2017. január 19., csütörtök

Halfarmok fejlesztése

Kopátsy Sándor                 EE                   2016 12 26

Halfarmok fejlesztése
Az EGXX61224 folytatása

Karácson napján értesültem arról, hogy a meglévő halastavak hatékonyságát is lényegesen lehetne javítani, ha a vizüket télen melegítenénk. Ez jelenleg is folyt a termálvizek közeli halastavakban, de most felemelték a termálvizek használatának a költségét. Ez adott alkalmat arra, hogy a halastavak vizének melegítésére javaslatot tegyek.
Mintegy húsz éve ostromlom az energiaügyeket azzal, hogy a villamoshálózat teremtsen piacot annak az áramnak az értékesítése számára, amelyik a hálózatba kerül, illetve kerülhet, de nem talál fogyasztót. Közben ez a piac gyorsan bontakozik ki az Egyesült Államokban, elsősorban az energiapiacon. Ennek első formái jó száz éve megjelentek az olcsóbb éjjeli áram szolgáltatásával. Nálunk ez is elhalt. De ez még nem volt igazi változás, mert a fogyasztó döntött továbbra is, hogy mikor veszi igénybe.
Az igazi változás csak lassan terjed. Ebben a szolgáltató dönti el, miikor teljesít. Ezzel először az Egyesült Államokban találkoztam 1984-ben. Ott már a háztartások árammérői írták a pillanatnyi energiaárakat. A fogyasztó ez látva, maga gazdálkodott, hogy mikor, minek a fogyasztását kapcsolja be. A tapasztalat nem várt eredményt bizonyított. A fogyasztók spontán igazodtak az árakhoz. Az erőművek kapacitásának kihasználtsága lényegesen javult.
Az atomerőművek megjelenése azonban növelte a korszerűbb fogyasztói érzékenységet. Ma már sorra alakulnak az áramfogyasztókat tájékoztató cégek.
A Duna-Tisza közének öntözése sarkalt arra, hogy az atomerőmű éjszakai termelésével olcsó vízfelemelést biztosítsunk. Több tucatnyi víztárolót kell építeni a Dunától 20-30 méteres szintekre, aminek vizét aztán gravitációsan lehetne használni. Ezeket a vízemelők szivattyúit az áramelosztó hozná működésbe. A tele lévő tárolók szivattyúi, ha megtelnek, automatikusan kilépnének a bekapcsolhatóságból. De mindig bőven volnának fogadó tárolók.
Azzal csak tegnap találkoztam, hogy a meglévő halastavak kapacitása közel megkétszerezhető, ha télen a vizüket melegítik. Ez a meleg vizű hőforrások esetében jelenleg is folyik, de most az a szolgáltatást jelentősen megdrágították. Ez adott ötletet arra, hogy a meglévő és a tervezett halfarmok vizét Paksról melegítsük. Ezzel ezek termelési kapacitása mintegy a felével nőne, a termelés költsége is negyedével csökkenhetne.

Ez lenne az én karácsonyi ajándékom,

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése