2015. május 21., csütörtök

Elment Lámfalussy Sándor

Kopátsy Sándor               PG                     2015 05 12

Elment Lámfalussy Sándor

Igazi európai bankár volt, akire mi magyarok is büszkék lehetünk. Sajnos, a jó bankárok nem lehetnek jó politikusok. Jó bankárként az euró bevezetésének főszereplőjeként óriási kárt okozott azzal, hogy a kulturálisan és gazdaságilag nagyon heterogén Európai Unió számára közös valutáról álmodott.
Kossuthtal szinte semmiben nem értek egyet, de egy megállapítására gyakran hivatkozok. „A jegybank sokkal fontosabb annál, hogy bankárra lehessen bízni.”
Az euró övezet bevezetése előtt már egy másik nagy és sikeres bankár kitalálta a négy nagy ország, Brazília, India, Oroszország és Kína együttesét, a BRIKs-et, mint a fejlődő óriások együttesét. Ezek annyira különböző kultúrákat, fejlettségi szinteket, politikai entitásokat jelentenek, mintha egy geológus kitalálta volna a nagy állatok törzsét, a bálnával, az elefánttal, a bölénnyel és a jegesmedvével. Egyetlen közös jellemzőjük van, hogy nagyok.
Lámfalussy és társai felfedezték, hogy a németek márkája jó pénz, de a dollárral nem versenyképes. Nevezzük el a két márkát eurónak, és tegyük lehetővé, hogy minél több EU tagország fogadja el közös valutájának. Ezt a javaslatukat örömmel fogadják az olyan tagországok is, akiknek soha nem volt jó valutájuk, most végre lehet. A könnyelmű mediterrán országok azonnal fele akkora kamatra kaphattak hiteleket, mint amennyit korábban fizettek érte. Ezek annyira megörültek az olcsó hitelhez jutásnak, hogy azt elfelejtették, hogy az új valutájukat nem ők nyomtatják, tehát bankópréssel nem lehet fedezni a be nem hajtható adóikat, hogy a korábbinál jóval felértékeltebb valutájuk nem lesz olyan vonzó a német turistáknak.
A gazdaságtörténelem az euró övezetet úgy fogja emlegetni, hova vezet az, ha egy jó bankárra bízzák a politikát. Aki politikai érdemeket akar szerezni, az eleve alkalmatlan bankárnak, aki pedig jó bankár akar lenni, az ne törekedjen politikai babérokra.

Ahogyan Antall József halálakor azt mondtam, hogy megérdemelten jókor halt meg, nem kellett megérnie a választáson elszenvedett katasztrofális vereségét. Lámfalussytól is úgy búcsúzom, hogy nem kellett megérnie, hogy az euró övezet bukása lesz a pénzügyek történelmének legnagyobb naivitása. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése