2017. május 26., péntek

Aadhaar 12 jegyű személyazonosítási szám

Kopátsy Sándor                 PP                   2017 05 02

Aadhaar 12 jegyű személyazonosítási szám

Indiában jelenleg aadhaar rendszerű személyazonossági rendszert vezettek be, ami biológiai adat, újlenyomat, szemkép alapján különböztet meg 1.2 milliárd 18 év feletti állampolgárt. Ezzel megoldottá válik, hogy egy embernek csak egy személyi adata legyen. Ez egy 53 nyelvű országban megoldottá tette, hogy egy személynek csak egy szavazati joga, egy gépkocsi vezetői jogosítványa, bankkártyája, segélyre jogosítványa legyen.
Ennek a személyi számnak a bevezetése 2000-ben indult el, és ma a 18 év felettiek 99 százaléka már rendelkezik vele. A bevezetése eddig 1 milliárd dollárba került, de csak a szociális segélyekkel való visszaélésekből évente 8 milliárdot takarít meg vele a költségvetés.
Azt is külföldi forrásokból tudtam meg, hogy Észtország ezt közel tíz éve bevezette.
India azonban nem Észtország, kétszázszor annyi lakosa van. Én azt tartom róla, hogy több tucat szuverén országra fog szétesni, mert nyelvi, vallási tagoltsága nem lesz egyetlen állam felépítményével, jogrendszerével lefedhető. Azt még ma sem tudom felmérni, hogyan lehet ilyen földrajzi, nyelvi kulturális térséget egyetlen jogrendszerrel hatékonyan működtetni.
Éppen az a beszámoló említi meg, hogy Indiában gyakori az olyan hely, ahol nem érhető el e rendszer antennája, tehát néhol fára, toronyba, emeletre másznak, hogy térerőt találjanak. A kórház megfelelő antennát épít, hogy a behozott beteg adataihoz férjen.

Ilyenkor feléled bennem a falusi gyermekorom. Ott is a rossz hír terjedt, de fontosságával fordított sebességgel. A fontos események említés nélkül maradnak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése