2013. július 29., hétfő

Horvátország is EU tag lett

Kopátsy Sándor                    PG               2013-07-26

Horvátország is EU tag lett.

Ezzel a Trianon előtti Magyarország területének 90 százalékán útlevél nélkül utazhattunk. Ennek ugyan történelmi szempontból csak szimbolikus jelentősége van, számunkra mégis történelmi esemény. Országunk ezer éves történelmében ugyanis Horvátország szerepe mellőzhetetlen. Ezért volt érthető, hogy a közép-jobb magyar kormány lelkesen támogatta Horvátország tagságát.
Ezen túlmenően, illett volna jobban foglalkozni egyrészt azzal, hogyan érint minket az Adria könnyebb elérhetősége, másrészt hogyan illeszkedik be az EU stratégiájába egy újabb balkáni ország.
Ami közvetlenül bennünket érint.
Magyarország vezetői a honfoglalás óta fontos stratégiai szempontnak tartották az Adria elérhetőségét. Ez valóban sokkal fontosabb volt még annál is, ahogyan utólag tanítjuk. Ez akkor derülne ki, ha a Kárpát Medence távolságát a nyugati piacoktól szállítási időben és költségben mérnénk. Történelmünk alakulásában ugyanis nagymértékben közrejátszott, hogy mind az ember, mind az áru, gazdasági szempontból, szinte legyőzhetetlen távolságra volt Nyugat-Európától.
Ez a távolság a vasúthálózat kiépülése után ugyan tizedére, majd a jelenkorra könnyen kezelhetőre csökkent.
Ennek ellenére még mindig stratégiai jelentősége lehet annak, hogy az Adrián lehet korszerű, az olaj és földgáz fogadására alkalmas kikötő. Csak az ilyen jelentene potenciális lehetőséget arra, hogy térségünk világpiaci áron juthasson e két energiahordozóhoz és nyersanyagokhoz.
Arra is illett volna felhívni a figyelmet, hogy Horvátország tagságával leértékelődik a Balaton idegenforgalmi értéke. Ez a leértékelődés ugyan a hidegháború végével elkezdődött, de felgyorsítja az útlevél nélküli határátkelés. A Balaton ugyanis nem lehet versenyképes a horvát tengerparttal. Ugyanaz az ingatlan az Adria partján ugyanis háromszor annyit ér. A magyar idegenforgalomnak számolni kell azzal, hogy a téli turizmust leértékelte az Alpok, a nyárit pedig az Adria könnyű elérhetősége.
Ami pedig az EU bővítést illeti.

Az EU jelenlegi 27 tagja annyira vegyes, hogy abba bőven belefér az inkább közé-európai, mint balkáni Horvátország. Kezdettől fogva a latin kereszténységhez tartozott. Ahogyan az Adria északi és nyugati partvidéke is. Majd a Magyar Királyság részeként pedig a politikai Közép-Európához tartozott. Ahogyan az ugyancsak Jugoszláviához tartozó Szlovénia az etnikailag és vallásilag tarka alpi népek egyike. Sokkal inkább beleér az EU-ba, mint az ortodox keresztény és még elmaradottabb Románia és Bulgária.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése