2016. szeptember 30., péntek

Az internet korában élünk

Kopátsy Sándor                 PH                   2016 09 27

Az internet korában élünk

2015-ben az internet tulajdonosok száma elérte a 3.5 milliárdot, vagyis az emberiség 45 százalékát. Fajunk életében aligha volt ennél gyorsabban általánossá váló technikai találmány. Nem annyira a használók száma, mint sokkal inkább az eszköz elterjedésének sebessége a megdöbbentő. Nemcsak ott terjedt el, ahol van már villany, hanem ott is, ahol még az sincs. Indiában áramra kapcsolt számítógép csak ötöd annyi van, mint hordozható, többségégben internetre használható telefon. Ez az arány Nigériában és Indonéziában is.
Számomra a kerékpár volt az első olyan közlekedési eszköz, ami hasonló széles körben nemcsak megvásárolható, de hatékonyan használható is. Jó húsz éve olvastam, hogy a kínaiak ezt felismerték, és évente 50 millió olcsó kerékpárt adtak el Afrikában. Ott még ma is sokkal nagyobb a kerékpárral megtett távolság, mint gépkocsival. A kis motorkerékpárok teljesítménye valahol a kettő között lehet. De akkor, húsz éve Afrikában még a nagy teljesítményű mobiltelefonokról csak álmodni lehetett.
A technika történetében csak a vasút jelentett olyan változást, ami az elmaradt világot is érintette. De annak is közel száz évre volt szüksége arra, hogy szinte a világ egészét feltárja. Most, százötven évvel előbb a kiépített vasúthálózat az elmaradt világban még a közutak ma is fontosabb az elmarad világban. A vasútállomások közti utazás és áruszállítás ugyanis alig igényel a térségében fejlett infrastruktúrát, ahogyan az indulási és az érkezési helyet közvetlenül összekötő közúti szállítás nagyon sűrű úthálózatot és szervizhálózatot igényel.
Ezzel szemben az internet mindenütt használható, és minden ugyanúgy elérhető.
Arról fogalmunk sem lehet, hogyan fog hatni ez az emberiség tudatára. Az emberek agyát ezerszer annyi információ éri, mint akárcsak az előző generációét. Ennek az agyunk fejlődésére hatását sejteni sem lehet.
Ráadásul ez a technikai vívmány, minden előzővel ellentétben, a viszonylag szegény világban még gyorsabban terjed. Jelenleg az internetet hálózat nélkül használók kilenctizede a még nagyon szegény Indiában, és a még nálunk szegényebb Kínában él. Valami olyan történik, ami nálunk is, a távirányítókat a néhány éves gyermekek is szinte ösztönösen használják, az öregeknek is örömmel segítenek.

Becslésem szerint, mintegy egymilliárd olyan internetező van a világban, akinek nehezére esne egy rövid levelet kézzel megírni. A mobil telefon az első olyan találmány, amihez a használatára az emberiség legnagyobb hányada képes. De ezt úgy veszi a kezében, mint valami isten által teremtettet, hiszen a millió használója között talán egynek van fogalma arról, hogyan készült, de használni már a gyerekek is tudják. Azt azonban, hova fog ez vezetni, a legokosabbak sem tudják elképzelni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése