2017. január 19., csütörtök

Munkanélküliség - Foglalkoztatás

Kopátsy Sándor                  PF                  2017 01 13

Munkanélküliség - Foglalkoztatás

A Horn kormány alatt kialakított koalícióban a szabad demokraták uralták a gazdaságot. Ezzel örökre tönkretették a baloldali Szocialista Pártot. Ekkor Bokros Lajosnak sikerült kitalálni egy olyan fogalmát a munkanélküliségnek, aminek semmi köze a valósághoz. Ezt a definíciót az óta is használja minden kormány, mert szépnek lehet beállítani, amit szégyelleni kellene. Mivel minden párt a rendszerváltásnak köszönheti a létét, legalábbis a jelenleg formáját, a rendszerváltás szépségének megőrzése érdekben áll.
A magyar rendszerváltás legnagyobb bűne, hogy a bolsevik rendszer magas foglalkoztatását és a szabadidőben történő értéktermelést az ellenkező végletbe lendítették. Most már kutatóintézet is van ennek feltárására, de a kormányok politikája továbbra is átkosnak hirdeti a rendszerváltás előtti rendszert, amiről tehát nem lehet tudomásul venni, hogy a foglalkoztatásban sokkal hatékonyabb volt, nemcsak az utána következő 27 évben, de egyelőre a belátható jövőben is.
Marad tehát a munkanélküliség olyan minősítése, ami alapján ugyan az EU tagországok között a foglalkoztatásban utolsók vagyunk, de a saját munkanélküliségi fogalmunk alapján nálunk a legalacsonyabb a munkanélküliség. A megyei lapunk első oldalán büszkélkedik a statisztika, ami szerint nálunk a munkanélküliség 4.6 az EU tagok között 8.3, az euró övezetben pedig 9.8 százalék. Ezzel szemben a foglalkoztatásról mélyen hallgatunk. Abban ugyanis Máltával az utolsók vagyunk.
A reális tájékoztatás azt követelné meg, hogy a foglalkoztatási adatokat közöljük mind az EU tagországok között, mind a rendszerváltás előtt és után. Ezt csak szégyellni lehetne.
A legnagyobb gyalázat azonban a cigányság foglalkoztatásában történt. Ezt azonban még mérni is szigorúan tilos. Csak becslésem van, amit a kérdéssel foglalkozókkal egeztettem. Ezek szerint a cigányok munkaképes korosztályának legfeljebb harmada dolgozik. Ez ugyan nemcsak magyar jelenség, sőt Romániában még rosszabb, de tűrhetetlen. Hosszú távon nemzeti tragédia lehet.

A rendszerváltás utáni kormányok egyike sem volt hajlandó tudomásul venni, hogy a nem cigány lakosságot is csak alacsonyan foglalkoztató feltételek a cigányság kétharmadának nem felelnek meg. Mivel a közép-európai cigányság munkaereje lényegesen gyengébb annál, amennyiért foglalkoztatni lehet, reménytelen a foglalkoztatása. Ezért javaslom, hogy a cigányságot vérjárulék nélkül lehessen foglalkoztatni, és a munkaviszonyát feltételek nélkül lehessen megszűntetni. Ezt a két feltételt úgy kell a jövőben módosítani, hogy a cigányok foglalkoztatási rátája ne legyen alacsonyabb, mint a nem cigányoké. Ez azért indokolt feltétel, mert minél gyengébb a munkaerő minősége, annál több társadalmi kár származik a munkátlanságából. Ezt a közvélemény világosan látja, a kormányaink pedig gondosan titkolják. Tilos a bűnözési ráta etnikai bontásának mérése és publikálása. De nemcsak ez tilos, de még az is, hogy a cigánykérdés megoldatlan, és a jövőben egyre inkább azzá válik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése