2013. március 4., hétfő

Áram- és fűtésköltségek Európában


Kopátsy Sándor                   PG                 2013-02-25

Áram- és fűtésköltségek Európában

A Népszabadságban az egyik Munkatársunktól erről fejti ki véleményét. Az írást arra használom, hogy az újságírók színvonalát illusztráljam.
A 27 EU tagország adatáról közöl grafikont, hogy a kiadások hány százalékát teszi ki a két szoláltatás igénybevétele. A táblázat nemcsak ostoba, de félrevezető.
Az áram és a fűtés két össze nem adható szolgáltatás. Ebből csak az igaz, hogy az árammal is lehet fűteni, még úgy is, hogy annak költsége csak az áramfogyasztás száláján szerepel. A fűtés költsége esetén pedig természetes, hogy ott nagyobb, ahol hideg van. Nincs abban semmi meglepő, hogy Máltán kevesebbet fűtenek, mint északon, ahol hosszú és hideg a tél.
Egy tekintélyes újság munkatársának azt is tudni illene, hogy a fűtésigény a szegény családok esetben fajlagosan nagy, mert az nem luxusigény, hanem a hideg elleni szükséges védekezés.
A munkatársnak azt is tudni kellene, hogy a villanyáram fogyasztása nemcsak világítás, de még nem is csak fűtésre lehet használni. Ma már a televízió és a számítógép is jelentős áramfogyasztó.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése