2013. március 25., hétfő

Brüsszel alszik


Kopátsy Sándor               PG                  2013-03-20

Brüsszel alszik

Az EU brüsszeli vezetéséről mindig nagyon rossz volt a véleményem. Ezen az sem segített, hogy a vezetés legutóbb Nobel díjat kapott. Azt ugyan nem várom el a Svéd Akadémiától, hogy tévedhetetlenek legyenek, de azt sem, hogy nem tévedhetnek. Az egyik legnagyobb tévedésüknek mégis azt tartom, amikor az EU három legfőbb vezetőjének átadták a díjat.
Ez azt sem jelenti, hogy az Európai Unió gondolatával nem értek egyet. Azt sokkal nagyobbnak tartom, hogy másodrangú politikusokra bízzák.
Mivel a szakmai alkalmasságot nehéz bizonyítani, hallgattam.
Most azonban, a Ciprusi Válság okán ki borult a pohár.
Brüsszel meg akarja védeni az adóparadicsomok bankjai titoktartási kötelezettségét, és a szélhámosok betétjeinek sérthetetlenségét. Még az sem zavarja őket, hogy a betétek óriási többsége a szélhámosok, a gátlástalanok pénze.
Csak három adatot idézek.
2008-ban, Izlandon a bankok vagyona az ország nemzeti jövedelmének tízszerese volt. Ez a szám Cipruson és Írországban nyolcszoros volt. Ezek az adatok azonban Brüsszelben nem hívták fel az illetékesek figyelmét. Minden bizonnyal, akárcsak nálunk, ott is voltak a vezetésben olyanok, akiknek ilyen bankokban is volt pénzük.
Azt nem a brüsszeli vezetőknek, de a középiskolás diákoknak is felháborítónak kellett volna tartani. De ők sokkal inkább az alkotmányokkal, a bírói függetlenséggel foglalkoznak. Pedig, ahol a bankoknak ekkora a mérleg szerinti vagyonuk, ott nem érhet semmit az alkotmány és a bírói függetlenség.
Putyin elnök úrnak pedig azt üzenem, hogy otthon bezárják azokat az adócsalókat, akik politikai ellenzéknek számítanak, de tiltakoznak milliárdos barátaiknak a ciprusi bankokba menekített milliárdjai megadóztatása okán.
Az olyan Európai Uniónak a jövője kudarcra van ítélve, ahol a vezetés ezt eltűrte. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése