2013. március 29., péntek

Hány pártra volna szükség


Kopátsy Sándor                 PP                 2013-03-28.

Hány pártra volna szükség

Már korábban kifejtettem, hogy kettőre. Vagyis olyan rendszerre, amiben csak a két legerősebb kerülhet a törvényhozásba. A legerősebb elleni koalíció ugyanis szükségszerűen rossz megoldás.
Akkor nem írtam le, hogy ez a rendszer megvalósulhat úgy is, hogy sok párt is alakulhat, de csak a két legerősebb vehet részt a törvényhozásban. Vagyis olyan választási törvényre van szükség, ami kimondja, hogy csak a két legerősebb pártra leadott szavaztok érvényesek. Ilyen törvény esetén nem lesz sok párt akkor sem, ha ennek nincs jogi akadálya.
A gyakorlatban ilyen az Egyesült Államok alkotmánya, amiben gyakorlatilag két párt versenghet a hatalomért. A legerősebb elleni koalícióra nincs lehetőség. Aki tehát politikai hatalomra tör, annak a két párt egyikében kell előbb megszerezni a többséget.
A másik alkotmányos megkötés, hogy a győztes pártot nem lehet a ciklus során lecserélni. Erre a törvényhozásnak sincs felhatalmazása. Ez is megvan az Egyesült Államokban.
Annak ellenére, hogy ennek az országnak volt először demokratikus alkotmánya, és vitathatatlan szuperhatalommá emelkedett, többé-kevésbé csak a másik három volt angol gyarmat követte a gyakorlatát. Mindhárman a világ élvonalába emelkedtek, magasabb szintre jutottak.
Ennek ellenére, jelenleg az OECD 34 tagországa közül csak négynek van abszolút többségű kormánya.
Ugyan nem tartom a kormányzati formát a fejlődés szempontjából elsődleges tényezőnek, de azért jelentősnek az adott viszonyokhoz való jobb alkalmazkodásra. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése