályoz, ott nem a szervezetben való tagág, hanem a pénz jelent hatalmat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése