2016. szeptember 30., péntek

Németország leértékelt valutával kereskedik

Kopátsy Sándor                 PG                   2016 09 27

Németország leértékelt valutával kereskedik

Tegnap írtam arról, hogy az EU Németország uralma alatt áll. Ma nézek a The Economist legutóbbi számában egy világkereskedelmi táblázatot, ami ugyanezt igazolja.
Azt már a klasszikus közgazdászok megállapították, hogy az átlagosnál szegényebb országok valutáit, leértékelve kell tartani, ha el akarják kerülni az eladósodást. Ebből következően elég megnézni az országok külkereskedelmi mérlegének egyenlegét, és megállapíthatjuk, hogy negatív az egyenlege azoknak az országoknak, amelyeknek viszonylag felértékelt a valutájuk, és pozitív azoknak, amelyeké leértékelt.
Az Egyesült Államok külkereskedelmi mérlege közel 500 milliárd dolláros hiányt mutat. Ennek nagyobb fele a Kínával folyó külkereskedelemből származik. Nem véletlen, hogy ezen az amerikai lakosság háborog. Ez fakad abból, hogy a kínai munkaerő ugyan nagyon megfelel a tömegáruk termelésére, de tizednyi a bére. Az Egyesült Államok azonban nagyobbat vesztene, ha úgy leértékelné a dollárt, hogy a külkereskedelmének ne legyen negatív a mérlege. Ez az ország ennél többet keres azon, hogy a külföldi befektetéseinek a nyerségét értékesebb dollárban tudja bezsebelni.
A mondanivalóm szempontjából fontosabb az, hogy Németország külkereskedelmi aktívuma évi 300 milliárd dollár, az egész EU mérlegének 80 százaléka. Ez az eredménye elsősorban annak köszönhető, hogy beszervezte maga alá az euró övezetet, és annak kapcsán a felértékelt német márkáról áttért a számára közel fele szintű euróra. Ugyanakkor az övezet gyengébb tagjai számára az euró mintegy harmadával keményebb valutát jelent. Ennek hatására a német külkereskedelem egyenlege kétszeresére nőtt, a mediterrán országok pedig menthetetlenül eladósodtak.

Németország külkereskedelmei egyenlege az euró övezetnek köszönhetően évi 150 millió dollárral javult. Ugyanakkor, mint a mediterrán országok állampapírjainak fő vásárlója évi ekkora behajthatatlan adósságot vállalt. Egyelőre nyertesnek számít, de vesztessé válik, amikor le kell írni a behajthatatlan dóságot.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése