2013. március 29., péntek

Franciaország sem érett a puritánokkal közös valutára


Kopátsy Sándor                  PG                  2013-03-27

Franciaország sem érett a puritánokkal közös valutára

Mániákusan hiszek abban, hogy a kultúra alkalmassága a siker elsőleges feltétele. A puritán és konfuciánus népekkel minden rendszer sikeres, a többi kultúra népei pedig az alkalmazott módszertől függetlenül, hozzájuk képest, lemaradnak.
Az jelenleg már egyértelműen kiderült, hogy a mediterrán népeknek nem lehet a puritánokkal közös valutájuk. Számomra az is világos, hogy nemcsak a mediterránoknak, de még a franciáknak sem.
A közgazdászok a francia gazdaság nehézségeit azzal magyarázzák, hogy túlságosan magas az újraelosztás. Ezzel ellentmond, hogy a skandináv államoké is magas, mégis sikeresek. A finneké magasabb, mint a franciáké, és mégis kiemelkedően sikeresek. De nem azért, mert sokat osztanak újra, hanem azért, mert finnek, azaz puritánok.
Nem az számít, hogy sokat, vagy keveset osztanak újra, hanem azt hogyan használják fel. Jellemző, hogy az utóbbi ötven évben a legsikeresebb ország Nyugaton Finnország, a legmagasabb újraelosztással, a Távol-Keleten pedig Dél-Korea a fejlett országok között a legalacsonyabbal.
Franciaország is latin ország, melyik, ha megteheti, eladósodik. Az utóbbi hét évben közel 50 százalékkal nőtt az államadóssága, a vállaltokéval és a lakosságéval együtt hét év alatt egy éves nemzeti jövedelemmel nőtt az adóssága. A helyzete csak azért nem katasztrofális, mert a négy mediterrán ország nála is jobban eladósodott.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése