2013. március 14., csütörtök

Nőnapi ajándék


Kopátsy Sándor                PP                    2013-03-08

Nőnapi ajándék

Nekem a nőnap ünnep. Nemcsak örömeim, de a megértőim többsége nő volt. A legnagyobb társadalmi igazságtalanságnak a nők elnyomását tartottam.
Ebből is fakadt, hogy a fogamzásgátlást tekintem fajunk legnagyobb találmányának. A két nemünk közötti ferde értékrend kialakulásának a szexuális életben való egyenlőtlenséget tarom mindaddig, amíg a fogamzásgátlás nincs megoldva. Szerencsére, ezen végre túl jutottunk.
A történelemszemléletemet bemutató, kiadásra váró könyvemben a magyar történelem legfontosabb forradalmának a kapás növények, és az istállós tehéntarás elterjedését tartom. E kettőnek köszönhető, hogy a paraszti mezőgazdaságban megnőtt a nők gazdasági szerepe, ezzel társadalmi rangjuk. Történelmünk pásztorkodó, majd gabonatermelő korában a nőknek nem jutott kellő súlyú gazdasági szerep. Márpedig e nélkül nem lehettek egyenrangúak. A kukorica, még sokkal inkább a burgonya megsokszorozta a szerepüket a földeken, és megkönnyítette az étkeztetést. Az istállós tehéntartás pedig tisztán az asszonyok feladata volt. A tejeladás volt az első folyamatos pénzbevétel, az első havi fix. Így lehettek az asszony a család pénzügyi főnöke. A burgonya és a tej pedig nagyban megkönnyítette a család élelmezését.
A nők egyenrangúsága felé a másik nagy lépést az iskolázottság gyorsan növekedő rangjától várom. Számos, nálunk sokkal fejlettebb országban a diplomások arányában a nők megelőzik a férfiakat. Márpedig a tudásalapú társadalmakban a rangsor egyre inkább az iskolázottságtól függ.
Mi még nem tartunk eléggé itt, mert a tudatunk lassan veszi tudomásul a nők reális teljesítményét. A mai újságban mégis azt olvashatom, hogy szépen nő a nők férfiakhoz viszonyított átlagkeresete nő, közelíti a férfiakét.
A nők teljes egyenrangúságát azonban csak akkor érhetjük el, ha felismerjük a jelenkor törvényét, hogy a következő generáció hatékony felnevelése a jövő záloga. Ebben pedig övék a főszerep.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése